Mówi: | Łukasz Konik |
Firma: | szef Restauracji Przedwiośnie w EVA Park Life&SPA |
Dania dietetyczne też mogą być smaczne i atrakcyjne. Wszystko zależy od odpowiedniego doboru produktów i skomponowania potraw
Szefowie kuchni walczą ze stereotypami, że zdrowe jedzenie jest mało smaczne i brzydko wygląda na talerzu. Ich zdaniem, wszystko jest kwestią doboru składników, sposobu przygotowania i podania. Warto też eksperymentować z nieco zapomnianymi warzywami, takimi jak skorzonera czy topinambur i przyrządzać je w zupełnie innej odsłonie.
Kucharze z wieloletnim doświadczeniem przekonują, że każdą – nawet najbardziej dietetyczną potrawę można przyrządzić i doprawić tak, by zachowała wartości odżywcze, trafiała w gust kulinarny i zaspokoiła potrzeby organizmu.
– Danie dostosowane do konkretnej diety również może być smaczne i ładnie wyglądać na talerzu. I nie ma znaczenia, czy jest to dieta cukrzycowa, bezglutenowa czy jakakolwiek inna. Ja w kuchni wykorzystuję produkty, które są po części już zapomniane, chociażby siemię lniane, warzywa typu skorzonera czy topinambur – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Łukasz Konik, szef Restauracji Przedwiośnie w EVA Park Life&SPA.
Wszystko zależy od odpowiedniego doboru produktów i skomponowania potraw, które nie dość, że będą wyglądały apetycznie, to jeszcze dostarczą organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych. Zdaniem specjalistów do spraw żywienia, podstawą każdej diety powinny być warzywa i owoce. Mogą być podane w tradycyjnej formie lub w zupełnie nowej odsłonie.
– Krem ze skorzonery podajemy na przykład z sufletem marchewkowym, czyli teoretycznie mamy dwa warzywa, zamieniamy to wszystko w inny sposób podania tak, żeby gość czuł, że dostał bardzo fajne danie, a przede wszystkim dietetyczne i lekkie – podkreśla Łukasz Konik.
Dobrze zbilansowana dieta pozytywnie wpływa na zdrowie i poprawia samopoczucie, dlatego specjaliści do spraw żywienia przekonują, że w każdej sytuacji – niezależnie od tego, czy jest się na wyjeździe, czy przygotowuje się posiłki w domu – trzeba zwracać uwagę na to, co trafia na stół.
– W mojej kuchni jest jedna bardzo ważna zasada: przede wszystkim produkty muszą być sezonowe i najwyższej jakości. Stawiamy też na ziarna, chociażby teraz popularne są ziarna chia, które wpływają na dobry metabolizm – dodaje Łukasz Konik.
Odpowiednia dieta dopasowana do potrzeb organizmu w połączeniu z aktywnością fizyczną na świeżym powietrzu pozwoli utrzymać szczupłą sylwetkę i zapobiegnie rozwojowi chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca typu 2, otyłość, nadciśnienie tętnicze, problemy naczyniowo-krążeniowe czy nowotwory.
Czytaj także
- 2024-12-19: Przed świętami Polacy wydają na ryby nawet dwa razy więcej niż w innych miesiącach. Konsumenci powinni sprawdzać, czy pochodzą one ze zrównoważonych połowów
- 2024-12-16: Na przewlekłą chorobę nerek cierpi w Polsce 4,5 mln osób. Pacjenci apelują o szerszy dostęp do leczenia, które opóźnia dializy
- 2024-11-20: Bezpieczeństwo żywnościowe 10 mld ludzi wymaga zmian w rolnictwie. Za tym pójdą też zmiany w diecie
- 2025-01-22: Będzie ubywać mięsa na stołach Polaków. Eksperci radzą ograniczyć spożycie nawet o dwie trzecie
- 2024-10-11: David Gaboriaud: Polscy kucharze uwielbiają kuchnię znad Loary. Francuskimi technikami mocno inspirował się Modest Amaro
- 2024-11-26: Biologicznie życie człowieka może trwać 120–150 lat. Niezbędna jest jednak praca nad własnym zdrowiem
- 2024-10-02: Jan Błachowicz: Podczas wyprawy do Azji czasami byliśmy głodni. Próbowaliśmy jajka z płodem rozwiniętym w środku
- 2024-09-26: Jacek Jelonek i Oliwer Kubiak: Nasza kolejna podróż będzie znowu do Azji. Ale tym razem będziemy mieli gdzie spać i nie będziemy łapać stopa
- 2024-08-20: Upały wyzwaniem w transporcie żywności. W zwykłych samochodach dostawczych może być nawet 50°C [DEPESZA]
- 2024-08-13: Natalia Nykiel: Ostatnio dużo się rozciągam, biegam i zrezygnowałam z alkoholu. Chcę być w jak najlepszej formie przed treningami do „Tańca z gwiazdami”
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Adam Kszczot: Radek Majdan to człowiek niezwykle mądry życiowo. Cieszę się też, że mogłem od ludzkiej strony poznać Kubę Rzeźniczaka
Biegacz zaznacza, że udział w formacie „Mistrzowskie pojedynki. Eternal Glory” poszerzył jego horyzonty i dał mu nowe spojrzenie na ludzi i ich historie. Adam Kszczot podkreśla, że każdy uczestnik wniósł do programu coś unikalnego. Ich sylwetki i życiowe doświadczenia mogą więc być dla widzów przykładem i inspiracją. On sam jest pod dużym wrażeniem Radosława Majdana i Jakuba Rzeźniczaka.
Konsument
Młodzież w Polsce sięga po alkohol rzadziej niż 20 lat temu. Obniża się zwłaszcza spożycie piwa
Alkohol staje się coraz mniej popularny wśród młodzieży, przede wszystkim w grupie wiekowej 15–16 lat, ale pozytywne zmiany widoczne są również w grupie 17- i 18-latków – wynika z badania ESPAD z 2024 roku przedstawionego niedawno podczas konferencji w Sejmie. Mniej nastolatków niż 20 lat temu przyznaje się do zakupu alkoholu i tych, którzy oceniają, że jest on łatwy do zdobycia. Wciąż jednak na wysokim poziomie utrzymuje się odsetek młodzieży, która pije w sposób ryzykowny. Ministerstwo Zdrowia zapowiada działania ograniczające sprzedaż alkoholu.
IT i technologie
Sztuczna inteligencja dużym wsparciem w diagnostyce. Może być szczególnie cenna w chorobach rzadkich
Już nie tylko usprawnianie analizy badań obrazowych, ale i na przykład typowanie celów terapeutycznych w chorobach rzadkich to pola, na których w medycynie sprawdza się sztuczna inteligencja. Różne technologie zasilane SI wykorzystuje prawie 80 proc. podmiotów leczniczych, a inwestycja w nie zwraca się średnio w ciągu 14 miesięcy. Wraz z pokoleniową wymianą kadr widać też coraz większe otwieranie się lekarzy na korzystanie z narzędzi sztucznej inteligencji.