Mówi: | Katarzyna Dziurska, instruktorka fitness Emilian Gankowski, kulturysta, trener personalny |
Katarzyna Dziurska i Emilian Gankowski: Od lat nie jadamy świątecznego jedzenia. To po prostu nie nasz styl
Znani trenerzy fitnessu przyznają, że zdrowa dieta towarzyszy im także w okresie świątecznym. Twierdzą, że nie przepadają za tłustymi potrawami, które zazwyczaj można znaleźć na wigilijnym stole. Wolą przyrządzać posiłki wedle własnych upodobań kulinarnych. Dziurska i Gankowski tłumaczą, że od kiedy są parą, łatwiej jest im trwać w postanowieniach dotyczących diety, ponieważ wspierają się wzajemnie.
Katarzyna Dziurska tłumaczy, że nie ma ochoty podjadać świątecznych słodkości, gdyż jej organizm źle na nie reaguje. Zamiast tego sama przygotowuje zdrowe posiłki, po których czuje się i wygląda dobrze.
– Od lat nie jadam już świątecznego jedzenia. Jakiś jeden posiłek sobie przygotowuję, jem z rodziną, ale jakoś nie przepadam za świątecznym jedzeniem. Moje ciało inaczej reaguje na ciężkie potrawy, dużą ilość ciast. Przez lata, przygotowując się do zawodów, nauczyłam się jadać zdrowo i nawet mnie nie korci, żeby podjadać. Teraz tym bardziej, bo mam wsparcie. Wiem, że Emilian też nie będzie jadł świątecznego jedzenia. Mamy swoje jedzonko – mówi agencji Newseria Lifestyle Katarzyna Dziurska.
Jej narzeczony dodaje, że czasami w ramach wyjątku decydują się zjeść coś spoza dietetycznej listy. Jednak nie byliby w stanie żywić się niezdrowo i tłusto od rana do wieczora, bo nie pasuje to do ich stylu życia i wartości, jakie reprezentują.
– Nam największą radość sprawia zjedzenie razem cheat meala, ale jednego posiłku. Jedzenie w ten sposób przez cały dzień to monotonia i po prostu nie nasz styl – dodaje Emilian Gankowski.
Instruktorka fitness przyznaje, że zdrowe odżywianie nie jest dla niej żadnego rodzaju wyrzeczeniem. Do swojej diety wprowadza po prostu produkty, które lubi i na które jej organizm reaguje właściwie. Dzięki temu jest dużo zdrowsza i ma więcej energii. Dziurska przyznaje, że odpowiednia dieta pomogła jej pokonać chorobę Hashimoto.
– Nie trzymamy się na siłę zdrowego trybu życia i zdrowego jedzenia. My po prostu uwielbiamy tak jeść, czujemy się dobrze, nasze sylwetki wyglądają tak, jak chcemy. Wyleczyłam się dietą, więc tutaj też apel: dietoterapia to jest 95 proc. sukcesu. Reszta to głowa, suplementacja, regeneracja, zmiana stylu życia. Dużo czynników, o których piszę w książce. Fajnie się dobraliśmy, bo wspólnie mamy takie przyzwyczajenia – podkreśla Katarzyna Dziurska.
Na pytania dotyczące tego, czego sami życzyliby sobie na święta, znani trenerzy fitnessu odpowiadają zgodnie: zdrowia i miłości. Na brak zarówno jednego jak i drugiego obecnie nie mogą narzekać. Chcieliby jednak, aby taki stan rzeczy utrzymał się również w przyszłości.
– Zdrowie jest coraz lepsze. Dlatego też, gdy teraz mówimy o chorobach, to się uśmiechamy, bo mamy je już prawie za sobą. Jeszcze trochę walczymy, ale jest coraz lepiej – mówi Emilian Gankowski.
– Można nam życzyć, żeby to wszystko, co jest teraz, trwało i nie gasło, bo jesteśmy naprawdę szczęśliwi – dodaje do wypowiedzi partnera Katarzyna Dziurska.
