Mówi: | Kinga Zawodnik |
Funkcja: |
Kinga Zawodnik: Nie popieram zakazu korzystania z restauracji przez niezaszczepionych. Każdy powinien sam decydować o sobie
Gospodyni programów „Dieta czy cud?” i „Pierwszy raz Kingi” w TVN Style zdaje sobie sprawę z tego, że pandemia negatywnie wpłynęła na działalność wielu branż, dlatego też kolejne obostrzenia i restrykcje mogłyby jeszcze dodatkowo pogorszyć sytuację. Jej zdaniem zakaz wstępu do restauracji dla osób niezaszczepionych nie jest dobrym pomysłem.
Trwa czwarta fala pandemii, ale wciąż sporo osób jest niezaszczepionych. Rząd szykuje się już do wprowadzenia obostrzeń z powodu rosnącej liczby zachorowań na COVID-19. Restrykcje mają jednak omijać osoby zaszczepione. Pojawił się nawet pomysł, by tylko one mogły swobodnie korzystać z restauracji. Polacy jednak są mocno podzieleni w sprawie konkretnych ograniczeń dla niezaszczepionych.
– To jest bardzo kontrowersyjny temat. Uważam, że każdy z nas powinien mieć prawo decydowania, czy chce skorzystać z restauracji, czy też nie. I ja nie jestem za tym, żeby był odgórny zakaz, że osoby niezaszczepione nie powinny korzystać z takich miejsc, natomiast co będzie, to już nie ode mnie zależy – mówi agencji Newseria Lifestyle Kinga Zawodnik.
Jej zdaniem zaszczepieni i niezaszczepieni powinni mieć równe prawa. Jeśli chodzi więc o możliwość korzystania z restauracji, lepszym pomysłem jest wprowadzenie limitów i wtedy na przykład osoby z certyfikatem mogłyby być wpuszczane ponad limit.
– Myślę, że to już jest lepsze rozwiązanie niż całkowity zakaz, że osoby niezaszczepione nie mogą korzystać z restauracji. Jeśli miałabym wybierać te dwie opcje, to zdecydowanie ta druga jest bliższa memu sercu – mówi Kinga Zawodnik.
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, czy tzw. paszport covidowy powinien dawać większe uprawnienia w strefie publicznej. Zarówno zwolennicy, jak i przeciwnicy takiego rozwiązania mają bowiem w tej sprawie mocne argumenty.
Czytaj także
- 2024-12-03: Stan budynków w Polsce poprawia się zbyt wolno. Ma to negatywny wpływ na klimat i zdrowie mieszkańców
- 2025-01-28: Joanna Kurowska: Aktorstwo to jest niesprawiedliwy zawód. Jesteśmy ciągle oceniani, a nie mamy żadnego wsparcia
- 2024-10-15: Trwa jesienna fala COVID-19. Według GIS jest najwięcej zachorowań od dwóch lat
- 2024-11-13: Polska ochrona zdrowia niegotowa na kolejny kryzys. Eksperci: nie wyciągnęliśmy lekcji z pandemii
- 2024-09-20: Stypendia socjalne i zapomogi dla studentów dotkniętych powodzią. MNiSW apeluje do uczelni o priorytetowe rozpatrywanie wniosków
- 2024-08-30: Katarzyna Cichopek: Mamy z Maciejem tyle zajętości związanych z produkcjami Polsatu, że musieliśmy zrobić sobie przerwę od naszego podcastu
- 2024-06-14: Elektroniczna karta szczepień ułatwiłaby życie pacjentom i pomogła egzekwować obowiązek szczepień. System jest gotowy na takie e-rozwiązanie
- 2024-04-30: Wzrost inwestycji prywatnych przesądzi o rozwoju polskiej gospodarki w najbliższych latach. Sektorami przyszłości są nowe technologie i zielona energetyka
- 2024-01-15: Branża budowlana oczekuje nowych przepisów dotyczących zielonego budownictwa. Brak spójności prawa utrudnia rozwój prośrodowiskowych inwestycji
- 2023-12-13: Kryzysy ostatnich lat zmieniły podejście do strategicznych rezerw państwa. Konieczne było wprowadzenie szybkiego reagowania i rozszerzenie katalogu zadań
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Żywienie

Sylwia Bomba: Stosuję zasadę żywieniową 80/20. Raz w tygodniu jem z córką kebaba i organizm wybacza mi to
Influencerka przekonuje, że są takie momenty czy okoliczności, kiedy w swoim jadłospisie pozwala sobie na więcej. Jej zdaniem każdy powinien robić sobie taki „oszukany dzień” i spełniać wtedy swoje zachcianki żywieniowe. Oczywiście nie po to, żeby się najeść do syta, ale zaspokoić apetyt chociażby na coś słodkiego. Sylwia Bomba przyznaje, że do jej dietetycznych grzeszków należą: kebab, popcorn i cola.
Problemy społeczne
Duża zmiana w organizacji pracy w firmach. Elastyczność wśród najważniejszych oczekiwań pracowników

Dotychczasowe modele organizacji pracy w firmach nie zawsze odpowiadają na wyzwania przyszłości. Ostatnie lata zmieniły zasady gry na rynku pracy i teraz elastyczność liczy się na nim bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Elastyczny model pracy staje się jednym z bardziej oczekiwanych benefitów, a dla firm jest to sposób na przyciągnięcie talentów. Kolejnym jest wykorzystanie innowacyjnych narzędzi technologicznych. To jednak wymaga zarówno od pracowników, jak i od pracodawców zaangażowania w ciągłe podnoszenie kompetencji.
Gwiazdy
Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj

Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.