Newsy

Chłodniki warzywne to bogactwo witamin i białka oraz doskonałe orzeźwienie w upalne dni

2015-08-07  |  06:20

Lato sprzyja odchudzaniu i zdrowemu odżywianiu. Potrawy z warzyw są niskokaloryczne, dostarczają niezbędnych witamin i składników mineralnych, a jednocześnie wspaniale orzeźwiają. W upalne dni najlepiej sprawdzają się chłodniki, czyli zupy na zimno, które dodatkowo nawadniają organizm.

Lato to doskonały moment na zmianę codziennej diety na zdrową i niskokaloryczną. Wysokie temperatury zmniejszają bowiem ochotę na ciężkie i tłuste potrawy, a wzmagają apetyt na lekkie dania na bazie warzyw i owoców. Warzywa są jednym z najlepszych źródeł witamin i składników mineralnych, niezbędnych dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Są to m.in. witaminy, zwłaszcza C, E oraz witaminy z grupy B, a także błonnik i potas, które regulują trawienie. Latem warzywa można spożywać na wiele ciekawych sposobów, dzięki czemu unika się nudy w jadłospisie.

– To bardzo dobry moment, żeby zacząć jeść więcej warzyw. Jest najrozmaitsza i olbrzymia liczba sałatek, które możemy zrobić. W internecie jest wiele przepisów. Natomiast, aby sałatka była jeszcze bardziej wartościowa dla organizmu, należy dodać dresing na bazie oleju czy majonezu, który sprawi, że dostarczymy z takim daniem również niezbędnych tłuszczów omega-3 i omega-6 – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Iwonna Niegowska, specjalista ds. żywienia.

Oprócz sałatek idealnym sposobem na jedzenie warzyw w lecie są chłodniki. Zupy te są niskokaloryczne, a jednocześnie bardzo sycące i orzeźwiające. Chłodniki na bazie kefiru lub jogurtu są doskonałym źródłem białka, fosforu, wapnia, witamin A, C, B1 i B2, wpływają więc pozytywnie na problemy układu trawienia, np. wzdęcia lub niestrawność, wzmacniają układ odpornościowy i pomagają osobom cierpiącym na osteoporozę. Zupy na bazie zakwasu natomiast wzmacniają odporność, usprawniają procesy trawienia, pomagają w regulowaniu poziomu cholesterolu oraz zwalczają wolne rodniki.

Taki chłodnik ukraiński to jedna z najbardziej prozdrowotnych potraw w kuchni tradycyjnej. Przygotowujemy wywar z buraczków bądź botwinki, te buraki później zjadamy, dodajemy jeszcze do tego ogórka, kefir bądź zsiadłe mleko, a nawet jajko gotowane bądź mięso z kurczaka. W ten sposób dostarczamy sobie cennego białka oraz płynów, składników mineralnych i wszystkiego, co dobre w warzywach – mówi Iwonna Niegowska.

Chłodniki zawierają dużą ilość wody, są więc idealne na lato, gdy ludzie więcej się pocą, a tym samym tracą cenne składniki mineralne. Zupy są bardzo dobrym źródłem płynów, niezastąpiona jest także woda mineralna. Podczas wysokich temperatur warto pić wodę wysokozmineralizowaną, która szybko uzupełnia utracone składniki mineralne. W pozostałe dni lepiej jednak spożywać wodę średniozmineralizowaną. Dobrze jest wybierać wody zawierające wapń i magnez – tych pierwiastków najczęściej brakuje bowiem w codziennej diecie.

Woda jest tutaj niezastąpionym nawadniaczem, natomiast można również orzeźwić się w bardzo przyjemny sposób, pijąc zimną herbatę zieloną lub białą z dodatkiem ziół i owoców. Ważne jest przede wszystkim to, żeby były to napoje bez cukru, bo nie ma sensu dodawać sobie dodatkowych kalorii – mówi Iwonna Niegowska.

Zdrowe odżywianie warto połączyć z aktywnością fizyczną, co w lecie jest również stosunkowo proste. Piękna pogoda i długie dni sprzyjają spacerom, bieganiu, jeździe na rowerze. Można także uczestniczyć w zajęciach jogi lub aerobiku na świeżym powietrzu, a nawet poćwiczyć na plenerowych siłowniach.

 

Czytaj także

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Transport

Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.

Muzyka

Alicja Węgorzewska: Czuję się ambasadorką polskiej kultury. Czasami dokonuję niepopularnych wyborów, ale moje pomysły są bardzo odkrywcze

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej została uhonorowana prestiżową nagrodą ShEO Awards 2025 w kategorii „Ambasadorka polskiej kultury” i jak podkreśla, w stu procentach na nią zasłużyła. Przyznawane przez tygodnik „Wprost” wyróżnienie trafia bowiem do kobiet, które zmieniają świat, a Alicja Węgorzewska czyni to od lat, nadając polskiej kulturze operowej zupełnie nowy wymiar. Tym razem szczególne uznanie otrzymała za stworzenie i rozwijanie Festiwalu Mozart Junior. W tym roku odbywa się już jego szósta edycja.