Newsy

Złe nawyki żywieniowe główną przyczyną próchnicy u dzieci

2014-07-15  |  06:10
Mówi:dr hab. n. med. Dorota Olczak-Kowalczyk
Funkcja:kierownik Zakładu Stomatologii Dziecięcej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, konsultant krajowy w dziedzinie stomatologii dziecięcej
  • MP4
  • Polska jest na końcu listy krajów europejskich, w których stan zdrowia jamy ustnej uznaje się za poprawny. Ponad 50 proc. dzieci w wieku 3 lat ma zmiany próchnicowe – szacuje Ministerstwo Zdrowia. Liczba dzieci z chorymi zębami zwiększa się wraz z wiekiem. Statystyczny 12-latek ma co najmniej trzy chore zęby. Przyczyną są m.in. złe nawyki żywieniowe.

    Próchnicę ma 90 proc. dzieci, natomiast 18-latkowie z powodu choroby próchnicowej mają usuwane zęby. To są przerażające dane – mówi dr hab. n. med. Dorota Olczak-Kowalczyk, kierownik Zakładu Stomatologii Dziecięcej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, konsultant krajowy w dziedzinie stomatologii dziecięcej.

    Polska jest także krajem z bardzo wysokim PUW (wskaźnik średniej liczby zębów utraconych lub wypełnionych z powodu próchnicy). Wynosi on 3, a w innych krajach 0,5-1. Oznacza to, że polski 12-latek ma co najmniej 3 zęby chore. Specjaliści wśród przyczyn złego stanu zdrowia jamy ustnej wymieniają m.in. złe nawyki żywieniowe małych dzieci.

    –  Matki karmią na noc i w nocy. W tym czasie nie wydziela się ślina, co powoduje, że zęby nie mają naturalnego oczyszczania, nie mają żadnych mechanizmów obronnych. Nie należy więc usypiać dzieci, karmiąc piersią czy zostawiając z butelką w jamie ustnej. Można to robić w ciągu dnia – mówi agencji Newseria Lifestyle dr Dorota Olczak-Kowalczyk.

    Starsze dzieci nie powinny także otrzymywać co dwie godziny produktów kariogennych, czyli takich, które sprzyjają próchnicy. Należą do nich te, które zawierają dużo węglowodanów, np. rodzynki, pączki, sucharki, chipsy.

    –  Po spożyciu pokarmu, który zawiera cukier, przez około 40 minut trwają procesy próchnicowe. Jeżeli zjemy pokarm skrobiowy, na przykład ciastko, które zawiera jeszcze sacharozę, to te procesy – ze względu na dłuższą retencję pokarmu w jamie ustnej – będą trwały około 2 godz., a nawet 2,5 godz. Jeżeli więc dziecko będzie dostawało przekąskę, np. słodką bułkę, herbatnik, do tego jeszcze sok, to w ciągu całego dnia nie będzie momentu, kiedy ślina będzie miała szansę zneutralizować powstające kwasy i zatrzymać proces próchnicowy  –  podkreśla dr hab. nauk med. Dorota Olczak-Kowalczyk. 

    Przy dbaniu o zęby ważne jest też ich regularne czyszczenie. Należy je szczotkować dwa do trzech razy dziennie. Stomatolodzy zalecają dorosłym mycie zębów przez 2-3 min. Ważne jest również, aby dopasować do uzębienia i dziąseł szczoteczkę oraz wybrać odpowiednią pastę.

    O zęby powinniśmy zadbać tak naprawdę zanim się pojawią. Najważniejsze jest jednak, by wprowadzić szczoteczkę do zębów i pastę w momencie, kiedy wyrżnie się pierwszy ząb. Pasta do zębów dla dziecka powinna zawierać odpowiednią ilość jonów fluoru. Ważne jest też, by nałożyć na szczoteczkę niewielką ilość produktu, tak, by nie narazić dziecka na endogenne spożywanie fluoru. Jeżeli będziemy tak postępować, czyli jeżeli będzie szczotkować zęby dwa razy dziennie, to nie będzie większych problemów w przyszłości z chorobą próchnicową – zapewnia dr Olczak-Kowalczyk.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

    Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

    Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

    Gwiazdy

    Handel

    Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

    Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

    Infrastruktura

    Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

    Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.