Mówi: | Stefano Terrazzino |
Funkcja: | tancerz, wokalista |
Stefano Terrazzino: Udało mi się w mojej lodziarni stworzyć atmosferę, którą znam z domu. W połączeniu ze szkołą tańca powstał klimatyczny lokal niczym na Sycylii
Tancerz podkreśla, że otwierając w Warszawie autorską szkołę tańca połączoną z włoską lodziarnią, chciał jak najbardziej nawiązać do klimatu jego ukochanej Sycylii. Udało się i koncept z powodzeniem łączy tamtejsze smaki z jego największą pasją. Obok takiego wyjątkowego miejsca nie da się więc przejść obojętnie. Stefano Terrazzino zapewnia, że dołoży wszelkich starań, by duże zainteresowanie klientów, jakim lokal cieszy się od samego otwarcia, z czasem nie osłabło.
Mała Sicilia Di Stefano Terrazzino mieści się przy ul. Kinowej 19 w Warszawie. Artysta stworzył to miejsce z myślą o tych, którzy chcą postawić pierwsze kroki na parkiecie, posmakować sycylijskich specjałów i poczuć klimat śródziemnomorskiej wyspy. Kluczem do sukcesu miała być tradycyjna receptura lodów.
– Otworzyłem studio tańca, lodziarnię sycylijską i są tu też takie cukiernicze rzeczy, jak na przykład cannoli. Wszystko jest pod hasłem Sycylia, bo ona mi jest bardzo bliska, tęsknię za nią, kocham to miejsce i całą tę kulturę jedzenia. Chciałem więc przynieść namiastkę tego tutaj. Ta lodziarnia jest z mojego miasteczka, ma 60 lat, mają tam najlepsze lody z całego południa Sycylii. Jak oni proponowali mi te przepisy, to nie miałem wątpliwości, że muszę to pokazać Polakom – mówi agencji Newseria Lifestyle Stefano Terrazzino.
Pomysł na otwarcie takiego wyjątkowego lokalu zrodził się w czasie pandemii. Kultura i rozrywka były wtedy zamrożone, więc tancerz zaczął szukać innych sposobów na życie i zarabianie.
– W trakcie COVID-u, jak ta artystyczna część trochę spadła, to człowiek myślał: dobra, może trzeba też jeszcze coś innego. Jak oni proponowali mi to 15 lat temu, to wtedy jeszcze nie miałem na to głowy, a teraz w trakcie pandemii powiedziałem: o, teraz jestem gotowy – mówi.
Efekt przerósł jego oczekiwania. Stefano Terrazzino nie spodziewał się bowiem, że uda mu się stworzyć taki klimatyczny lokal, który będzie się cieszył dużą popularnością klientów. Odwiedzają go bowiem nie tylko osoby, które chcą posmakować oryginalnych lodów, ale także miłośnicy włoskiej kultury i mentalności.
– Wyszło coś pięknego: miejsce spotkań, które trochę oddaje naszą kulturę, naszą kwintesencję, nasze bycie. Są spotkania, tu ktoś śpiewa, ktoś tańczy, ktoś je lody i ogląda tańczących ludzi, jest taki luz. Najlepszy komplement, który mi ludzie teraz mówią, to: czuję się jak w domu. Ani to jest lodziarnia, ani to jest szkoła tańca, to jest taki twój dom. I to jest dla mnie najlepszy komplement, bo to znaczy, że udało mi się stworzyć taki klimat i atmosferę, które znam z domu, i to jest dla mnie ważne – mówi tancerz.
Mimo że jesień i zima to nie jest sezon na lody, to jednak mimo wszystko ten specyficzny lokal cieszył się w tym czasie dużym zainteresowaniem.
– W październiku otwieraliśmy część taneczną, od listopada lody i choć jesteśmy poza sezonem, to jest spory ruch, pewnie również przez to, że ludzie idą tańczyć, spotykać się, a przy okazji jedzą lody. Poza tym na razie jest to nowość, nie wiem, jak będzie za parę miesięcy, ale jak już jest trochę promieni słońca, to od razu lokal się wypełnia i to jest bardzo miłe. Przychodzą fajni ludzie, lubię z nimi rozmawiać, zresztą wyniosłem to z domu. My jesteśmy mocnymi gospodarzami, moi rodzice mają gastronomię, zawsze są u nas otwarte drzwi, więc mam tutaj takie poczucie domu – dodaje Stefano Terrazzino.
