Mówi: | Joanna Jabłczyńska |
Funkcja: | aktorka |
Joanna Jabłczyńska: Lubię wcześnie wstawać, więc na imprezach mnie nie zobaczycie. Mam wtedy czas na zrobienie śniadania
Aktorka jest osobą niezwykle aktywną i realizuje się na wielu płaszczyznach – gra w serialu „Na Wspólnej”, jest współwłaścicielką kancelarii prawniczej, regularnie uprawia sport. Na to wszystko potrzeba dużo energii i jak podkreśla, kluczem do sukcesu jest dobrze zbilansowana dieta, której podstawę stanowi solidne śniadanie. Aktorka lubi wcześnie wstawać właśnie po to, by przygotować sobie treściwy pierwszy posiłek, a później poćwiczyć. W jej porannym menu najczęściej są pożywne owsianki i jaglanki.
Joanna Jabłczyńska pojawiła się na finale akcji „Śniadanie daje moc”. Aktorka na własnym przykładzie przekonywała, że pierwszy posiłek jest najważniejszy. To baza, dzięki której mamy energię do życia i wypełniania swoich obowiązków. Niezależnie od tego, czy wykonujemy ciężką pracę fizyczną, czy akurat odpoczywamy, w przypadku śniadania nie można pozwolić sobie na jakiekolwiek zaniedbania.
– Uprawiam bardzo dużo sportu, szczególnie dlatego tak ważne jest dla mnie śniadanie, bo daje mi energię. Bardzo lubię trenować rano, kiedy jestem wyspana, mnóstwo energii skumulowało się w moim organizmie w trakcie nocy, więc tylko jem śniadanie i wychodzę na trening. Tak samo przed wszelkimi zawodami sportowymi, śniadanie jest podstawą. Śniadanie karmi też mózg, więc przed jakąkolwiek pracą, w kancelarii czy na planie, nie zapamiętałabym tekstu, gdybym nie zjadła porządnego śniadania, bo skupiałabym się na czymś zupełnie innym – mówi agencji Newseria Lifestyle Joanna Jabłczyńska, aktorka.
Jabłczyńska podkreśla, że pomimo nawału obowiązków zawsze stara się wygospodarować kilkanaście minut na to, by przygotować pełnowartościowe śniadanie. To dla niej najważniejszy posiłek, fundament prawidłowego funkcjonowania. Aktorka stosuje zasadę: robić to, co się kocha, i jeść to, co się lubi – oczywiście wszystko w granicach rozsądku. Jak podkreśla, nigdy nie była na diecie, żeby się odchudzić, bo nie ma problemu ze zbędnymi kilogramami, natomiast stawia na zdrowe odżywianie. Doskonale też wie, na jakie produkty jej organizm reaguje źle.
– Jedzenie traktuję jak paliwo dla mojego organizmu, jest ono dla mnie naprawdę bardzo ważne. Często sama dla siebie gotuję, a jeżeli już naprawdę nie mam czasu, korzystam z cateringu, który wybieram bardzo szczegółowo. Wszystko jest kwestią dobrej organizacji, po prostu bardzo lubię wcześnie wstawać, więc na imprezach mnie nie zobaczycie, o godzinie 22 zazwyczaj jestem w łóżku. Wstaję rano, więc mam czas na to, aby zrobić sobie śniadanie, drugie śniadanie, a bardzo często nawet obiad na wynos – mówi Joanna Jabłczyńska.
Aktorka zdradza, że przy komponowaniu śniadań dużą uwagę przywiązuje do różnorodności. Zależy jej, by organizm dostawał rozmaite produkty, a co za tym idzie – zawarte w nich składniki odżywcze i witaminy wzajemnie się uzupełniały.
– Najbardziej lubię jeść owsiankę albo jaglankę, w ogóle lubię ciepłe śniadania, nie jest to może tak popularne. Zazwyczaj Polacy jedzą kanapki, ewentualnie jajecznicę, ja najbardziej lubię jaglankę, owsiankę, do tego wrzucam owoce, także suszone, i w zależności od tego, jak intensywny mam dzień, robię ją bardziej lub mniej słodką – mówi Joanna Jabłczyńska.
Aktorka zachęca też do aktywności fizycznej. Radzi, żeby wypróbować parę dyscyplin i wybrać jakąś dla siebie, bo sport daje dużo radości i można dzięki niemu poznać wartościowych ludzi.
Czytaj także
- 2025-03-21: Joanna Liszowska: Mam nadzieję, że nigdy nie będę świadkiem wypadku. Bałabym się udzielać pomocy, bo to niebywała odpowiedzialność
- 2025-04-22: Sylwia Bomba: Stosuję zasadę żywieniową 80/20. Raz w tygodniu jem z córką kebaba i organizm wybacza mi to
- 2025-03-18: Sylwia Bomba: W liceum nikt nie miał odwagi prosto w oczy nazwać mnie grubasem. Ale jak szłam korytarzem, to czułam śmiechy za moimi plecami
- 2025-03-10: Sylwia Bomba: Przez 10 lat odchudzałam się bezskutecznie. Potrafiłam codziennie biegać 15 km albo w ogóle nie jeść
- 2025-03-05: Nawet 35 proc. Polaków może się zmagać z insulinoopornością. Sygnałami alarmowymi są nagły wzrost wagi ciała, senność i napady głodu
- 2024-12-16: Na przewlekłą chorobę nerek cierpi w Polsce 4,5 mln osób. Pacjenci apelują o szerszy dostęp do leczenia, które opóźnia dializy
- 2024-12-03: Stan budynków w Polsce poprawia się zbyt wolno. Ma to negatywny wpływ na klimat i zdrowie mieszkańców
- 2025-01-28: Joanna Kurowska: Aktorstwo to jest niesprawiedliwy zawód. Jesteśmy ciągle oceniani, a nie mamy żadnego wsparcia
- 2025-01-20: Joanna Kurowska: W tym kraju aktorzy są na końcu przewodu pokarmowego. Nikt nas nie broni, nie mamy związków zawodowych jak w USA
- 2024-11-29: Joanna Kurowska: Okres świąteczny daje ludziom poczucie bezpieczeństwa i jest takim powrotem do dzieciństwa. Nie czepiam się tego, że ktoś dekoruje swój dom już w listopadzie
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień
Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.
Ochrona środowiska
Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.
Moda
Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.