Czytaj także
- 2024-11-15: Rok regularnej aktywności fizycznej wydłuża życie w zdrowiu o co najmniej rok. Zmniejsza też absencję chorobową w pracy
- 2024-11-08: Katarzyna Ankudowicz: Jestem zdruzgotana i przerażona, że Donald Trump został prezydentem. On przecież się chwali, że Putin to jego najlepszy kumpel
- 2024-11-20: Katarzyna Ankudowicz: Jestem z przemocowego domu. Dużo kosztowało mnie, żeby wyjść z tego i zacząć funkcjonować bez piętna bycia totalnie gorszą
- 2024-10-29: Technologia wirtualnych bliźniaków rewolucjonizuje produkcję w firmach. Pomaga im też ograniczać ślad węglowy produktów
- 2024-11-20: Bezpieczeństwo żywnościowe 10 mld ludzi wymaga zmian w rolnictwie. Za tym pójdą też zmiany w diecie
- 2024-10-18: Katarzyna Dowbor: Po rewolucji telewizja publiczna już staje na wszystkie nogi. Dobrze sobie teraz radzimy i wierzymy, że część osób wróci do nas
- 2024-11-05: Katarzyna Dowbor: Telewizja ma ogromną siłę i dzięki temu mogę zrobić coś dla innych. Nieważne, pod jakimi barwami – ważne, że się pomaga
- 2024-11-13: Katarzyna Dowbor: Mamy z synem umowę, że nie rozmawiamy o pracy. Cieszę się, że został ciepło przyjęty przez widzów TVN i ma dobre wyniki oglądalności
- 2024-10-18: Stereotypy społeczne sprawiają, że mężczyznom trudno szukać pomocy w depresji. W zdrowiu i edukacji ich sytuacja jest trudniejsza niż kobiet
- 2024-09-30: Mężczyźni w Polsce żyją średnio siedem lat krócej niż kobiety. Różnica ta należy do najwyższych w UE
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Sebastian Karpiel-Bułecka: Jurorowanie to nie jest proste zadanie, ale bardzo mnie to rajcuje. Staram się być sprawiedliwy, szczery i rzetelny
Nowy juror w programie „Must Be the Music” podkreśla, że ta rola jest dla niego niezwykłą przygodą, bo dzięki niej nie tylko może odkrywać młode talenty, ale także nieznane dotąd aspekty swojej kariery artystycznej. Ocenianie uczestników nie jest prostą sprawą, ale Sebastian Karpiel-Bułecka nie chce nikomu dawać złudnych nadziei i chwalić kogoś tylko po to, żeby nie zrobić mu przykrości. Wokalista wychodzi z założenia, że jeśli ktoś decyduje się na udział w tym programie, to musi być przygotowany na każdą ocenę, nawet tę najbardziej surową.
Prawo
Nałóg nikotynowy wśród nieletnich zaczyna się najczęściej od e-papierosów. Przyciągają ich słodkie, owocowe smaki tych produktów
Co czwarty uczeń ma za sobą inicjację nikotynową, a dla większości z nich pierwszym produktem, po jaki sięgnęli, był e-papieros. Zdecydowana większość uczniów używających nikotyny korzysta właśnie z e-papierosów, a prawie połowa nie ma problemu z ich zakupem – wskazują nowe badania przeprowadzone z okazji Światowego Dnia Rzucania Palenia. Eksperci podkreślają, że niebezpiecznym produktem, z uwagi na ryzyko uzależnienia behawioralnego, są także e-papierosy beznikotynowe. Trwają prace nad przepisami, które m.in. zakażą ich sprzedaży nieletnim.
Ochrona środowiska
Futra z negatywnym wpływem na środowisko na każdym etapie produkcji. Wiąże się z 400-krotnie większym zużyciem wody niż poliestru
Biznes futrzarski ma negatywny wpływ na środowisko naturalne – podkreślają eksperci Stowarzyszenia Otwarte Klatki. Hodowle powodują zatrucie wód i gleb oraz są zagrożeniem dla bioróżnorodności. Z kolei produkcja futra z norek, lisów i jenotów generuje znacznie większe niż bawełna czy poliester emisje gazów cieplarnianych, zużycie wody i zanieczyszczenie wody. 25 listopada obchodzimy Dzień bez Futra, który ma zwrócić uwagę na cierpienie zwierząt hodowanych na potrzeby przemysłu futrzarskiego oraz promować etyczne i ekologiczne wybory w modzie.