Newsy

Kinga Zawodnik: Nie popieram zakazu korzystania z restauracji przez niezaszczepionych. Każdy powinien sam decydować o sobie

2021-11-02  |  06:07

Gospodyni programów „Dieta czy cud?” i „Pierwszy raz Kingi” w TVN Style zdaje sobie sprawę z tego, że pandemia negatywnie wpłynęła na działalność wielu branż, dlatego też kolejne obostrzenia i restrykcje mogłyby jeszcze dodatkowo pogorszyć sytuację. Jej zdaniem zakaz wstępu do restauracji dla osób niezaszczepionych nie jest dobrym pomysłem.

Trwa czwarta fala pandemii, ale wciąż sporo osób jest niezaszczepionych. Rząd szykuje się już do wprowadzenia obostrzeń z powodu rosnącej liczby zachorowań na COVID-19. Restrykcje mają jednak omijać osoby zaszczepione. Pojawił się nawet pomysł, by tylko one mogły swobodnie korzystać z restauracji. Polacy jednak są mocno podzieleni w sprawie konkretnych ograniczeń dla niezaszczepionych.

– To jest bardzo kontrowersyjny temat. Uważam, że każdy z nas powinien mieć prawo decydowania, czy chce skorzystać z restauracji, czy też nie. I ja nie jestem za tym, żeby był odgórny zakaz, że osoby niezaszczepione nie powinny korzystać z takich miejsc, natomiast co będzie, to już nie ode mnie zależy – mówi agencji Newseria Lifestyle Kinga Zawodnik.

Jej zdaniem zaszczepieni i niezaszczepieni powinni mieć równe prawa. Jeśli chodzi więc o możliwość korzystania z restauracji, lepszym pomysłem jest wprowadzenie limitów i wtedy na przykład osoby z certyfikatem mogłyby być wpuszczane ponad limit.

– Myślę, że to już jest lepsze rozwiązanie niż całkowity zakaz, że osoby niezaszczepione nie mogą korzystać z restauracji. Jeśli miałabym wybierać te dwie opcje, to zdecydowanie ta druga jest bliższa memu sercu – mówi Kinga Zawodnik.

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, czy tzw. paszport covidowy powinien dawać większe uprawnienia w strefie publicznej. Zarówno zwolennicy, jak i przeciwnicy takiego rozwiązania mają bowiem w tej sprawie mocne argumenty.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Uroda

Konsument

Sztuczna inteligencja wzbudza w Polakach głównie ciekawość i obawy. Ponad połowa widzi w niej zagrożenie

Prawie połowa Polaków twierdzi, że myśląc o sztucznej inteligencji, odczuwa zaciekawienie, ale aż 39 proc. przyznaje, że są to głównie obawy. Dotyczą one niewłaściwego wykorzystania SI, utraty kontroli nad nią i marginalizacji roli człowieka na rynku pracy. Na razie jednak tylko 11 proc. badanych używa narzędzi opartych na sztucznej inteligencji w swojej pracy. Chociaż rozwiązania te zyskują zwolenników, to wciąż duża grupa pracowników nie wie, w jaki sposób mogłyby one wspomóc ich w obowiązkach zawodowych – wskazuje badanie „Polacy o AI. Codzienność, nadzieje, obawy”.

Ochrona środowiska

Polski rynek roślinny rozwija się wolniej niż na Zachodzie. Kraje z największą konsumpcją mamy szansę dogonić za kilkanaście lat

Wartość rynku roślinnego w Polsce przekroczyła już wartość 1 mld zł. Roślinne zamienniki nabiału stanowią ponad połowę tej kategorii, a silną pozycję w sprzedaży mają alternatywy dla mleka – wynika z raportu Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej. Polski rynek z rocznymi wydatkami rzędu 4,23 euro na osobę wciąż jednak odbiega od kwot wydawanych na żywność roślinną na Zachodzie. Branża liczy na wsparcie państwa w wykorzystaniu potencjału konsumentów.