Newsy

Beata Pawlikowska: Każdy z nas czyni ekologię. Segregacja śmieci i zmniejszanie zużycia mediów to nie są działania tylko dla międzynarodowych instytucji

2021-08-16  |  06:22

Pisarka podróżuje po całym świecie i odwiedza najbardziej egzotyczne zakątki naszej planety, zachwycając się tym, co jeszcze pozostało w stanie nienaruszonym. Dobrze więc wie, jak ważne jest, abyśmy dbali o nasze środowisko naturalne, które pozostawimy przyszłym pokoleniom. Dlatego też Beata Pawlikowska za pomocą mediów społecznościowych rozpowszechnia wiedzę o ekologii i zachęca do działania.

Niemal każdego dnia napływają do nas informacje o negatywnym oddziaływaniu człowieka na środowisko. Wzrost emisji CO2, topniejące lodowce, globalne ocieplenie – te wszystkie zmiany można powstrzymać tylko rozsądnym działaniem, do którego namawia Beata Pawlikowska.

– Ekologia to jest życie, to jest Ziemia, na której żyjemy, i my nie jesteśmy jej właścicielami, tylko jesteśmy jej częścią. Każda rzecz, którą każdy z nas robi po to, żeby na Ziemi było lepiej, to robi to jednocześnie dla wszystkich ludzi – mówi podróżniczka agencji Newseria Lifestyle.

Beata Pawlikowska propaguje działania na rzecz ochrony środowiska, bo chce, żeby świadomość społeczeństwa w tym zakresie się zwiększała. Podkreśla też, że ekologia nie jest zarezerwowana tylko dla specjalnie przygotowanych do tego jednostek. Każdy z nas może dołożyć do całości wartościową cegiełkę.

– Ekologia może być wielkim słowem i może się wydawać, że na świecie są za nią odpowiedzialne wielkie międzynarodowe instytucje. Ale prawda jest taka, że każdy z nas czyni ekologię na co dzień, choćby poprzez to, w jaki sposób jeździ samochodem, bo wtedy wydziela mniej lub więcej spalin do powietrza. Choćby to, że recykluje, że ma kompost, gdzie wyrzuca resztki organiczne, choćby to, że oszczędza papier, oszczędza wodę, prąd i co najważniejsze, nie używa plastiku. To wszystko jest ekologia – mówi pisarka.

Jej zdaniem podróżniczki Polacy mają coraz większe rozeznanie w tej kwestii i sporo osób poważnie podchodzi do tematu.

– Po pierwsze dlatego, że dużo się o tym mówi, a poza tym Polacy są mądrzy i umieją myśleć. Za każdym razem, kiedy publikuję coś w mediach społecznościowych, co zahacza o temat ekologiczny, to jest bardzo duży odzew. Ludzie dzielą się swoimi pomysłami, w jaki sposób można to robić jeszcze lepiej – mówi.

Za swoją działalność i postawę proekologiczną Beata Pawlikowska otrzymała statuetkę Skrzydła Ekologii 2021.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

Gwiazdy

Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.

Konsument

Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie

Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.