Newsy

Kamila Szczawińska napisała swoją pierwszą książkę kulinarną

2017-01-20  |  06:45

W debiutanckiej książce modelka przekonuje, że zdrowa kuchnia nie musi być nudna i pozbawiona smaku. Zdaniem Kamili Szczawińskiej nawet dzieci mogą polubić warzywa i owoce, jeśli od najmłodszych lat są przyzwyczajane do ich smaku. W książce podaje autorskie przepisy na sałatki, koktajle i zupy, które można przygotować szybko i bez trudu.

Kamila Szczawińska ukończyła studia magisterskie na kierunku psychologia kliniczna, a następnie dwusemestralne podyplomowe studia z zakresu psychodietetyki. Dotychczas problemy zdrowego żywienia podejmowała głównie na blogu, który prowadzi od kilku lat, teraz opublikowała swoją pierwszą książkę kulinarną zatytułowaną „Kuchnia dla całej rodziny”. Zawarła w niej autorskie przepisy na zdrowe, pełne składników odżywczych i łatwe do przygotowanie koktajle, zupy i sałatki.

Są tam przepisy zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Natomiast, odkąd dzieci były małe, staram się wprowadzać wszystkie składniki w ich dietę i nie rozgraniczać, że to jest dla dzieci, a to jest dla nas – mówi Kamila Szczawińska agencji informacyjnej Newseria Lifestyle. 

W swojej debiutanckiej książce modelka przekonuje, że zdrowe żywienie nie musi być nudne i pozbawione smaku. Udowadnia też, że wyrobienie w dzieciach nawyku sięgania po warzywa i owoce zamiast chipsów lub batoników nie jest trudne. Swoje dzieci, Kalinę i Juliana, od najmłodszych lat zaznajamiała ze smakiem warzyw, dzisiaj oboje uważają je za oczywisty element codziennej diety.

– Myślę, że to jednak wynika z tego, że od dziecka zachęcałam je do próbowania, np. to, że samodzielnie kroją, później próbują, wycinają różne kształty foremkami, powoduje, że jedzenie i zabawa łączą się im i mają większą ochotę na próbowanie – mówi Kamila Szczawińska.

Modelka stara się obalać mity żywieniowe, np. popularne przekonanie, że zdrowe gotowanie jest niezwykle pracochłonne. Jej zdaniem istnieje wiele dań, które można przygotować szybko i bez trudu. Ona sama często przygotowując zupę, stara się przyrządzić ją jako danie jednogarnkowe. Ugotowanie takiej zupy zajmuje jej maksymalnie pół godziny.

– Wrzucam wszystko do garnka, co jest potrzebne, wszystko, co oczywiście da się gotować mniej więcej w tym samym czasie, czyli około 20–30 minut, na koniec dodaję świeże zioła, sól, pieprz, przyprawy, blenduję i mamy pyszną zupę gotową – mówi Kamila Szczawińska.

We wstępie do książki gwiazda stwierdza, że uwielbia jeść, mimo że modelki postrzegane są jako kobiety stroniące od kulinarnych przyjemności. Szczawińska zapewnia, że ma duże zapotrzebowanie na składniki odżywcze ze względu na intensywne treningi sportowe. Ćwiczy nawet 5–6 razy w tygodniu, jej ciało potrzebuje więc dużej dawki energii z pożywienia.

– Zdarzyło mi się kiedyś pójść na trening bez śniadania, w połowie powiedziałam: dziękuję, nie jestem w stanie ćwiczyć, spadł mi cukier, czułam się okropnie, nie byłam w stanie trenować mówi modelka.

Książka "Kuchnia dla całej rodziny" ukazała się nakładem wydawnictwa Edipresse Książki.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Farmacja

Polscy naukowcy pracują nad personalizowaną terapią raka płuca. Faza badań klinicznych coraz bliżej

Zespół naukowców z Międzynarodowego Centrum Badań nad Szczepionkami Przeciwnowotworowymi (ICCVS) na Uniwersytecie Gdańskim prowadzi zaawansowane badania nad nową terapią  raka płuca, w której rolę leku będą pełnić limfocyty wyizolowane z krwi chorego. – To terapia szyta na miarę. Dla każdego z pacjentów wybieramy inny rodzaj komórek – mówi prof. dr hab. Natalia Marek-Trzonkowska. Jak wskazuje, projekt SWIFT jest już coraz bliżej rozpoczęcia fazy badań klinicznych. Jego realizację umożliwiły środki unijne w ramach działania Międzynarodowe Agendy Badawcze (MAB) z programu Fundusze Europejskie dla Nowoczesnej Gospodarki (FENG) przyznane przez Fundację na rzecz Nauki Polskiej.

Edukacja

RPD chce walczyć z przypadkami przemocy wobec dzieci neuroróżnorodnych. Powstanie specjalny zespół ekspertów

Rzecznik Praw Dziecka zapowiada walkę z mającymi miejsce w szkołach i innych placówkach przypadkami nieuzasadnionego przytrzymywania dzieci i młodzieży w spektrum autyzmu i z niepełnosprawnościami sprzężonymi. Trwają prace nad powołaniem interdyscyplinarnego zespołu, który zajmie się m.in. zaostrzeniem kar za tego typu nieuzasadnione przypadki. O takich sytuacjach młodzi ludzie sami informują Biuro RPD. Jego przedstawiciele apelują nie tylko o zmianę przepisów, ale też edukację dyrektorów szkół.