Czytaj także
- 2025-07-21: Maciej Dowbor: Mamy dom w Hiszpanii i tam odpoczywamy, ale na co dzień mieszkamy w Polsce. Tu pracujemy, płacimy podatki, a nasze córki chodzą do szkoły
- 2025-02-21: Adam Kszczot: Bardzo żałuję, że nie da się drugi raz wystartować w „Tańcu z gwiazdami”. W tym roku planuję za to z żoną pójść na kurs tańca
- 2025-01-08: Podwyżki wynagrodzeń nie rozwiążą problemu niedoboru nauczycieli. Ważny jest też prestiż zawodu i obciążenie obowiązkami
- 2024-11-22: Trwają prace nad ostatecznym kształtem ustawy o związkach partnerskich. Kluczowe są kwestie tzw. małej pieczy
- 2024-12-11: Miuosh: Trwa wielkie odliczanie do trasy koncertowej „Pieśni Współczesne. Tom II”. Biletów praktycznie już nie ma, więc dodajemy kolejne terminy
- 2024-10-16: Qczaj: Byłem beznadziejnym uczniem, powtarzałem klasę w szkole średniej. Ale poradziłem sobie w życiu lepiej niż niejedna osoba z czerwonym paskiem
- 2024-10-03: David Gaboriaud: Żabie udka i ślimaki są dla turystów. Francuzi nie jedzą ich codziennie, sam jadłem je trzy razy w życiu
- 2024-10-11: David Gaboriaud: Polscy kucharze uwielbiają kuchnię znad Loary. Francuskimi technikami mocno inspirował się Modest Amaro
- 2024-11-15: Polska z planem zmian w edukacji na następne 10 lat. Szkoły będą uczyć lepszego wykorzystania narzędzi cyfrowych
- 2024-10-29: David Gaboriaud: Według przewodnika Michelina poziom kulinarny polskich restauracji jest coraz wyższy. Polacy są w rozwoju gastronomii krok przed Francuzami
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Mika Urbaniak: Dążę do tego, by żyć w autentyczności. Stawiam więc granice w relacjach z innymi
Wokalistka podkreśla, że życie w zgodzie z własnym wnętrzem wymaga nie tylko autorefleksji, ale także odważnego wyrażania siebie i dbania o własne potrzeby. Taki sposób funkcjonowania pomaga utrzymać komfort emocjonalny, pozwala maksymalnie wykorzystać drzemiący w nas potencjał i jest fundamentem szczęśliwego życia. Mika Urbaniak zwraca też uwagę na konieczność wyznaczania granic w relacjach z innymi i budowanie zdrowych relacji.
Ochrona środowiska
Mężczyźni generują dużo wyższy ślad węglowy z transportu i konsumpcji niż kobiety. Główne powody to spożycie czerwonego mięsa i jazda samochodem

Ślad węglowy generowany przez kobiety, liczony na podstawie diety i wykorzystania środków transportu, jest o jedną czwartą niższy w porównaniu do mężczyzn – donoszą francuscy i brytyjscy naukowcy na podstawie badań przeprowadzonych we Francji. Nawet po skorygowaniu wyników, na przykład o różnice płciowe w zapotrzebowaniu na kalorie, luka pozostaje bardzo duża. Tym, co w większości odpowiada za te różnice, są czerwone mięso i samochody – oba wysokoemisyjne i oba powiązane ze stereotypowym wizerunkiem mężczyzny.
Gwiazdy
Marcelina Zawadzka: Kiedyś sama decydowałam o swoim życiu i nie byłam od nikogo zależna. Teraz już przy opiece nad synkiem jestem zdana na pomoc innych

Prezenterka przyznaje, że bycie mamą to ciągłe wykraczanie poza swoją strefę komfortu, bo od momentu narodzin dziecka jest się całkowicie odpowiedzialnym za tę małą istotę i trzeba ustawić wszystko pod jej potrzeby. Każdego dnia macierzyństwo uczy ją pokory i pokazuje, że nie na wszystko ma wpływ i nie wszystkiemu jest w stanie zapobiec. Często nie pozostaje nic innego, jak przyjąć trudne doświadczenia i wyciągnąć z nich odpowiednią lekcję. Marcelina Zawadzka zdradza, że jej dziewięciomiesięczny syn już stawia pierwsze kroki i jest niezwykle ciekawy świata. Czasami towarzyszy jej także w pracy.