Mówi: | Agnieszka Piskała |
Funkcja: | specjalista ds. żywienia |
Firma: | Nestlé Polska |
Dietę dla seniora trzeba dopasować do jego stanu zdrowia. Osoby starsze powinny pić dużo wody
Dieta dla seniora powinna być dostosowana do zmian, jakie zachodzą w organizmie człowieka po 65. roku życia. Planując jadłospis dla osób starszych, przede wszystkim trzeba wybierać produkty lekkostrawne i bogate w substancje odżywcze. Posiłki nie powinny być duże, aby nie obciążać układu pokarmowego.
– Osoby starsze często mają swoje przyzwyczajenia żywieniowe, nie przywiązują wagi do tego, co jedzą, jak jedzą i kiedy jedzą. Wiele osób starszych je te same produkty, które jadło we wcześniejszych latach, ale obecnie one niekoniecznie tak samo dobrze im służą. Dieta seniorów powinna zawierać w swoim składzie produkty gotowane, duszone i pieczone, które są znacznie lepiej trawione przez osoby starsze – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Agnieszka Piskała, specjalista ds. żywienia Nestlé Polska.
Najważniejsze jest, by dostosować dietę do stanu zdrowia i zaleceń lekarskich. Osoby starsze przede wszystkim borykają się z chorobami serca, układu krążenia, mają spowolnione procesy metaboliczne i wysoki poziom cholesterolu.
– Warto zadbać o to, by w diecie osób starszych ograniczyć takie produkty, jak masło, smalec, tłuste wędliny. Zawierają one duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które są niekorzystne dla serca. Produkty, który powinny na stałe zagościć w diecie seniorów, to przede wszystkim tłuste ryby. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe omega obniżają poziom cholesterolu – wyjaśnia Agnieszka Piskała.
Osoby starsze przyjmują za mało płynów, a co za tym idzie – ich krew jest bardzo zagęszczona. To może doprowadzić do zawału serca lub udaru. Trzeba więc pilnować, aby każdego dnia wypijały półtorej litra wody. Nie może też zabraknąć posiłków na ciepło.
– Na obiad osoby starsze lubią tradycyjne posiłki. Dlatego zawsze będą się dobrze sprawdzać gotowane ziemniaki, gotowana jarzynka, marchewka z groszkiem czy buraczki i do tego mięso duszone. Z kolei na drugie śniadanie dobrym rozwiązaniem jest owsianka z owocami. Polecam też jogurt naturalny z dodatkiem owoców, np. duszonego jabłka, bo zawiera bakterie probiotyczne, które usprawniają działanie przewodu pokarmowego – tłumaczy Agnieszka Piskała.
Specjaliści do spraw żywienia przekonują, że osoby starsze nie powinny rezygnować z podwieczorków. Przekąski powinny być jednak lekkie, bogate w minerały i witaminy.
– Dobrym rozwiązaniem jest na przykład kawałek ciasta drożdżowego lub kisiel, który działa łagodząco na przewód pokarmowy i błony śluzowe żołądka. Kolacja nie powinna dostarczać więcej niż 200 kilokalorii i tutaj doskonale sprawdzają się lekkie dania na ryżu, na przykład ryż z jabłkami i jogurtem albo risotto z ryżu, kurczaka i warzyw – dodaje Agnieszka Piskała.
Czytaj także
- 2024-05-29: Rynek zastępników mięsa jest pełen wysoko przetworzonych produktów. Wkrótce mogą one zniknąć ze sklepowych półek
- 2024-06-04: Używki i zły styl życia rujnują zdrowie Polaków. Brak profilaktyki gwarantuje miejsce na podium w wyścigu do choroby
- 2024-06-26: Polacy pokochali diety pudełkowe. Inspekcja handlowa sprawdza jakość dań, ich składy i oznakowanie
- 2024-05-08: Po kiełbaski wege czy roślinne burgery sięga coraz więcej konsumentów. Branża roślinna będzie walczyć o utrzymanie takiego nazewnictwa
- 2024-04-18: Prawie 60 proc. Polaków podejmowało próby odchudzania. U większości efekty były krótkotrwałe i powodowały problemy zdrowotne
- 2024-05-31: Tylko co 20. palacz jest w stanie samodzielnie rzucić papierosy. Dziś Światowy Dzień Bez Papierosa
- 2024-04-04: Już nawet częściowa rezygnacja z mięsa i nabiału przynosi efekty zdrowotne. Znacząco redukuje też ślad węglowy
- 2024-03-07: Polski Czerwony Krzyż: Ponad 8 tys. zgłoszeń zaginionych osób w związku z wojną w Ukrainie. W toku jest ok. 300 postępowań
- 2024-02-15: Włoska żywność wśród najczęściej podrabianych na świecie. Producenci walczą z tym zjawiskiem za pomocą certyfikacji
- 2024-03-04: Naukowcy zbadali korzyści dla organizmu z postu przerywanego. Wyniki mogą posłużyć stworzeniu nowych strategii walki z otyłością
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Edukacja
Dorośli nie umieją rozmawiać o dojrzewaniu ze swoimi dziećmi. Młodzi czerpią wiedzę głównie z internetu
Dojrzewanie i to, co w tym okresie dzieje się z ciałem i emocjami, to w wielu polskich domach wciąż temat tabu. Nawet jeśli rodzice i opiekunowie podejmują temat, to często się okazuje, że nie za bardzo wiedzą, jak mają o tym rozmawiać ze swoimi dziećmi. Młodzi najczęściej szukają odpowiedzi na swoje pytania i wątpliwości w internecie, jednak nie zawsze są to jakościowe treści, zgodne z aktualną wiedzą i pochodzące od wykwalifikowanych ekspertów. – Chcieliśmy stworzyć miejsce, gdzie znajdą bezpieczną wiedzę na temat wszystkiego, co się dzieje w ich ciele, głowie i duszy w tak ważnym momencie w ich życiu – mówi Olga Kwiecińska, założycielka i pomysłodawczyni Cześć Ciało.
Media
Robert El Gendy: Z Klaudią Carlos jesteśmy różni charakterologicznie, ale doskonale się uzupełniamy. Jak mam słabszy dzień, to ona przejmuje kontrolę nad rozmową lub odwrotnie
Nowi gospodarze TVP2 nie mogą się nachwalić zarówno atmosfery, jaka panuje w TVP, jak i siebie nawzajem. Robert El Gendy bardzo się cieszy z tego, że może prowadzić „Pytanie na śniadanie” z Klaudią Carlos i przekonuje, że ich duet ma duży potencjał. Na wizji doskonale się dogadują i uzupełniają, a poza kamerami mają wiele wspólnych tematów do rozmów.
Prawo
Świadomość społeczna na temat ryzyka publikowania wizerunków dzieci w internecie nadal bardzo niska. UODO apeluje o ostrożność
Kilkaset milionów zdjęć codziennie jest publikowanych w internecie, wśród nich wiele z udziałem dzieci. Zdjęcia i wideo zamieszczają zarówno rodzice, jak i placówki oświatowe, do których dzieci uczęszczają. Materiały te, bez względu na to, z jaką intencją są publikowane, mogą trafić w niepowołane ręce i posłużyć do ataku hejterskiego na dzieci, kradzieży ich cyfrowej tożsamości, a nawet zostać wykorzystane przez osoby o skłonnościach pedofilskich. Podkreślają to eksperci UODO i Fundacji Orange w poradniku skierowanym do osób pracujących w placówkach i organizacjach działających na rzecz dzieci.