Mówi: | Ewa Pacuła, modelka i dziennikarka Olga Borys, aktorka Beata Sadowska, dziennikarka Grażyna Wolszczak, aktorka Marek Kościkiewicz, gitarzysta, kompozytor Anna Krzyżanowska, projektantka mody |
Gwiazdy o zdrowym odżywaniu. Ewa Pacuła: obiad to nie kotlet, ziemniaki i surówka
Ewa Pacuła, Olga Borys, Beata Sadowska, Grażyna Wolszczak, Anna Krzyżanowska i Marek Kościkiewicz deklarują, że na co dzień starają się zdrowo odżywiać i układają swoje menu w zależności od potrzeb organizmu. Dobrze dopasowana dieta pozwala im utrzymać szczupłą sylwetkę i odpowiednią wagę oraz poprawia samopoczucie. Gwiazdy przyznają, że nie unikają słodyczy czy innych kalorycznych potraw, ale tak jak we wszystkim – potrzebny jest umiar.
Ewa Pacuła podkreśla, że przywiązuje dużą wagę do zdrowego stylu życia i aktywności ruchowej. Dla swoich najbliższych przygotowuje zbilansowane posiłki na bazie świeżych produktów i dba o to, by odżywiali się regularnie. Takie nawyki wpaja też swoim dzieciom.
– Nie jest tak, że obiad to kotlet, ziemniaki i surówka. Od czasu do czasu jest kurczak, jest dużo ryb, są też często dni bezmięsne, wtedy jemy makarony i inne wegetariańskie potrawy. Wydaje mi się, że moja kuchnia jest w miarę zdrowa, aczkolwiek zdarzają się jakieś grzechy i odstępstwa od codziennego zdrowego odżywiania. Jak każda kobieta kocham słodycze – powiedziała agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Ewa Pacuła, modelka i dziennikarka.
Olga Borys podkreśla, że całkowicie zgadza się z powiedzeniem „jesteś tym, co jesz”, dlatego starannie dobiera menu, tak żeby było bogate w składniki odżywcze i witaminy.
– Jeżeli zjem coś niezdrowego, to natychmiast mam jakieś reperkusje w postaci matowej cery czy innych niespodzianek, których sobie nie życzę na twarzy. Zła dieta jest odpowiedzialna za złe samopoczucie, ociężałość, senność i wszystko, co jest nam absolutnie niepotrzebne. Bardzo się cieszę z tego, że nasze społeczeństwo jest coraz bardziej świadome – podkreśla aktorka Olga Borys w rozmowie podczas otwarcia restauracji „Ambasada”, specjalizującej się w daniach wegańskich i raw food.
Zdaniem Beaty Sadowskiej w nawale pracy i pośpiechu czasem jest się wręcz zmuszonym do tego, by sięgnąć po śmieciowe jedzenie z torebki bądź na bazie fast foodu. Dziennikarka zachęca jednak do tego, żeby kiedy tylko nadarzy się okazja, samemu ugotować coś pysznego i zdrowego.
– Uwielbiam gotować i mogłoby się wydawać, że ktoś, kto biega maratony, ma małe dziecko i jeszcze jest aktywny zawodowo, nie ma na to czasu, ale to nie jest skomplikowane. Poza tym zjedzenie czegoś zdrowego i smacznego może być ogromna frajdą – mówi Beata Sadowska.
Grażyna Wolszczak uważa, że nie istnieje jedna uniwersalna dieta, która byłaby odpowiednia dla każdego. Sposób odżywiania należy dostosować do potrzeb konkretnego organizmu.
– Zawsze zwracałam uwagę na to, co jem, zawsze czytałam i interesowałam się tym, jak to, co jemy, wpływa na organizm. Ale teoria to jedno, a praktyka to drugie. Nienawidzę wszelkiej ortodoksji i z przyjemnością od czasu do czasu łamię zasady. Nie jestem ani wegetarianką, ani weganką, ale mięsa jem bardzo mało, a wieprzowiny wcale, za to słodycze jem często – mówi Grażyna Wolszczak, aktorka.
Marek Kościkiewicz przyznaje, że testował różne diety i próbował różnych kuchni. Na bazie tych doświadczeń wybiera teraz takie produkty i potrawy, dzięki którym czuje, że jego organizm funkcjonuje bez zarzutu.
– Staram się unikać mąki i pszenicy, zrezygnowałem z makaronu, pieczywa, pizzy i myślę, że ta dieta mi bardzo służy. Można sobie z tym poradzić, są różnego rodzaju zamienniki. Wydaje mi się, że dieta bezglutenowa ma sens. Oczywiście każdy musi to przemyśleć i spróbować. Lubię dobrze zjeść, lubię celebrować jedzenie. Sam nie potrafię dobrze gotować, ale teoretycznie jestem nieźle przygotowany – mówi Marek Kościkiewicz, muzyk.
