Newsy

Grzegorz Łapanowski: Dzieci nie nabiorą zdrowych nawyków żywieniowych bez pomocy rodziców i ich przykładu. Wsparciem mogą być rodzinne warsztaty kulinarne

2018-05-15  |  06:16

Zdaniem kucharza dorośli powinni nie tylko przyrządzać dla swoich pociech zdrowe dania, lecz także dawać im przykład własnym stylem odżywiania. Pomoc dla rodziców mogą być warsztaty kulinarne „Mokotów na widelcu”, podczas których rodzice z dziećmi będą w Galerii Mokotów wspólnie gotować smaczne i zdrowe posiłki.

Nadwaga i otyłość to coraz powszechniejszy problem wśród polskich dzieci. Z raportów NIK wynika, że odsetek uczniów z zaburzeniami masy ciała od kilku lat sukcesywnie wzrasta i dziś wynosi ok. 22 proc., czyli o ponad 5 proc. więcej niż 4 lata wcześniej. Według Światowej Organizacji Zdrowia na przestrzeni dwóch ostatnich dziesięcioleci w Polsce aż trzykrotnie wzrosła liczba dzieci borykających się z nadwagą. Przyczyną problemu jest niski poziom aktywności fizycznej wśród młodych Polaków oraz złe nawyki żywieniowe.

– Jeśli chcemy zachęcić najmłodszych do dobrego jedzenia, to oczywiście warto jest edukować dzieciaki, ale tak naprawdę kluczowym aktorem, który ma wpływ na to, co dzieci jedzą, są rodzice – mówi Grzegorz Łapanowski agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.

Rodzice nie tylko zapewniają dzieciom dostęp do zdrowego jedzenia, kształtując w ten sposób przyszłe nawyki żywieniowe, lecz także dają przykład. Jeśli sami nie będą przestrzegać zasad zdrowego odżywiania, a w ich diecie dominować będą niezdrowe dania takie jak słodzone napoje i przekąski lub fast foody, nie zdołają przekonać swoich pociech do zalet niskokalorycznego jadłospisu.

– Jeśli cała rodzina będzie jadła dobrze, to jest o wiele większa szansa na to, że będziemy jako społeczeństwo szczęśliwi, bo dobrze odżywieni. Pozostaje jeszcze oczywiście kwestia sportu – mówi Grzegorz Łapanowski.

Pomoc w edukacji żywieniowej najmłodszych mogą stanowić programy takie jak „Mokotów na widelcu”. Są to warsztaty kulinarne organizowane przez fundację Grzegorza Łapanowskiego „Szkoła na widelcu” we współpracy z warszawską Galerią Mokotów. Ich celem jest zachęcenie rodziców i dzieci do wspólnego gotowania oraz przekazanie najmłodszym wiedzy na temat zdrowego odżywiania w przyjemny sposób.

–  Zapraszamy na warsztaty kulinarne, w ramach których dzieci razem z rodzicami będą gotowali, bardzo często razem z dietetykami, z kucharzami. Dzięki temu będą mogli się dowiedzieć na temat produktów spożywczych, nowych potraw – mówi Grzegorz Łapanowski.

Warsztaty łączą zabawę z edukacją. Ich uczestnicy zarówno poznają teorię z zakresu zdrowego odżywiania oraz przyrządzania smacznych, a jednocześnie zdrowych posiłków, jak i spróbują samodzielnie ugotować niektóre potrawy. Oprócz sporej porcji wiedzy i umiejętności praktycznych zajęcia te dają także możliwość wspólnego spędzenia czasu i pielęgnowania więzi rodzinnych.

– Dają szansę, żeby spotkać się wspólnie przy stole, pielęgnować jedną z najfajniejszych rzeczy, którą można robić razem, czyli wspólne gotowanie, a z drugiej strony przede wszystkim wynik tego wspólnego gotowania, czyli wspólne jedzenie, które wszystkie tygryski bardzo lubią – mówi Grzegorz Łapanowski.

Zajęcia trwają godzinę i odbywają się w soboty. Uczestnictwo w nich jest bezpłatne, zarówno dla dzieci, jak i dla rodziców, a zapisywać się można za pośrednictwem strony internetowej grandkitchen.pl.

