Mówi: | Wojciech Modest Amaro |
Funkcja: | szef kuchni |
Firma: | Atelier Amaro |
Wojciech Modest Amaro pracuje nad trzecią książką kucharską
Wojciech Modest Amaro pracuje nad kolejną książką kucharską. Słynny restaurator ponownie będzie przekonywał czytelników do polskiej kuchni, ale w mniej wyrafinowanej formie. Zaproponuje czytelnikom proste połączenia, które wykonać zdoła każdy miłośnik gotowania. Szef kuchni ma nadzieję, że książka ta przyczyni się zwiększenia kulinarnej świadomości Polaków i polepszenia jakości usług gastronomicznych w Polsce.
Wojciech Modest Amaro jest autorem dwóch książek: „Natura kuchni polskiej” oraz „Kuchnia polska XXI wieku”. Druga z nich w 2010 roku otrzymała nagrodę Grand Prix na Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej w Paryżu. W publikacjach tych słynny restaurator zachęcał do śmiałych eksperymentów z polską kuchnią. Czytelnicy na bazie jego przepisów mogli przygotować barszcz czerwony z dodatkiem ananasa, jesiotra z palonym masłem na jadalnym piasku lub policzki cielęce w czerwonym winie. W najnowszej książce Wojciech Modest Amaro zaproponuje znacznie mniej wyszukane potrawy.
– Pomyślałem, że czasami jesteśmy posądzani, zresztą niesłusznie, o to, że nasza praca to jest jakaś zaklęta wiedza molekularna. Tak naprawdę nie jest powiedziane, że tej wiedzy nie można przelać na domową kuchnię i podzielić się paroma uwagami czy pomysłami. Pracuję nad taką książką, która będzie mogła trafić do każdej kuchni w Polsce, przyjmując oczywiście średni standard jej wyposażenia, bez żadnych zaawansowanych esów-floresów – zapowiada Wojciech Modest Amaro, szef kuchni i właściciel Atelier Amaro, w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.
Restaurator chce przybliżyć czytelnikom nie tylko tradycyjną polską kuchnię, lecz także przekonać do prostych połączeń smakowych. Książka ma być podpowiedzią i inspiracją do kulinarnych poszukiwań i eksperymentów. Wojciech Modest Amaro ma też nadzieję, że zwiększy ona kulinarną świadomość Polaków i przyczyni się do podniesienia standardów w polskiej gastronomii.
– W tym całym rozgłosie wokół gotowania nie chodzi o to, żeby wszyscy zaczęli na drugi dzień gotować, tylko o to, żeby podnieść poziom tego wszystkiego, co jest serwowane. Abyśmy jako klienci, idąc do profesjonalistów, do restauracji, oddając się w ich ręce, mieli trochę wyższe oczekiwania. Taki naturalny nacisk na to spowoduje, że będą musieli te swoje kwalifikacje podnosić, żebyśmy wiedzieli, że to, co jemy, jest trochę inne niż to, co możemy sami zrobić w domu – mówi Wojciech Modest Amaro.
Restaurator zapewnia, że każdy, nawet początkujący miłośnik kuchni poradzi sobie z przyrządzeniem proponowanych w książce potraw. Nie precyzuje natomiast, kiedy publikacja się ukaże. Przyznaje, że pracuje wolno, bo liczy się dla niego jakość książki, a nie odpowiedni z punktu widzenia rynku czas na publikację.
– Nie wiem, czy się wstrzelimy w ten bożonarodzeniowym okres, kiedy pewnie okaże się, że jeszcze więcej ludzi gotuje, niż mogliśmy sobie to wyobrazić. I mało tego, zdecydowało się napisać książkę. Wszystko, za co się zabieram, musi mieć pewien poziom – podkreśla restaurator.
Wojciech Modest Amaro jest pierwszym i jak dotąd jedynym polskim restauratorem, którego lokal otrzymał gwiazdkę Michelin. Jest jurorem w programie „Top Chef” emitowanym w telewizji Polsat oraz prowadzącym kulinarne show „Hell's Kitchen: Piekielna kuchnia”.
