Mówi: | Grzegorz Łapanowski, kucharz Walerija Żurawlewa, tancerka |
Grzegorz Łapanowski zamierza zaprosić swoją partnerkę z programu „Taniec z gwiazdami” na kurs gotowania
W pracę z nami tancerze wkładają kawałek życia i duszy – mówi Grzegorz Łapanowski, uczestnik 3. edycji programu „Dancing with the Stars: Taniec z gwiazdami”. W podzięce za tę pracę szef kuchni zamierza zaprosić swoją partnerkę na kurs gotowania. Walerija Żurawlewa jest surową nauczycielką, twierdzi jednak, że dzięki ciężkiej pracy Łapanowski zrobił ogromne postępy i dziś można go nazywać tancerzem.
– Grzesiek zrobił bardzo duży postępy. Na początku lutego zaczęliśmy trenować, a dziś zdecydowanie mogę powiedzieć, że jest to już tancerz. Na razie nie S-klasowy, ale B – podkreśla Walerija Żurawlewa w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.
Przed udziałem w tanecznym show Polsatu Grzegorz Łapanowski nie miał z tańcem nic wspólnego. Przyznaje, że nauka sprawia mu wielką radość, ale na treningach panuje rygor i ciężka praca. Walerija Żurawlewa jest wymagającą nauczycielką, ale juror „Top Chef” sam widzi, że w ciągu niecałych dwóch miesięcy zrobił duże postępy.
– Lera bardzo rzadko chwali. To jest taka jej domena, że mniej więcej raz w tygodniu, kiedy już zatańczymy, to wtedy mówi, że jest okej, ale w trakcie treningów raczej mówi o tym, co jest jeszcze do poprawy – mówi Grzegorz Łapanowski.
Pierwsze trzy odcinki programu „Dancing with the Stars: Taniec z gwiazdami” pokazały, że Łapanowski najlepiej czuje się w tańcach latynoamerykańskich. Widać to m.in. po notach jury: cza-czę w jego wykonaniu jurorzy ocenili na 37 punktów, podczas gdy walc angielski zdobył aż siedem punktów mniej. Walerija Żurawlewa twierdzi jednak, że Łapanowski poradzi sobie obecnie w każdym stylu tanecznym.
– Wiadomo, że trudniej nam było ze standardem, ponieważ do tej pory dostawaliśmy zawsze tańce latynoamerykańskie, aż tu nagle musieliśmy zatańczyć walca angielskiego, którego Grzesiek jeszcze nie tańczył. Poza tym poprzeczka była wysoko postawiona, ale dał radę – mówi Walerija Żurawlewa.
Taneczne show Polsatu to jednak nie tylko mordercze treningi. Grzegorz Łapanowski i Walerija Żurawlewa chętnie spędzają wspólnie czas także poza parkietem. Juror „Top Chefa” zaprosił nawet tancerkę na wspólne gotowanie do swojego studia kulinarnego. W przyszłości zamierza zaprosić ją na kurs gotowania w Food Lab Studio w podzięce za pracę, którą włożyła w przygotowanie go do udziału w programie.
– W ciągu 1,5 miesiąca ilość pracy, którą ona włożyła, i serca jest ogromna. Zresztą nie tylko Lera, lecz także Przemek, czyli chłopak Walerii, bardzo dużo nam pomaga i widać, że to jest zaangażowanie, a nie tylko praca. To jest kawałek życia i kawałek duszy, który tancerze wkładają w pracę z nami. To jest coś niesamowitego i warte tego, żeby to docenić. Więc jeśli mogę coś dać od siebie, to czemu nie, chociaż tyle, co wiem o jedzeniu – mówi Grzegorz Łapanowski.
Szef kuchni zamierza także przywieźć swojej tanecznej partnerce pasztet, który jego mama przygotowuje tradycyjnie na Wielkanoc. Na czas świąt para przerywa bowiem treningi, a Łapanowski wyjeżdża do rodzinnego domu. Początkowo to rodzina miała odwiedzić Łapanowskiego w Warszawie i przygotować Wielkanoc w studiu kulinarnym.
– Jednak będę mógł pojechać do Zielonej Góry, spędzić czas z rodziną, bliskimi i pobyć trochę w kuchni. Wtedy zawsze słucham się mojej mamy i siostry. One mówią mi, co mam robić, ja nie muszę w ogóle podejmować decyzji. I to jest czas, kiedy się relaksuję, jestem podwykonawcą, a ja to bardzo lubię – mówi Grzegorz Łapanowski.
Kolejny odcinek programu „Dancing with the Stars: Taniec z gwiazdami” już dzisiaj o godzinie 20.00. Tym razem Grzegorz Łapanowski i Walerija Żurawlewa zaprezentują salsę.
Czytaj także
- 2025-04-14: Marta Wiśniewska: Ludzie czekali na nowy kawałek takiej kolorowej Mandaryny. Jestem mądrzejsza i silniejsza niż kiedyś
- 2025-04-03: Marta Wiśniewska: Czuję, że świat się o mnie upomniał, dlatego wracam na scenę. Z wielką chęcią zostałabym też piątym jurorem w „You Can Dance”
- 2025-03-13: Patricia Kazadi: Maciek Rock jest dla mnie ogromną inspiracją. Uczę się od mistrza
- 2025-03-05: Małgorzata Potocka: Wydaje mi się, że ja wczoraj otworzyłam Teatr Sabat. Te 25 lat to była chwila moment
- 2025-01-22: Jakub Rzeźniczak: Z szacunku dla żony odmówiłem udziału w „Tańcu z gwiazdami”. Do programu „Mówię Wam” nie pójdę ze względu na prowadzącego
- 2025-02-21: Adam Kszczot: Bardzo żałuję, że nie da się drugi raz wystartować w „Tańcu z gwiazdami”. W tym roku planuję za to z żoną pójść na kurs tańca
- 2025-01-09: Krystian Ochman: Uwielbiam musicale i bardzo chciałbym wrócić na taką scenę. Nigdy nie grałem w polskim musicalu, ale mógłbym spróbować
- 2025-01-16: Luna: Nie mam planu B na życie. Jestem jednak bardzo kreatywna, więc może kiedyś zrobię jakiś film lub napiszę książkę
- 2024-11-18: Maciej Rock: „Must Be the Music” to jeden z moich ulubionych programów. Szczególnie wspominam Korę
- 2025-01-03: Maciej Rock: Nie mam ulubionego gatunku muzyki ani wykonawcy. Zetknięcie się z artystami wykonującymi muzykę rockową, mroczną czy disco polo jest niezwykle fascynujące
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Żywienie

