Newsy

Grzegorz Łapanowski zamierza zaprosić swoją partnerkę z programu „Taniec z gwiazdami” na kurs gotowania

2015-03-27  |  06:50

W pracę z nami tancerze wkładają kawałek życia i duszy – mówi Grzegorz Łapanowski, uczestnik 3. edycji programu „Dancing with the Stars: Taniec z gwiazdami”. W podzięce za tę pracę szef kuchni zamierza zaprosić swoją partnerkę na kurs gotowania. Walerija Żurawlewa jest surową nauczycielką, twierdzi jednak, że dzięki ciężkiej pracy Łapanowski zrobił ogromne postępy i dziś można go nazywać tancerzem. 

– Grzesiek zrobił bardzo duży postępy. Na początku lutego zaczęliśmy trenować, a dziś zdecydowanie mogę powiedzieć, że jest to już tancerz. Na razie nie S-klasowy, ale B – podkreśla Walerija Żurawlewa w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.

Przed udziałem w tanecznym show Polsatu Grzegorz Łapanowski nie miał z tańcem nic wspólnego. Przyznaje, że nauka sprawia mu wielką radość, ale na treningach panuje rygor i ciężka praca. Walerija Żurawlewa jest wymagającą nauczycielką, ale juror „Top Chef” sam widzi, że w ciągu niecałych dwóch miesięcy zrobił duże postępy.

– Lera bardzo rzadko chwali. To jest taka jej domena, że mniej więcej raz w tygodniu, kiedy już zatańczymy, to wtedy mówi, że jest okej, ale w trakcie treningów raczej mówi o tym, co jest jeszcze do poprawy mówi Grzegorz Łapanowski.

Pierwsze trzy odcinki programu „Dancing with the Stars: Taniec z gwiazdami” pokazały, że Łapanowski najlepiej czuje się w tańcach latynoamerykańskich. Widać to m.in. po notach jury: cza-czę w jego wykonaniu jurorzy ocenili na 37 punktów, podczas gdy walc angielski zdobył aż siedem punktów mniej. Walerija Żurawlewa twierdzi jednak, że Łapanowski poradzi sobie obecnie w każdym stylu tanecznym.

– Wiadomo, że trudniej nam było ze standardem, ponieważ do tej pory dostawaliśmy zawsze tańce latynoamerykańskie, aż tu nagle musieliśmy zatańczyć walca angielskiego, którego Grzesiek jeszcze nie tańczył. Poza tym poprzeczka była wysoko postawiona, ale dał radę mówi Walerija Żurawlewa.

Taneczne show Polsatu to jednak nie tylko mordercze treningi. Grzegorz Łapanowski i Walerija Żurawlewa chętnie spędzają wspólnie czas także poza parkietem. Juror „Top Chefa” zaprosił nawet tancerkę na wspólne gotowanie do swojego studia kulinarnego. W przyszłości zamierza zaprosić ją na kurs gotowania w Food Lab Studio w podzięce za pracę, którą włożyła w przygotowanie go do udziału w programie.

– W ciągu 1,5 miesiąca ilość pracy, którą ona włożyła, i serca jest ogromna. Zresztą nie tylko Lera, lecz także Przemek, czyli chłopak Walerii, bardzo dużo nam pomaga i widać, że to jest zaangażowanie, a nie tylko praca. To jest kawałek życia i kawałek duszy, który tancerze wkładają w pracę z nami. To jest coś niesamowitego i warte tego, żeby to docenić. Więc jeśli mogę coś dać od siebie, to czemu nie, chociaż tyle, co wiem o jedzeniu – mówi Grzegorz Łapanowski.

Szef kuchni zamierza także przywieźć swojej tanecznej partnerce pasztet, który jego mama przygotowuje tradycyjnie na Wielkanoc. Na czas świąt para przerywa bowiem treningi, a Łapanowski wyjeżdża do rodzinnego domu. Początkowo to rodzina miała odwiedzić Łapanowskiego w Warszawie i przygotować Wielkanoc w studiu kulinarnym.

– Jednak będę mógł pojechać do Zielonej Góry, spędzić czas z rodziną, bliskimi i pobyć trochę w kuchni. Wtedy zawsze słucham się mojej mamy i siostry. One mówią mi, co mam robić, ja nie muszę w ogóle podejmować decyzji. I to jest czas, kiedy się relaksuję, jestem podwykonawcą, a ja to bardzo lubię – mówi Grzegorz Łapanowski.

Kolejny odcinek programu „Dancing with the Stars: Taniec z gwiazdami” już dzisiaj o godzinie 20.00. Tym razem Grzegorz Łapanowski i Walerija Żurawlewa zaprezentują salsę.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Zdrowie

Katarzyna Dowbor: Jak najszybciej muszę się zaszczepić przeciw kleszczowemu zapaleniu mózgu. Do tej pory zabezpieczałam przed tymi pasożytami tylko moje zwierzęta

Prezenterka przyznaje, że do tej pory nie zdawała sobie sprawy, że kleszczowe zapalenie mózgu to taka podstępna i groźna choroba. Jest ona wywoływana przez wirusa, który dostaje się do naszego organizmu w wyniku ukłucia przez kleszcza. Dlatego tak ważne jest, by przed tymi pajęczakami zabezpieczać nie tylko naszych pupili, ale także siebie. Katarzyna Dowbor już umówiła się na przyjęcie odpowiedniej szczepionki. Z danych opracowanych przez Ośrodek Badań Socjomedycznych Instytutu Stosowanych Nauk Społecznych UW wynika, że na taki krok decyduje się zaledwie co dziesiąty Polak.

Moda

Julia Kamińska: Założyłam sobie, że w tym roku nie będę kupować żadnych nowych ubrań. Z sukcesem sprzedaję też swoje rzeczy na popularnej platformie

Aktorka chętnie podjęła wyzwanie „no-buy 2025” i jak zapewnia, w tym roku nie zamierza kupować żadnych nowych ubrań. Poza tym systematycznie „wietrzy” swoją szafę i te rzeczy, które już nie są jej potrzebne, sprzedaje przez internet albo oddaje znajomym. Julia Kamińska zaznacza też, że kompletując stylizację na czerwony dywan, stara się nie wydawać pieniędzy na nowe ubrania. Najpierw zagląda do garderoby, by znaleźć w niej coś, co można ponownie wykorzystać.

Infrastruktura

Mazowsze turystycznie radzi sobie lepiej niż przed pandemią. Odwiedzających przyciąga już nie tylko Warszawa

Województwo mazowieckie jest liderem pod względem liczby turystów. W ubiegłym roku odwiedziło je prawie 7 mln gości. I choć lokomotywą ruchu turystycznego pozostaje Warszawa, to coraz więcej osób wybiera zwiedzanie regionu w wolniejszym tempie niż w stolicy i bliżej natury. Mazowsze od lat postrzegane było jako idealny kierunek na mikrowyprawę, ale teraz przybywa osób, które chcą się tu zatrzymać na dłużej niż 1–2 dni.