News powiązane z Wojciech Modest Amaro

2021-02-23 | 06:22
Żywienie
Wojciech Modest Amaro: Największych problemów przysporzyły mi relacje z ludźmi. Gdy stajesz się szefem, przyjmujesz obciążenia wszystkich ludzi, z którymi pracujesz przez lata News powiązane z Wojciech Modest Amaro

Wojciech Modest Amaro: Największych problemów przysporzyły mi relacje z ludźmi. Gdy stajesz się szefem, przyjmujesz obciążenia wszystkich ludzi, z którymi pracujesz przez lata

Założona przez Wojciecha Modesta Amaro warszawska restauracja Atelier Amaro to pierwsze tego typu miejsce w Polsce, które zyskało wyróżnienie w postaci gwiazdki Michelin. Restaurator od lat jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych polskich kucharzy. Tłumaczy, że pandemia i związane z nią ograniczenia sanitarne przyczyniły się do kryzysu w branży. Obecnie – tak jak wszystkie inne lokale gastronomiczne – działalność Atelier Amaro pozostaje zawieszona. To spowodowało, że kucharz spędza dużo więcej czasu z rodziną. Jego relacja z dziećmi bardzo na tym zyskała.
więcej
Wojciech M. Amaro: Zamknięcie gastronomii zostawi za sobą wiele trupów. Otwieranie lokali mimo obostrzeń to krzyk rozpaczy, dlatego trudno to oceniać

Wojciech M. Amaro: Zamknięcie gastronomii zostawi za sobą wiele trupów. Otwieranie lokali mimo obostrzeń to krzyk rozpaczy, dlatego trudno to oceniać

Gastronomia jest jedną z branż, w którą koronawirus uderzył najmocniej. Co najmniej co trzeci lokal może nie przetrwać kryzysu i na stałe zniknie z kulinarnej mapy Polski – wynika z analizy specjalistów firmy Dotykačka. W trudnej sytuacji są zwłaszcza małe, rodzinne przedsiębiorstwa, które zostały pozbawione środków do życia. – Sytuacja wielu jest naprawdę dramatyczna – mówi restaurator Wojciech Modest Amaro. – Tu nie ma winnych czy niewinnych. Dlatego nie potrafię jednoznacznie ocenić tych, którzy zdecydowali się, mimo obostrzeń, otworzyć lokale.
więcej
2020-01-28 | 06:13
Żywienie
Wojciech Modest Amaro: Cały czas jest we mnie pazur rywalizacji. Mam ambicje i marzenia jeszcze dalekie od realizacji

Wojciech Modest Amaro: Cały czas jest we mnie pazur rywalizacji. Mam ambicje i marzenia jeszcze dalekie od realizacji

W przyszłym roku restauratora czeka dużo pracy. Planuje otworzyć restaurację Heart by Amaro w hotelu Nosalowy Park w Zakopanem, a także uruchomić farmę warzyw i owoców pod Warszawą. Zapowiada, że to nie koniec i zamierza podejmować się kolejnych wyzwań. Niedawno został wyróżniony w prestiżowym konkursie Best Chef Awards. W rankingu znalazło się 100 najlepszych szefów kuchni świata. Właściciel Atelier Amaro uplasował się na 90. miejscu, tym samym wyprzedzając kucharzy z USA czy Włoch.
więcej
2020-01-02 | 06:45
Żywienie
Wojciech Modest Amaro: W gastronomii wielu osobom brakuje cierpliwości. Zwycięzcy programów kulinarnych gdzieś się pogubili

Wojciech Modest Amaro: W gastronomii wielu osobom brakuje cierpliwości. Zwycięzcy programów kulinarnych gdzieś się pogubili

Choć mówi się, że polska scena gastronomiczna przeżywa rozkwit, zdaniem Wojciecha Modesta Amaro sporo zostało jeszcze do poprawy. Znany szef kuchni twierdzi, że największym problemem jest brak cierpliwości ze strony młodych, utalentowanych ludzi. Restaurator często podróżuje i odkrywa smaki różnorodnych kuchni świata. Przyznaje jednak, że inspiracja nie jest jedynie kwestią odległości – czasami można znaleźć ją niedaleko.
więcej
2019-12-17 | 06:18
Żywienie
Wojciech Modest Amaro buduje farmę pod Warszawą. Będzie uprawiał warzywa, owoce i zioła

Wojciech Modest Amaro buduje farmę pod Warszawą. Będzie uprawiał warzywa, owoce i zioła

Restaurator podkreśla, że Forgotten Fields Farm, powstające pod Warszawą, ma za zadanie przywrócić bioróżnorodność oraz przypomnieć o istnieniu różnych gatunków owoców i warzyw. Zdaniem restauratora wśród szefów kuchni zanika wiedza dotycząca odmian produktów. Farma na nowo przybliży polską gastronomię do natury, bo ta jest nie tylko ważna, lecz także inspirująca.
więcej
2019-11-29 | 06:21
Żywienie
Wojciech Modest Amaro: Góry inspirują mnie kulinarnie. Nowa restauracja w Zakopanem będzie uzupełnieniem moich kulinarnych możliwości

