Mówi: | Wojciech Modest Amaro |
Funkcja: | szef kuchni |
Firma: | Atelier Amaro |
Wojciech Modest Amaro pracuje nad trzecią książką kucharską
Wojciech Modest Amaro pracuje nad kolejną książką kucharską. Słynny restaurator ponownie będzie przekonywał czytelników do polskiej kuchni, ale w mniej wyrafinowanej formie. Zaproponuje czytelnikom proste połączenia, które wykonać zdoła każdy miłośnik gotowania. Szef kuchni ma nadzieję, że książka ta przyczyni się zwiększenia kulinarnej świadomości Polaków i polepszenia jakości usług gastronomicznych w Polsce.
Wojciech Modest Amaro jest autorem dwóch książek: „Natura kuchni polskiej” oraz „Kuchnia polska XXI wieku”. Druga z nich w 2010 roku otrzymała nagrodę Grand Prix na Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej w Paryżu. W publikacjach tych słynny restaurator zachęcał do śmiałych eksperymentów z polską kuchnią. Czytelnicy na bazie jego przepisów mogli przygotować barszcz czerwony z dodatkiem ananasa, jesiotra z palonym masłem na jadalnym piasku lub policzki cielęce w czerwonym winie. W najnowszej książce Wojciech Modest Amaro zaproponuje znacznie mniej wyszukane potrawy.
– Pomyślałem, że czasami jesteśmy posądzani, zresztą niesłusznie, o to, że nasza praca to jest jakaś zaklęta wiedza molekularna. Tak naprawdę nie jest powiedziane, że tej wiedzy nie można przelać na domową kuchnię i podzielić się paroma uwagami czy pomysłami. Pracuję nad taką książką, która będzie mogła trafić do każdej kuchni w Polsce, przyjmując oczywiście średni standard jej wyposażenia, bez żadnych zaawansowanych esów-floresów – zapowiada Wojciech Modest Amaro, szef kuchni i właściciel Atelier Amaro, w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.
Restaurator chce przybliżyć czytelnikom nie tylko tradycyjną polską kuchnię, lecz także przekonać do prostych połączeń smakowych. Książka ma być podpowiedzią i inspiracją do kulinarnych poszukiwań i eksperymentów. Wojciech Modest Amaro ma też nadzieję, że zwiększy ona kulinarną świadomość Polaków i przyczyni się do podniesienia standardów w polskiej gastronomii.
– W tym całym rozgłosie wokół gotowania nie chodzi o to, żeby wszyscy zaczęli na drugi dzień gotować, tylko o to, żeby podnieść poziom tego wszystkiego, co jest serwowane. Abyśmy jako klienci, idąc do profesjonalistów, do restauracji, oddając się w ich ręce, mieli trochę wyższe oczekiwania. Taki naturalny nacisk na to spowoduje, że będą musieli te swoje kwalifikacje podnosić, żebyśmy wiedzieli, że to, co jemy, jest trochę inne niż to, co możemy sami zrobić w domu – mówi Wojciech Modest Amaro.
Restaurator zapewnia, że każdy, nawet początkujący miłośnik kuchni poradzi sobie z przyrządzeniem proponowanych w książce potraw. Nie precyzuje natomiast, kiedy publikacja się ukaże. Przyznaje, że pracuje wolno, bo liczy się dla niego jakość książki, a nie odpowiedni z punktu widzenia rynku czas na publikację.
– Nie wiem, czy się wstrzelimy w ten bożonarodzeniowym okres, kiedy pewnie okaże się, że jeszcze więcej ludzi gotuje, niż mogliśmy sobie to wyobrazić. I mało tego, zdecydowało się napisać książkę. Wszystko, za co się zabieram, musi mieć pewien poziom – podkreśla restaurator.
Wojciech Modest Amaro jest pierwszym i jak dotąd jedynym polskim restauratorem, którego lokal otrzymał gwiazdkę Michelin. Jest jurorem w programie „Top Chef” emitowanym w telewizji Polsat oraz prowadzącym kulinarne show „Hell's Kitchen: Piekielna kuchnia”.
Czytaj także
- 2025-06-04: Rynek nieprzygotowany do wdrożenia systemu kaucyjnego. Może się opóźnić nawet o kilka miesięcy
- 2025-05-26: Dyrektywa o przejrzystości płac zmniejszy lukę płacową między kobietami a mężczyznami. Obniży za to skłonność pracodawców do podwyżek
- 2025-06-02: Otyłość i insulinooporność zwiększają ryzyko rozwoju alzheimera. Do 2050 roku liczba chorych może się podwoić
- 2025-05-21: Finansowanie Europejskiego Banku Inwestycyjnego wspiera rozwój OZE czy infrastruktury drogowej. Wśród nowych priorytetów bezpieczeństwo i obronność
- 2025-05-19: Poparcie dla UE rekordowo wysokie, mimo wzrostu populizmu. Społeczeństwo oczekuje większego zaangażowania w kwestie bezpieczeństwa
- 2025-04-17: Phishing największym cyberzagrożeniem. Przestępcy będą coraz częściej sięgać po AI, by skutecznie docierać do potencjalnych ofiar
- 2025-04-22: Duża zmiana w organizacji pracy w firmach. Elastyczność wśród najważniejszych oczekiwań pracowników
- 2025-04-22: Kwestie bezpieczeństwa priorytetem UE. Polska prezydencja ma w tym swój udział
- 2025-04-14: Nowe technologie podstawą w reformowaniu administracji. Będą też kluczowe w procesie deregulacji
- 2025-04-10: Pierwsze efekty prac deregulacyjnych możliwe już jesienią. Ten proces uwolni w firmach środki na inwestycje
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.