Anna Krzyżanowska tłumaczy, że swoje menu opiera przede wszystkim na warzywach i owocach. Co jakiś czas stara się również oczyszczać organizm z toksyn.
– Bardzo przywiązuję wagę do tego, co jem. Jestem zwolenniczką zdrowej kuchni, jestem wegetarianką, natomiast niezdeklarowaną, ponieważ nie chcę sobie odmówić prawa do kawałka mięsa, jeżeli będę miała ochotę. Chcę się czuć wolna i móc wybierać. Mam świadomość tego, że jedzenie wpływa na wygląd, a przede wszystkim na psychikę – mówi Anna Krzyżanowska, projektantka mody.
Czytaj także
- 2025-06-25: Anna Powierza: W wakacje jadę z córką pod namiot rozkładany na dachu samochodu. Będziemy nad samym brzegiem jeziora
- 2025-06-17: Anna Powierza: Nie lubię kupować nowych rzeczy. Śpię w pościeli po mojej babci i używam ręczników po mojej mamie
- 2025-06-05: Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet
- 2025-05-27: Doda: Udało mi się całkowicie zwalczyć przyczynę Hashimoto, a nie tylko skutki tej choroby. Nadal będę się dzielić moimi doświadczeniami i nie dam się zastraszyć
- 2025-04-23: Rząd planuje dalsze zmiany w opiece wczesnodziecięcej. Ma to pomóc odwrócić negatywne trendy demograficzne
- 2025-05-21: Przybywa ośrodków zajmujących się medycyną długowieczności. Pacjenci zyskują dostęp do najnowszych technologii medycznych
- 2025-05-13: Sylwia Bomba: Nigdy nie stosowałam ozempicu. Dla mnie zdrowie jest ważniejsze niż efekt wizualny
- 2025-04-22: Sylwia Bomba: Stosuję zasadę żywieniową 80/20. Raz w tygodniu jem z córką kebaba i organizm wybacza mi to
- 2025-03-18: Sylwia Bomba: W liceum nikt nie miał odwagi prosto w oczy nazwać mnie grubasem. Ale jak szłam korytarzem, to czułam śmiechy za moimi plecami
- 2025-03-10: Sylwia Bomba: Przez 10 lat odchudzałam się bezskutecznie. Potrafiłam codziennie biegać 15 km albo w ogóle nie jeść
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Maciej Pertkiewicz: Darek „Stolarz” szukał swojej drogi zawodowej i znalazł ją w Polsacie. Jest on dla programu bardzo cenną postacią
Architekt zaznacza, że praca przy realizacji programu „Nasz nowy dom” to dla niego nie tylko ciekawe doświadczenie zawodowe, ale także możliwość spotkania na swojej drodze różnych fachowców. Jedną z takich niezwykle zdolnych i kreatywnych osób jest niewątpliwie Darek „Stolarz”, który niedawno dołączył do popularnego formatu Polsatu. Maciej Pertkiewicz już dostrzega plusy tej współpracy i wierzy, że przed nimi jeszcze wiele nietuzinkowych projektów.
Handel
Polski e-commerce rośnie w siłę. Konsumentów przyciągają przede wszystkim promocje

Rynek e-commerce w Polsce jest już wart ok. 152 mld zł. Rośnie zarówno częstotliwość zakupów, jak i średnia wartość koszyka – wynika z raportu Strategy&. Polacy doceniają wygodę zakupów przez internet, szybką dostawę i łatwy zwrot. Coraz częściej zwracają też uwagę na cenę i chętnie korzystają z promocji. To właśnie ten trend wykorzystuje Amazon.pl, organizując co roku festiwal z okazji Prime Day. W tym roku zaplanowano go po raz pierwszy aż na cztery dni: 8–11 lipca, a nie dwa jak w poprzednich latach.
Problemy społeczne
Do 2029 roku rynek pracy skurczy się o milion pracowników. Przedsiębiorcy wskazują, jak zaktywizować cztery wykluczone dotąd zawodowo grupy [DEPESZA]

W latach 2020–2029 zmiana struktury społecznej doprowadzi do skurczenia się rynku pracy aż o milion pracowników. Trend ten wymusi na pracodawcach konieczność podejmowania konkretnych działań zmierzających do aktywizacji pomijanych dotąd grup społecznych. – Inkluzywność to nie tylko kwestia etyczna, to strategiczna odpowiedź na kryzys demograficzny i niedobór siły roboczej – wskazuje Związek Przedsiębiorców i Pracodawców.