Newsy

Wojciech Modest Amaro: Największych problemów przysporzyły mi relacje z ludźmi. Gdy stajesz się szefem, przyjmujesz obciążenia wszystkich ludzi, z którymi pracujesz przez lata

2021-02-23  |  06:22

Założona przez Wojciecha Modesta Amaro warszawska restauracja Atelier Amaro to pierwsze tego typu miejsce w Polsce, które zyskało wyróżnienie w postaci gwiazdki Michelin. Restaurator od lat jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych polskich kucharzy. Tłumaczy, że pandemia i związane z nią ograniczenia sanitarne przyczyniły się do kryzysu w branży. Obecnie – tak jak wszystkie inne lokale gastronomiczne – działalność Atelier Amaro pozostaje zawieszona. To spowodowało, że kucharz spędza dużo więcej czasu z rodziną. Jego relacja z dziećmi bardzo na tym zyskała.

Nie tylko polskie restauracje przeżywają obecnie kryzys. Na całym świecie sytuacja jest bardzo trudna. Restaurator zaznacza, że najbardziej narażone na upadek są prestiżowe lokale, do których ludzie przychodzili, by celebrować posiłki i czas spędzany razem.

– Trudno mi dzisiaj powiedzieć, czy atelier wróci w takiej formie, w jakiej do tej pory funkcjonowało. Wątpię w to, jednak nad ostateczną koncepcją będę pracował, gdy się okaże, jakie są warunki. Restauracje wysokich lotów są teraz najbardziej narażone. Z wielu miejsc na świecie – z Berlina, Kalifornii, Paryża – odbywały się różne sympozja online’owe światowej elity szefów kuchni. Wiem, że wszędzie sytuacja jest dramatyczna – mówi w rozmowie z agencją Newseria Lifestyle Wojciech Modest Amaro.

Kucharz zaznacza, że jako szef odpowiedzialny jest za wiele osób. To w przypadku kryzysu tak poważnego jak obecny jest bardzo duże obciążenie psychiczne. Zapewnienie wysokiej jakości obsługi czy posiłków wymaga całego sztabu ludzi. W Atelier Amaro pracuje 28 osób.

– Największych problemów przysporzyły mi relacje z ludźmi. Gdy stajesz się szefem, przyjmujesz obciążenia wszystkich ludzi, z którymi pracujesz przez lata. Okazuje się, że jednego dnia dźwigasz więcej ciężarów niż tylko swoje osobiste. To trudne doświadczenie szczególnie w takim czasie, gdy trudno cokolwiek przewidzieć – tłumaczy.

Restaurator zaznacza, że podczas ostatniego roku w jego życiu wydarzyło się także dużo dobrego. Przerwa od aktywności zawodowej pozwoliła mu w pełni skupić się na relacjach z najbliższymi. Modest Amaro znacznie więcej czasu spędzał z dziećmi. Bardzo mile wspomina ten czas.

– Odcięcie zawodowe pozwoliło mi nadgonić wiele aspektów życia prywatnego. Gdyby nie pandemia i lockdown, trudno by mi było wyrwać się z mojego pędu zawodowego. Nagle okazało się, że wiele rzeczy udało się przewartościować, dostrzec, nadrobić, nadgonić – podkreśla.

Restaurator tłumaczy, że jeśli obostrzenia nie przestaną obowiązywać całkowicie, Atelier Amaro nie wznowi swojej działalności. Pierwszą restauracją, która najprawdopodobniej powróci do życia, będzie Heart by Amaro w Zakopanem. Na razie Modest Amaro stara się jak najlepiej wykorzystać czas wolny.

– Przez ten rok przede wszystkim pogłębiłem moje relacje z dziećmi. Okazało się, że w domu jest tyle ciekawych rzeczy do zrobienia. A ponieważ budujemy gospodarstwo rolne, to zaprosiłem do tego projektu moją rodzinę i moich pracowników. Chciałem, żeby nie obserwowali rosnących liczb zarażonych, tylko mieli możliwość popracować na świeżym powietrzu i odciągnąć myśli od pandemii. Najważniejsze okazało się jednak dla mnie nadrobienie rodzinnych zaległości w relacji – tłumaczy.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Film

Przemysław Sadowski: W naszej branży wszystko zależy od sprzedawalności i oglądalności. Schlebiamy gustom, zamiast je kreować

Aktor uważa, że twórcy filmowi absolutnie nie powinni iść na łatwiznę i robić takich produkcji, które co prawda szybko zdobędą popularność i na siebie zarobią, ale nie niosą ze sobą żadnej treści i żadnego przesłania. Mało ambitne projekty są bowiem dobre tylko na chwilę i do obejrzenia na raz. Później wszyscy szybko o nich zapominają. Zdaniem Przemysława Sadowskiego, wbrew trendom i na przekór pozorantom, warto robić dobre polskie kino i pozwolić aktorom na zaprezentowanie całej palety swoich umiejętności.

Podróże

Sylwester Wilk: Wakacje w Egipcie były najnudniejszymi w moim życiu. Przez dwa tygodnie tylko hotel, basen i plaża

Trener podkreśla, że jest zwolennikiem aktywnego wypoczynku, a najlepszym relaksem jest dla niego porcja ulubionych ćwiczeń. Dlatego też z przyjemnością, regularnie zaszywa się na sali treningowej, wyłącza telefon, włącza ulubioną muzykę i ma czas tylko dla siebie. Sylwester Wilk zdradza też, że paradoksalnie najbardziej męczący w te wakacje był dla niego rodzinny urlop w Egipcie.

Sport

Polacy z sukcesami w ratownictwie wodnym. Za 11 lat może ono zostać dyscypliną olimpijską podczas letnich igrzysk w Brisbane

Tylko w 2020 roku ratownicy wodni przeprowadzili ponad 2,1 tys. akcji ratowniczych i blisko 750 akcji poszukiwawczych. Łącznie uratowali niemal 2 tys. osób. Choć ratownictwo wodne to w dużej mierze misja, należy również do dyscyplin sportowych. Według zapowiedzi w 2032 roku podczas letnich igrzysk w australijskim Brisbane zostanie włączone do ich programu. Polscy sportowcy od lat odnoszą w tej dziedzinie duże sukcesy międzynarodowe. Obecnie sportowcy biorą udział w Mistrzostwach Europy w Ratownictwie Wodnym, które odbywają się w Hiszpanii. Kluczowa dla nich podczas przygotowań była opieka lekarzy specjalistów, za którą odpowiada Carolina Medical Center.

Problemy społeczne

Podczas pandemii Polacy pokochali przygotowywane w domu przetwory. W tym roku zapasy na zimę zrobi 60 proc. z nas

Domowe przetwory na zimę w tym roku przygotuje 60 proc. Polaków – wynika z badania Barometr Providenta. To o 7 pkt proc. więcej niż rok temu. Motywuje ich do tego chęć wykorzystania plonów z własnego ogródka, zaoszczędzenia pieniędzy i kultywowania rodzinnej tradycji. W słoikach najczęściej przygotowujemy kiszone ogórki, dżemy i konfitury, soki owocowe oraz marynowane grzybki. Niemal połowa osób robiących przetwory podzieli się zapasami z całą rodziną.