Newsy

Karolina Szostak: Jestem na diecie pudełkowej. Jak kończę pracę o północy, to nie wyobrażam sobie wracać do domu i gotować na kolejny dzień

2018-11-05  |  06:22

Dziennikarka przyznaje, że dzięki diecie pudełkowej oszczędza czas, bo nie musi sama robić zakupów, przygotowywać posiłków i liczyć kalorii. Dzięki cateringowi natomiast odżywia się zdrowo i regularnie. Każdego dnia otrzymuje dobrze zbilansowane dania przygotowywane z wysokiej jakości składników.

Karolina Szostak podkreśla, że w nawale obowiązków zawodowych i przy nieregularnym trybie pracy sama nie ma czasu na przygotowanie regularnych posiłków. Zamawiając gotowe dania, ma natomiast pewność, że na jej talerz trafiają produkty bogate w witaminy i składniki odżywcze.

– Korzystam z firmy cateringowej, więc jestem na pudełkach. Jest to po prostu wygodne przy takim trybie życia, jakim ja żyję – chodzę o różnych godzinach do pracy, często kończę o północy, więc nie wyobrażam sobie wracać do domu i gotować czy przygotowywać jedzenia na kolejny dzień. Jeśli więc mogę, to wpieram pudełkami i dzięki temu też utrzymuję wagę. Sama rzadko gotuję, czasami upiekę rybę, zrobię sałatkę, ale to bardzo sporadycznie – mówi agencji Newseria Karolina Szostak, prezenterka.

Jeden z największych dietetycznych grzechów to nieregularne jedzenie posiłków lub pomijanie niektórych z nich. Dziennikarka podkreśla, że w tej sytuacji najlepszym antidotum jest catering.

– Nie uważam, żeby pudełka były modą. To jest bardziej wygoda. Wolę być na pudełkach i mieć co zjeść, niż posiłkować się nie wiadomo czym albo chodzić głodna, bo to nie jest wskazane. Nieregularne posiłki to pierwszy krok do nadwagi – mówi Karolina Szostak.

Prezenterka radzi, by wybierając firmę cateringową, zwrócić uwagę na to, czy współpracuje ona na stałe z dietetykiem. Przed wyborem konkretnego menu warto się bowiem skonsultować z żywieniowcem, który dopasuje posiłki pod kątem zdrowia, zapotrzebowania i stylu życia konkretnej osoby.

Karolina Szostak jest autorką trzech książek na temat żywienia. W swoim najnowszym poradniku „Moje spektakularne soki i koktajle” wraz z Martą Kordyl proponuje prawie sto przepisów na zdrowe i smaczne napoje, które oczyszczają, poprawiają odporność i dobroczynnie działają na urodę.

Do pobrania

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Konsument

Konsumenci doceniają działania firm na rzecz środowiska i społeczeństwa. Dla przedsiębiorstw to szansa na rozwój

Zrównoważony rozwój staje się coraz ważniejszym elementem strategii biznesowych firm. Podmioty wdrażające długofalową strategię ESG mogą liczyć na korzyści finansowe, większe zainteresowanie inwestorów oraz poprawę klimatu i społecznej akceptacji. Spółki i przedsiębiorcy, którzy realizują inwestycje zgodnie z najwyższymi standardami środowiskowymi i społecznymi otrzymali Diamenty Zrównoważonej Gospodarki podczas konferencji Sustainable Economy Summit.

Edukacja

Poziom kompetencji cyfrowych Polaków na bardzo niskim poziomie. Spowalnia to cyfryzację gospodarki i firm

Na tle mieszkańców innych państw UE poziom kompetencji cyfrowych Polaków utrzymuje się na bardzo niskim poziomie – wynika z ostatnich danych Eurostat. Niecała połowa deklaruje posiadanie przynajmniej podstawowych umiejętności cyfrowych, a 20 proc. – więcej niż podstawowe. Staje to na drodze do cyfryzacji gospodarki i zwiększenia produktywności przedsiębiorstw.