Czytaj także
- 2024-12-06: R. Metsola: Polska ma bardzo dobrą pozycję do bycia liderem UE na następne pół roku. Bezpieczeństwo w centrum uwagi prezydencji
- 2024-11-28: 1 grudnia nowa Komisja Europejska rozpoczyna prace. W składzie pierwszy raz komisarze ds. mieszkalnictwa oraz obronności
- 2024-11-27: Tylko co trzecia firma wdraża zasady zrównoważonego rozwoju. Mniejsze przedsiębiorstwa potrzebują wsparcia w tym procesie
- 2024-11-18: Sprzedaż kart telemetrycznych M2M mocno przyspieszyła. Dzięki nim internet rzeczy wspiera cyfryzację firm
- 2024-11-22: Rośnie rola pracowników w podejmowaniu decyzji zarządczych. Firmy chętniej korzystają z ekspertów zewnętrznych
- 2024-12-03: Stan budynków w Polsce poprawia się zbyt wolno. Ma to negatywny wpływ na klimat i zdrowie mieszkańców
- 2024-10-31: Ruszyła największa elektrownia gazowa w Polsce. Dostarczy energię dla ok. 3 mln gospodarstw
- 2024-11-07: Eksport produktów spożywczych z Polski spowalnia. Producentom coraz trudniej konkurować niższą ceną
- 2024-10-21: Druga polska prezydencja w Radzie UE okazją na wzmocnienie głosu polskich przedsiębiorców. Teraz ich aktywność w UE jest niewielka
- 2024-10-30: Wydatkowanie funduszy europejskich przez samorządy. Polska chce promować ten model w UE
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Dawid Kwiatkowski: Nie nazwałbym się jurorem pobłażliwym, ale też nie jestem surowym oceniającym. Moje decyzje są sprawiedliwe i żadnej z nich nie żałuję
Wokalista zaznacza, że od początku miał jasno określony pomysł na swoją rolę w programie „Must Be the Music”. Absolutnie nie chce identyfikować się z obrazem surowego jurora, który z góry wszystko krytykuje. U niego na starcie każdy uczestnik ma równe szanse. Dawid Kwiatkowski docenia to, że niektórzy sięgają po jego utwory, ale jak zapewnia, nie jest to gwarancją przejścia do kolejnego etapu. Liczy się bowiem nie sam dobór repertuaru, lecz umiejętności wykonawcy.
Regionalne – Mazowieckie
Luksusowe wydania książek w centrum zainteresowania kolekcjonerów. W Warszawie można zobaczyć ponad 20 białych kruków z Polski i zagranicy
Księgi faksymilowe, jubilerskie czy bibliofilskie egzemplarze to dynamicznie rosnący trend kolekcjonerski. Dzięki faksymiliom, czyli perfekcyjnym replikom, można się zapoznać z dziełami, których oryginały najczęściej są niedostępne do oglądania. W Warszawie od 9 grudnia w salonie Goldenmark można będzie zobaczyć ponad 20 zagranicznych i polskich wyjątkowych wydawnictw. W kolekcji są m.in. dzieła Leonarda da Vinci, reprodukcje „Boskiej komedii” z kosmosu czy mapy zalanej kawą przez Fryderyka Chopina.
Media
Piotr Szwedes: Chyba każdy z nas tęskni za tym, żeby czasami zrzucić te wszystkie filtry i powiedzieć komuś prawdę. Niestety życie zmusza nas do tego, żebyśmy popełniali małe kłamstewka
Zdaniem twórców spektaklu „Bez hamulców – jazda bez trzymanki” świat, w którym wszyscy mówiliby to, co naprawdę myślą, wcale nie byłby taki idealny, jak nam się może wydawać. Czasem bowiem, by nie sprawić komuś przykrości, lepiej przemilczeć pewne kwestie lub wyrazić opinię takimi słowami, które nie zabolą. Sztuka powinna więc zmusić odbiorców do refleksji i odpowiedzi na pytanie, jakie mamy korzyści, a co tracimy, mówiąc prawdę bądź kłamiąc.