Mówi: | Wojciech Modest Amaro |
Funkcja: | szef kuchni, restaurator |
Wojciech Modest Amaro zakłada fundację. Zamierza pomagać uzdolnionej młodzieży
Zdaniem restauratora wielu młodych ludzi ma małe szanse na odkrycie swoich zdolności. Dlatego postanowił założyć fundację, która będzie ich wspierać. Szef kuchni ma także plany rozwoju swojej restauracji, twierdzi jednak, że nie zamierza wprowadzać ich w życie za wszelką cenę i kosztem życia rodzinnego.
Wojciech Modest Amaro chętnie angażuje się w działalność charytatywną. Wiosną ubiegłego roku spełnił marzenie 12-letniego Filipa, podopiecznego Fundacji Mam Marzenie, którego zaprosił na obiad do swojej restauracji. W grudniu natomiast pomagał w przygotowaniu wigilii dla bezdomnych w warszawskim klasztorze ojców kapucynów. Obecnie, wraz z grupą znajomych, zakłada własną fundację o nazwie Nowe Życie. Organizacja czeka na wpis do Krajowego Rejestru Sądowego, jego założyciele już jednak planują pierwsze projekty dobroczynne.
– Za wcześnie, żeby o tym mówić i się przechwalać, raczej w ciszy będziemy pracować i działać w tym kierunku, który sobie założyliśmy – mówi Wojciech Modest Amaro agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.
Fundacja Nowe Życie ma przede wszystkim pomagać osobom bezdomnym oraz młodzieży. Wojciech Modest Amaro chce wspierać młodych ludzi w odkrywaniu swoich talentów i realizowaniu ich. Zdaniem restauratora wiele osób ze względu na sytuację rodzinną, brak środków finansowych czy zdarzenia losowe nie jest w stanie odkryć drzemiących w nich zdolności.
– Jest cała masa młodych ludzi, którzy nigdy nie dostaną szansy, żadna lupa nie wyciągnie z ich przestrzeni, z ich środowiska. A chodzi o to, żeby te złożone w nas dary i talenty w jakiś sposób próbować przynieść na powierzchnię, dać komuś szansę, dać właśnie nowe życie – mówi Wojciech Modest Amaro.
Restaurator chce wspierać młodych ludzi dwojako. Przede wszystkim ma nadzieję, że pomoc fundacji stanie się bodźcem do działania dla jej podopiecznych, trampoliną do odkrycia swoich talentów i możliwości, a co za tym idzie – do sukcesu zawodowego. Juror programu „Top Chef” chce ponadto przekazać młodzieży wartości chrześcijańskie, a także pokazać, że wiara w Boga nie jest powodem do wstydu, może natomiast stanowić ogromne wsparcie w codziennym życiu. Jego zdaniem prawidłowe używanie swoich zdolności to istotna część dobrego, zgodnego z chrześcijańskimi wartościami życia.
– Jeśli wierzymy, że zostaliśmy obdarowani pewnymi talentami, to przypowieść o talentach od razu przychodzi do głowy, że każdy z nas otrzymał właśnie jakieś dary, talenty i zostaniemy odpytani również z tego, jak nimi dysponowaliśmy – mówi Wojciech Modest Amaro.
Sam restaurator również stara się jak najpełniej wykorzystywać swoje talenty. Część z nich zamierza spożytkować w ramach fundacji, pomagając uzdolnionej młodzieży. Mimo ogromnego sukcesu zawodowego nie zamierza też zrezygnować z osiągania kolejnych celów – praca jego zdaniem kształtuje charakter człowieka, zapewnia mu szacunek innych, a także jest realizacją boskich nakazów.
– Mam kilka pomysłów i planów, mam kilka celów do osiągnięcia, ale one już nie są takimi za wszelką cenę, po trupach, po szczęściu rodziny, po wyrzeczeniach, tylko z umiarem, z Panem Bogiem zupełnie inaczej idzie się przez życie – mówi Wojciech Modest Amaro.
Czytaj także
- 2025-04-22: Duża zmiana w organizacji pracy w firmach. Elastyczność wśród najważniejszych oczekiwań pracowników
- 2025-05-06: Dla większości Polaków praca to obowiązek. Tylko niewielka część czuje satysfakcję z wykonywanych zadań
- 2025-04-04: Wykluczenie cyfrowe szczególnie dotyka generacji silver. T-Mobile wystartował z darmowymi kursami z obsługi smartfona
- 2025-03-31: W cyfrowym świecie spada umiejętność koncentracji. Uważność można ćwiczyć od najmłodszych lat
- 2025-04-29: Julia Kamińska: Założyłam sobie, że w tym roku nie będę kupować żadnych nowych ubrań. Z sukcesem sprzedaję też swoje rzeczy na popularnej platformie
- 2025-03-13: Inwestycje w sztuczną inteligencję na bardzo niskim poziomie. Potencjał polskich kadr nie jest wykorzystywany
- 2025-02-27: Malwina Wędzikowska: W dżungli przez miesiąc rewidowałam swoje życie. Przehulałam dużo czasu na toksycznych ludzi
- 2025-03-13: Co trzeci wypadek na kolei powoduje kierowca samochodu. Wciąż za mało skrzyżowań bezkolizyjnych
- 2025-03-05: KE pracuje nad planem działań dla przemysłu motoryzacyjnego. Eksperci widzą dla niego przyszłość w technologiach bezemisyjnych
- 2025-02-25: Trwa nabór wniosków do programu dopłat do elektryków. Bez zmiany systemu podatków może być krótkotrwałym mechanizmem wsparcia rynku
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość
Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.
Konsument
Możliwość zakupu online może zachęcić kolejne grupy Polaków do ubezpieczeń zdrowotnych. Dziś korzysta z nich już prawie 5,5 mln osób

Polska jest jednym z liderów Europy w obszarze cyfryzacji sektora usług medycznych. Świadczą o tym m.in. popularność elektronicznych narzędzi zapewniających dostęp do danych zdrowotnych, e-recept czy wirtualna diagnostyka. Polacy są też otwarci na innowacje w zakresie ubezpieczeń zdrowotnych, z których korzysta już blisko 5,5 mln osób. Za pomocą nowej cyfrowej platformy Medicover chce zachęcić klientów do samodzielnej konfiguracji i zakupu polis online.
Żywienie
Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.