Newsy

Dieta może wspomóc kondycję oczu. Należy włączyć do swojego menu warzywa i owoce bogate w witaminy, karotenoidy i luteinę

2016-05-31  |  06:35
Mówi:Magdalena Bińczak
Funkcja:optometrysta
Firma:Centrum Okulistyczne Nowy Wzrok
  • MP4
  • Przez wielogodzinną pracę przy monitorach i korzystanie z tabletów czy smartfonów, które emitują wysokoenergetyczne światło niebieskie, nasz wzrok jest coraz mocniej eksploatowany i znacznie się osłabia. Na kondycję oczu ma też wpływ nieprawidłowe odżywianie. Warto więc wprowadzić do diety jak najwięcej warzyw i owoców, które są najlepszym źródłem witamin, w tym szczególnie ważnej dla wzroku witaminy A oraz luteiny i zeaksantyny.

    Okuliści podkreślają, że niedobór witaminy A powoduje znaczne zakłócenia widzenia i szybkie męczenie się oczu. W wyniku jej niskiego spożycia następuje wysuszenie komórek nabłonka spojówki i rogówki, co może spowodować upośledzenie wydzielania łez i doprowadzić do zapalenia. Aby zapewnić oczom dobrą kondycję, trzeba więc umiejętnie komponować menu.

    Dieta jest bardzo ważna, dlatego że warzywa i owoce bogate są w różnego rodzaju witaminy, m.in. witaminę C, E i tak ważną dla układu wzrokowego witaminę A, która odżywia naszą siatkówkę. Dzięki temu nasze fotoreceptory, które są w oku, pracują odpowiednio i możemy się cieszyć dobrym widzeniem przez dłuższy czas. Dobrym składnikiem, który też powinniśmy zażywać, jest luteina – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Magdalena Bińczak, optometrysta Centrum Okulistycznego Nowy Wzrok.

    Luteina i zeaksantyna wiążą wolne rodniki (podobnie jak inne antyoksydanty, np. witaminowe A, C, E), a także absorbują promieniowanie elektromagnetyczne. Mają właściwości filtrowania wysokoenergetycznego światła niebieskiego, zmniejszając jego intensywność o 40–90 proc., dzięki czemu chronią fotoreceptory siatkówki i zmniejszają ryzyko powstania zwyrodnienia plamki żółtej. Produkty, które zawierają najwięcej karotenoidów, to jarmuż, szpinak, sałata, brokuły, dynia, brukselka, zielony groszek, kukurydza, fasolka szparagowa, marchew, kapusta, buraki, pomarańcze, brzoskwinie, dynia i pomidory. Na rynku dostępne są również specjalne suplementy diety – na przykład z wyciągiem z czarnej jagody, szczególnie polecane osobom z zaburzeniami widzenia o zmierzchu, pracującym przy komputerze, w złych warunkach oświetleniowych oraz narażonym na pogorszenie wzroku związane z wiekiem.

    Obecnie jest sporo różnych suplementów. Możemy takie specjalne do oczu zakupić sobie w aptece bądź po prostu spożywać jak największą ilość witamin po to, żeby ten wzrok utrzymać w jak najlepszej kondycji – mówi Magdalena Bińczak.

    Z badań wynika, że Polacy nie dbają o oczy. Wielogodzinna praca przy komputerze, częste korzystanie z tabletów i smartfonów czy niewłaściwe oświetlenie pomieszczeń w dużym stopniu osłabiają wzrok. Z badań przeprowadzonych przez CBOS na zlecenie Centrum Okulistycznego Nowy Wzrok wynika, że na 1 tys. respondentów powyżej 18 roku życia, ponad jedna trzecia badała wzrok ponad dwa lata temu, a 7 proc. ankietowanych zadeklarowało, że nigdy nie wykonywało takiej kontroli.

     – Uważają, że jeżeli dobrze widzą, to nie mają problemu ze wzrokiem. Natomiast później, kiedy jesteśmy już starsi, kiedy to widzenie jest coraz słabsze, to wtedy wszyscy oczywiście nagle sobie o tym wzroku przypominają i twierdzą, że może wybiorę się jednak po tych kilkunastu latach do okulisty i skontroluję wzrok – mówi Magdalena Bińczak.