Wojciech Modest Amaro: Góry inspirują mnie kulinarnie. Nowa restauracja w Zakopanem będzie uzupełnieniem moich kulinarnych możliwości

Restaurator podkreśla, że nowe miejsce w sercu Tatr będzie spełnieniem jego marzeń o podróży do natury, polskiej gościnności i odkrywaniu smaków wypływających prosto z serca. Taki projekt pielęgnował w myślach przez lata, a teraz wreszcie nadszedł odpowiedni moment na jego realizację, dlatego też dokłada wszelkich starań, by było tak, jak sobie zaplanował. Swoim gościom restaurator chce serwować w Heart by Amaro w Zakopanem dania oparte na regionalnych produktach tradycyjne, ale z nutką nowoczesności.
więcej
2017-04-04 | 06:50
Gwiazdy
Wojciech Modest Amaro zakłada fundację. Zamierza pomagać uzdolnionej młodzieży

Wojciech Modest Amaro zakłada fundację. Zamierza pomagać uzdolnionej młodzieży

Zdaniem restauratora wielu młodych ludzi ma małe szanse na odkrycie swoich zdolności. Dlatego postanowił założyć fundację, która będzie ich wspierać. Szef kuchni ma także plany rozwoju swojej restauracji, twierdzi jednak, że nie zamierza wprowadzać ich w życie za wszelką cenę i kosztem życia rodzinnego.
więcej
2017-03-30 | 07:15
Gwiazdy
Wojciech Modest Amaro: Bóg zajmuje w moim życiu pierwsze miejsce

Wojciech Modest Amaro: Bóg zajmuje w moim życiu pierwsze miejsce

Restaurator twierdzi, że Bóg wypełnił pustkę, którą odczuwał mimo sukcesów zawodowych i udanego życia rodzinnego. Jego zdaniem zbyt mocno pochłonęła go hedonistyczna wizja życia i pogoń za dobrami materialnymi, dlatego nie czuł się w pełni szczęśliwy i spełniony. Religijne nawrócenie przeżył wraz z żoną i dziećmi, obecnie razem pogłębiają swoją wiarę.
więcej
2015-03-30 | 06:50
Żywienie
Wojciech Modest Amaro: gwiazdka Michelin oznacza poziom, który trzeba trzymać nawet wtedy, gdy się wstało lewą nogą

Wojciech Modest Amaro: gwiazdka Michelin oznacza poziom, który trzeba trzymać nawet wtedy, gdy się wstało lewą nogą

Restauracja Wojciecha Amaro trzeci rok z rzędu otrzymała gwiazdkę Michelin. Słynny szef kuchni twierdzi, że utrzymanie się w gronie najlepszych lokali świata wymaga niezwykle ciężkiej pracy całego zespołu. Gwiazdka, nazywana kulinarnym Oscarem, oznacza dla Amaro poziom, który trzeba trzymać niezależnie od okoliczności.
więcej
2014-12-01 | 06:45
Media
Łukasz Kawaller prowadzi autorski program w pierwszym w Polsce radiu kulinarnym. Chce pracować w Eleven Madison Park, najlepszej restauracji w Stanach

Łukasz Kawaller prowadzi autorski program w pierwszym w Polsce radiu kulinarnym. Chce pracować w Eleven Madison Park, najlepszej restauracji w Stanach

Zwycięstwo w „Hell’s Kitchen” diametralnie zmieniło moje życie – mówi Łukasz Kawaller. Młody szef kuchni od czterech miesięcy pracuje w Atelier Amaro, pierwszej polskiej restauracji wyróżnionej gwiazdką Michelina. Razem z narzeczoną prowadzi też audycje radiową poświęconą tematyce kulinarnej. Zwycięzca przyznaje, że kolejnym marzeniem, które chce zrealizować, jest kulinarna podróż do Nowego Jorku i praca w słynnej restauracji Eleven Madison Park.
więcej
2014-09-15 | 06:55
Książka
Wojciech Modest Amaro pracuje nad trzecią książką kucharską

Wojciech Modest Amaro pracuje nad trzecią książką kucharską

Wojciech Modest Amaro pracuje nad kolejną książką kucharską. Słynny restaurator ponownie będzie przekonywał czytelników do polskiej kuchni, ale w mniej wyrafinowanej formie. Zaproponuje czytelnikom proste połączenia, które wykonać zdoła każdy miłośnik gotowania. Szef kuchni ma nadzieję, że książka ta przyczyni się zwiększenia kulinarnej świadomości Polaków i polepszenia jakości usług gastronomicznych w Polsce.
więcej
2014-09-09 | 06:50
Żywienie
Wojciech Modest Amaro zrobił swoim zastępcą Łukasza Kawallera, zwycięzcę „Hell s kitchen”