Czytaj także

Kalendarium

Jak korzystać z materiałów Newserii?

Bezpłatne materiały wideo, audio, zdjęcia oraz artykuły

Wszystkie materiały publikowane w serwisach agencji informacyjnej Newseria przeznaczone są do bezpłatnej dystrybucji poprzez serwisy internetowe, stacje radiowe i telewizje, wydawców prasy oraz aplikacje pełniące funkcję agregatorów newsów. 

Szczegóły dotyczące warunków współpracy znajdują się tutaj.

Gwiazdy

Anna Dereszowska: Po emisji odcinka „Starsza pani musi fiknąć” tata stwierdził, że z przyjemnością zrobiłby to jeszcze raz. Mieliśmy tam dla siebie dużo czasu

Aktorka przyznaje, że choć na początku miała wątpliwości, czy wziąć udział w programie „Starsza pani musi fiknąć”, to z perspektywy czasu absolutnie nie żałuje tej przygody. Anna Dereszowska wyjechała z tatą do Korei Południowej. To była podróż pełna pięknych chwil i wzruszeń. Nie zabrakło też czasu na szczere, a nawet intymne rozmowy. Obydwoje wrócili zadowoleni, z bagażem nowych doświadczeń i odrobiną refleksji.

Gala Złote Spinacze 2019

Edukacja

Średnio co trzeci pacjent czuje się traktowany przedmiotowo. Lekarze już na studiach powinni się uczyć prawidłowej komunikacji z pacjentem

Średnio co trzeci pacjent uważa, że jego zdanie ani sytuacja życiowa nie zostały w szpitalu wzięte pod uwagę w decyzjach odnośnie do leczenia. Polscy pacjenci czują się traktowani dość przedmiotowo, ale z drugiej strony i tak kontakty z lekarzami i personelem medycznym oceniają jako jeden z największych pozytywów polskiej służby zdrowia – wynika z badań przeprowadzonych przez Siemens Healthineers. Eksperci oceniają, że dobra komunikacja pomiędzy lekarzem a pacjentem warunkuje cały późniejszy proces leczenia, dlatego nacisk na kompetencje miękkie powinno się kłaść już na etapie kształcenia personelu medycznego.

Handel

Międzynarodowy koncern produkujący środki czystości i kosmetyki da drugie życie plastikowym odpadom wyrzucanym na plażach. Będą powstawać z nich butelki szamponu

Według Komisji Europejskiej tworzywa sztuczne stanowią dziś blisko 80 proc. odpadów w morzach i oceanach. Każdego roku trafia do nich ok. 8 mln ton plastiku, co odpowiada ciężarówce śmieci wrzucanych do morza co minutę – podaje Fundacja Ellen MacArthur. W działania na rzecz ochrony mórz i oceanów przed zalewem plastiku w coraz większym stopniu angażuje się także globalny biznes. Koncern Procter & Gamble wprowadza właśnie do polskich sklepów szampon Head & Shoulders w butelkach, które składają się w 20 proc. z przetworzonych odpadów zebranych z plaż. Przy sprzedaży równej 1 mld produktów rocznie każda wprowadzona przez koncern zmiana ma wpływ na otoczenie.

 

Farmacja

Przełom w leczeniu pacjentów chorych na raka płuc. To jeden z najbardziej śmiertelnych nowotworów

W Polsce co roku nowotwory płuc rozpoznaje się u 22–23 tysięcy osób, a z ich powodu umiera 19 tys. To tak, jakby z mapy znikało miasto wielkości Giżycka czy Zakopanego. W leczeniu niedrobnokomórkowego raka płuca w ostatnich 2 latach miał miejsce olbrzymi postęp, również w Polsce do refundacji włączono wiele innowacyjnych terapii. Sytuacja wygląda zgoła inaczej w przypadku drugiego typu, czyli drobnokomórkowego raka płuc, który prowadzi do śmierci w ciągu ok. 1–2 lat od rozpoznania. Od lat 70. w leczeniu tego nowotworu nie zmieniło się prawie nic. Sytuację pacjentów może radykalnie poprawić pierwszy zarejestrowany niedawno lek na ten typ nowotworu.