    Specjaliści podkreślają, że profilaktyczne badanie wzroku trzeba przeprowadzać przynajmniej raz w roku. Z kolei sprawdzenie ciśnienia wewnątrz gałki ocznej niezbędne jest raz na dwa lata.

    Musimy kontrolować wadę wzroku, jeżeli takową mamy, żeby zmieniać regularnie okulary czy soczewki kontaktowe, żeby to wszystko było na bieżąco. Musimy wiedzieć, czy nasz wzrok się pogorszył czy nie, czy może już się wada ustabilizowała. To jest później nam też potrzebne do wielu innych rzeczy, np., jeżeli byśmy się chcieli zdecydować na laserową korekcję, to musimy prowadzić pewną dokumentację dotyczącą swoich oczu – mówi Magdalena Bińczak.

    Niezależnie od pory roku trzeba też dbać o oczy, chroniąc je przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym za pomocą okularów z odpowiednim filtrem. Warto też stosować krople lub maści do oczu.

    Powinniśmy też nawilżać oczy. Jeżeli przebywamy w jakichś klimatyzowanych pomieszczeniach czy jak mamy wietrzną pogodę, nasze oczy bardziej się wysuszają, spojówka jest coraz bardziej sucha i przez to nasze odczuwamy pewien dyskomfort, mamy uczucie jakby piasku pod powiekami, wtedy powinniśmy stosować krople nawilżające – dodaje  Magdalena Bińczak.

    Czytaj także

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Patronat Newserii

    Biogen

    Zdrowie

    Monika Mazur: Chciałabym wiosną wrócić do pracy. Boję się o mojego maluszka, rodziców i dziadków

    Aktorka przyznaje, że początek pandemii i związany z nią lockdown był dla niej bardzo wymagającym czasem. Czekała wówczas na narodziny dziecka. Tłumaczy, że pocieszeniem w trudnej sytuacji była częsta obecność męża w domu. Monika Mazur starała się skupić na pozytywnych aspektach i odganiała od siebie negatywne emocje. Chociaż obecnie liczba zarażonych z dnia na dzień rośnie, ma nadzieję, że w przyszłości sytuacja się ustabilizuje i będzie mogła wrócić do pracy.

     
     

    Problemy społeczne

    Ryzyko pełnego lockdownu na razie słabnie. WHO w Polsce: Możliwe, że będzie konieczny na określonych obszarach

    – COVID-19 ma duży wpływ nie tylko na zdrowie, ale również na życie społeczne i gospodarkę. W poszukiwaniu strategii powinniśmy brać pod uwagę wszystkie te aspekty, ponieważ dobrostan społeczeństwa również jest bardzo istotny – mówi dr Paloma Cuchi, przedstawicielka WHO w Polsce. Jak podkreśla, pełny lockdown powinien być ostatecznością i jest to tylko jedno z wielu narzędzi w walce z koronawirusem. Sytuacja w tej chwili nie przypomina jednak wiosennej fali pandemii, a stan wiedzy na temat SARS-CoV-2 jest dużo lepszy, dzięki czemu nie ma potrzeby wprowadzania pełnego zamrożenia gospodarki i życia społecznego. Może jednak okazać się to konieczne na wybranych, lokalnych obszarach, żeby nie dopuścić do przeciążenia systemu ochrony zdrowia.

     

    Technologie

    Żywność przyszłości będzie produkowana ekologicznie, a przy tym bogata w składniki odżywcze. Przed wejściem na europejski rynek czeka ją długi proces certyfikacji

    Innowacje i technologie wkraczają do świata żywności. Trwają prace nad stworzeniem pełnowartościowych posiłków w formie tabletek. Coraz więcej mówi się o drukowaniu żywności w 3D. Można też wyhodować mięso bogate w białko wyłącznie z komórek. Przyszłością jednak jest żywność wyprodukowana bez szkody dla środowiska naturalnego, ograniczenie zużycia wody i niemal całkowita rezygnacja z plastiku. Powstają więc opakowania, które można skonsumować. Coraz częściej na rynek trafiają też nowe produkty, które mogą mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie.