Newsy

Karolina Szostak: Jestem na diecie pudełkowej. Jak kończę pracę o północy, to nie wyobrażam sobie wracać do domu i gotować na kolejny dzień

2018-11-05  |  06:22

Dziennikarka przyznaje, że dzięki diecie pudełkowej oszczędza czas, bo nie musi sama robić zakupów, przygotowywać posiłków i liczyć kalorii. Dzięki cateringowi natomiast odżywia się zdrowo i regularnie. Każdego dnia otrzymuje dobrze zbilansowane dania przygotowywane z wysokiej jakości składników.

Karolina Szostak podkreśla, że w nawale obowiązków zawodowych i przy nieregularnym trybie pracy sama nie ma czasu na przygotowanie regularnych posiłków. Zamawiając gotowe dania, ma natomiast pewność, że na jej talerz trafiają produkty bogate w witaminy i składniki odżywcze.

– Korzystam z firmy cateringowej, więc jestem na pudełkach. Jest to po prostu wygodne przy takim trybie życia, jakim ja żyję – chodzę o różnych godzinach do pracy, często kończę o północy, więc nie wyobrażam sobie wracać do domu i gotować czy przygotowywać jedzenia na kolejny dzień. Jeśli więc mogę, to wpieram pudełkami i dzięki temu też utrzymuję wagę. Sama rzadko gotuję, czasami upiekę rybę, zrobię sałatkę, ale to bardzo sporadycznie – mówi agencji Newseria Karolina Szostak, prezenterka.

Jeden z największych dietetycznych grzechów to nieregularne jedzenie posiłków lub pomijanie niektórych z nich. Dziennikarka podkreśla, że w tej sytuacji najlepszym antidotum jest catering.

– Nie uważam, żeby pudełka były modą. To jest bardziej wygoda. Wolę być na pudełkach i mieć co zjeść, niż posiłkować się nie wiadomo czym albo chodzić głodna, bo to nie jest wskazane. Nieregularne posiłki to pierwszy krok do nadwagi – mówi Karolina Szostak.

Prezenterka radzi, by wybierając firmę cateringową, zwrócić uwagę na to, czy współpracuje ona na stałe z dietetykiem. Przed wyborem konkretnego menu warto się bowiem skonsultować z żywieniowcem, który dopasuje posiłki pod kątem zdrowia, zapotrzebowania i stylu życia konkretnej osoby.

Karolina Szostak jest autorką trzech książek na temat żywienia. W swoim najnowszym poradniku „Moje spektakularne soki i koktajle” wraz z Martą Kordyl proponuje prawie sto przepisów na zdrowe i smaczne napoje, które oczyszczają, poprawiają odporność i dobroczynnie działają na urodę.

Do pobrania

Czytaj także

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Media

Gabi Drzewiecka: Należę do grona szczęśliwców, którzy w trakcie pandemii mieli pracę. Nie dotknęło mnie to aż tak bardzo pod względem finansowym

Prezenterka zapewnia, że pandemia nie odbiła się negatywnie na jej sprawach zawodowych. Co prawda w połowie ubiegłego roku po sześciu latach zakończyła współpracę z radiem Chillizet, ale nie wyklucza, że niedługo pojawi się w innej stacji radiowej. Na razie swoją autorską audycję „Gabinet dźwięku” kontynuuje online i jak podkreśla, nadal spotyka się ona z dużym zainteresowaniem odbiorców. Dziennikarkę można też oglądać na antenach telewizji TVN i Canal+, a jednym z największych wyzwań w najbliższych tygodniach będzie udział w programie Music MasterClass Fundacji Fabryki Norblina.

Finanse

Branża muzyczna dotkliwie odczuwa przedłużające się zamknięcie. Odbicie może potrwać co najmniej trzy lata

Polska branża muzyczno-festiwalowa przeżywa trudny okres w związku z pandemią COVID-19. Koncerty na żywo nie odbywają się już od wielu miesięcy, a artyści stracili dochody ze sprzedaży biletów, które są dla nich jednym z głównych źródeł przychodów. W jeszcze trudniejszej sytuacji ekonomicznej znalazły się też tysiące pracowników backstage’owych, takich jak dźwiękowcy, oświetleniowcy, choreografowie czy ekipy scenograficzne. Dziennikarz muzyczny Piotr Metz podkreśla jednak, że publiczność jest spragniona możliwości pójścia na tradycyjny koncert i obcowania z muzyką, dzięki czemu – po zakończeniu przymusowego przestoju – branża muzyczna może przeżyć prawdziwy boom.