Wojciech Modest Amaro zrobił swoim zastępcą Łukasza Kawallera, zwycięzcę „Hell's kitchen”

Zmiany w restauracji „Atelier Amaro”. Zastępcą Wojciecha Modesta Amaro został Łukasz Kawaller, który zwyciężył w pierwszej edycji „Hell's kitchen”. Przez miesiąc był testowany i obserwowany jako zwykły pracownik. Objął nową funkcję, bo poprzedni zastępca wyjechał na staż do innych restauracji, m.in. w Azji.
więcej
2014-09-03 | 06:50
Podróże
Wojciech Modest Amaro po 2 tygodniach urlopu w Portugalii: wyłączyłem telefon, wyrzuciłem komputer

Wojciech Modest Amaro po 2 tygodniach urlopu w Portugalii: wyłączyłem telefon, wyrzuciłem komputer

Gdy wyjeżdżam na wakacje wyłączam telefon i wyrzucam komputer – mówi Wojciech Modest Amaro. Słynny szef kuchni tegoroczny urlop spędził z rodziną w Portugalii, gdzie wypoczywał między innymi na luksusowej farmie agroturystycznej. Dla Wojciecha Modesta Amaro wyjazd ten był jednak okazją nie tylko do odpoczynku, ale i poznawania tradycyjnej portugalskiej kuchni.
więcej
2014-05-23 | 07:00
Gwiazdy
Amaro o Gessler: Nigdy nie była u mnie i nawet nie dowiedziała się, co kładziemy na talerze. To przykre

Amaro o Gessler: Nigdy nie była u mnie i nawet nie dowiedziała się, co kładziemy na talerze. To przykre

Wojciech Modest Amaro podkreśla, że Magda Gessler nigdy nie odwiedziła jego lokalu i nie miała okazji spróbować żadnej z potraw, więc nie ma żadnych podstaw do tego, by oceniać jego dokonania kulinarne. Prowadząca „Kuchenne rewolucje” mówiła w wywiadach, że ich podejście do gotowania jest zupełnie inne. Według Gessler kuchnia Amaro jest bardzo awangardowa, nie wszystkim się podoba, a sam szef kuchni jest osobą skupioną na sobie, a nie na klientach.
więcej
2014-05-22 | 11:30
Media
Sebastian Olma wygrał 2. edycję Top Chefa . Zdobył 100 tys. złotych

Sebastian Olma wygrał 2. edycję "Top Chefa". Zdobył 100 tys. złotych

Sebastian Olma z Bielska-Białej został zwycięzcą drugiej edycji programu „Top Chef”. Zacięta rywalizacja pomiędzy trzema finalistami trwała do końca, bo w szranki stanęli kucharze z dużym doświadczeniem i niebywałymi umiejętnościami. Ostatecznie szala zwycięstwa przechyliła się na stronę „autora najseksowniejszych talerzy i zabawnych porównań”. W starciu o 100 tysięcy złotych i tytuł najlepszego z najlepszych, Sebastian Olma pokonał Przemysława Błaszczyka i Adama Kowalewskiego. Już ruszyły castingi do trzeciej edycji programu, którą widzowie Polsatu będą mogli zobaczyć jesienią.
więcej

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Media

Gabi Drzewiecka: Należę do grona szczęśliwców, którzy w trakcie pandemii mieli pracę. Nie dotknęło mnie to aż tak bardzo pod względem finansowym

Prezenterka zapewnia, że pandemia nie odbiła się negatywnie na jej sprawach zawodowych. Co prawda w połowie ubiegłego roku po sześciu latach zakończyła współpracę z radiem Chillizet, ale nie wyklucza, że niedługo pojawi się w innej stacji radiowej. Na razie swoją autorską audycję „Gabinet dźwięku” kontynuuje online i jak podkreśla, nadal spotyka się ona z dużym zainteresowaniem odbiorców. Dziennikarkę można też oglądać na antenach telewizji TVN i Canal+, a jednym z największych wyzwań w najbliższych tygodniach będzie udział w programie Music MasterClass Fundacji Fabryki Norblina.

Finanse

Branża muzyczna dotkliwie odczuwa przedłużające się zamknięcie. Odbicie może potrwać co najmniej trzy lata

Polska branża muzyczno-festiwalowa przeżywa trudny okres w związku z pandemią COVID-19. Koncerty na żywo nie odbywają się już od wielu miesięcy, a artyści stracili dochody ze sprzedaży biletów, które są dla nich jednym z głównych źródeł przychodów. W jeszcze trudniejszej sytuacji ekonomicznej znalazły się też tysiące pracowników backstage’owych, takich jak dźwiękowcy, oświetleniowcy, choreografowie czy ekipy scenograficzne. Dziennikarz muzyczny Piotr Metz podkreśla jednak, że publiczność jest spragniona możliwości pójścia na tradycyjny koncert i obcowania z muzyką, dzięki czemu – po zakończeniu przymusowego przestoju – branża muzyczna może przeżyć prawdziwy boom.