Sylwia Bomba: Stosuję zasadę żywieniową 80/20. Raz w tygodniu jem z córką kebaba i organizm wybacza mi to
Influencerka przekonuje, że są takie momenty czy okoliczności, kiedy w swoim jadłospisie pozwala sobie na więcej. Jej zdaniem każdy powinien robić sobie taki „oszukany dzień” i spełniać wtedy swoje zachcianki żywieniowe. Oczywiście nie po to, żeby się najeść do syta, ale zaspokoić apetyt chociażby na coś słodkiego. Sylwia Bomba przyznaje, że do jej dietetycznych grzeszków należą: kebab, popcorn i cola.
Problemy społeczne
Duża zmiana w organizacji pracy w firmach. Elastyczność wśród najważniejszych oczekiwań pracowników

Dotychczasowe modele organizacji pracy w firmach nie zawsze odpowiadają na wyzwania przyszłości. Ostatnie lata zmieniły zasady gry na rynku pracy i teraz elastyczność liczy się na nim bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Elastyczny model pracy staje się jednym z bardziej oczekiwanych benefitów, a dla firm jest to sposób na przyciągnięcie talentów. Kolejnym jest wykorzystanie innowacyjnych narzędzi technologicznych. To jednak wymaga zarówno od pracowników, jak i od pracodawców zaangażowania w ciągłe podnoszenie kompetencji.
Gwiazdy
Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj

Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.