Mówi: | Iwona German |
Funkcja: | dyrektor marketingu |
Firma: | McCormick Polska |
1/3 Polaków grilluje co najmniej raz w tygodniu. Na ruszt trafia głównie kiełbasa i karkówka
Polacy kochają grillowanie – według GfK Polonia w lipcu przeciętny Polak uczestniczył w imprezie grillowej przynajmniej dwa razy. W grillowym menu króluje kiełbasa i karkówka, a w charakterze dodatków musztarda i ketchup. Polacy coraz chętniej sięgają też po gotowe mieszanki przypraw przeznaczone specjalnie do potraw z grilla.
Grillowanie to wciąż niezwykle popularny wśród Polaków sposób spędzania wolnego czasu. Z raportu Tesco Polska wynika, że co najmniej raz w tygodniu grilluje prawie 31 proc. Polaków, a ponad 40 proc. urządza grilla 2–3 razy w miesiącu. Badania GfK Polonia pokazują natomiast, że tylko w lipcu tego roku aż 80 proc. Polaków przynajmniej raz uczestniczyło w imprezie grillowej na świeżym powietrzu. Polacy najchętniej grillują w towarzystwie członków rodziny i przyjaciół, we własnym ogrodzie lub na działce.
– Najczęściej grille są organizowane przez mieszkańców małych miast i miejscowości, a gośćmi są mieszkańcy większych miast. Bardzo chętnie grillujemy również w parkach, nad jeziorem, w górach, czyli wszędzie, gdzie są na to warunki – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Iwona German, dyrektor marketingu, McCormick Polska, właściciel marek Kamis i Galeo.
W grillowym menu Polaków nadal króluje mięso, szczególnie popularna jest tradycyjna kiełbasa, karkówka i kaszanka. Coraz częściej pojawiają się także ryby, zwłaszcza łosoś, pstrąg i makrela, a także warzywa, zarówno grillowane, jak i w postaci tradycyjnych sałatek. Polacy starają się coraz bardziej urozmaicać grillowe menu, chętnie eksperymentują i przyrządzają bardziej wyrafinowane dania.
– Używamy coraz chętniej różnych mieszanek przyprawowych, dlatego że grill to już pełnoprawna potrawa i jest coraz bardziej wyrafinowany. Zależy nam też na tym, żeby pokazać rodzinie czy znajomym, że jesteśmy dobrym kucharzem, że potrafimy świetnie przygotować grillowe dania – mówi Iwona German.
Z danych GfK Polonia wynika, że w charakterze dodatków do grillowych dań najczęściej pojawiają się ketchup i musztarda. Coraz częściej Polacy sięgają także po mieszanki przypraw nadające nawet najprostszej potrawie oryginalny smak. Polacy najczęściej wybierają gotowe mieszanki przypraw i marynaty, pozwalają one bowiem szybko i bez problemów przyrządzić każde danie.
– Bardzo często są to mieszanki na bazie papryki lub bardziej ziołowe. Chętnie sięgamy też po mieszanki pikantne czy takie, które nawiązują do smaków amerykańskich, dlatego Kamis wprowadził specjalną ofertę „Grill Mates”, która jest zainspirowana grillem amerykańskim – mówi Iwona German.
Grillowy jadłospis uzupełnia piwo, napoje gazowane oraz woda mineralna.
Czytaj także
- 2024-06-25: Robert El Gendy: Za granicą można spędzić wakacje za dużo mniejsze pieniądze niż nad polskim morzem czy na Mazurach. U nas jest za drogo, często nieadekwatnie do jakości
- 2023-11-30: Technologie rewolucjonizują biznes restauracyjny. Kioski samoobsługowe, kody QR, a wkrótce sztuczna inteligencja będą standardem w branży gastronomicznej
- 2023-11-16: Polacy inwestują z myślą o spokojnej emeryturze. Wciąż niewielu z nich korzysta przy tym z dobrowolnych programów emerytalnych
- 2023-11-14: Rozmiar opisów w menu może wpływać na wybory gości restauracji. Niższa kaloryczność opisana większą czcionką skłania do zdrowszych opcji
- 2023-06-20: Tylko 1 proc. Polaków jest offline na wakacjach. Brak cyfrowej higieny i praca w trakcie urlopu mogą mieć jednak poważne konsekwencje dla zdrowia
- 2022-12-15: W tym roku catering świąteczny wyjątkowo popularny. Koszty samodzielnego gotowania mogą być wyższe niż zamówienie gotowych potraw
- 2022-10-06: Katarzyna Bosacka: Paragonów grozy można uniknąć. Trzeba tylko z głową wybierać restauracje i dokładnie czytać menu
- 2022-07-05: Polska wciąż ma problem z forsowaniem swoich interesów na arenie międzynarodowej. Brakuje też Polaków w instytucjach UE i globalnych organizacjach
- 2022-06-09: Większość Polaków wymienia smartfony co dwa lata, ale chciałaby częściej. Na popularności zyskuje wynajem elektroniki
- 2022-06-15: Ewa Szabatin: Botoks jest bezpieczny i bardzo dobrze przebadany. Uważam, że można go stosować i nie jest to takie straszne
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Farmacja
Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi
Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.