Newsy

Kompaktowy sprzęt kuchenny przyspiesza gotowanie i nie zajmuje dużo miejsca

2015-07-24  |  06:35

Nowoczesny, wielofunkcyjny sprzęt gospodarstwa domowego pozwala oszczędzić czas i przestrzeń w kuchni. Urządzenia takie jak piekarnik parowy lub parowary z mikrofalą skracają czas przygotowania posiłków nawet o 30 proc. Można w nich przygotować zarówno proste, szybkie dania, jak i bardziej wymyślne potrawy. Dzięki niewielkim rozmiarom zmieszczą się nawet w małej kuchni.

W Polsce zapanowała moda na gotowanie w domu. Na fali popularności telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej coraz więcej osób chce samodzielnie przygotowywać nawet wymyślne dania. Do tego niezbędny jest odpowiedni sprzęt, który jednak zajmuje sporo miejsca w kuchni. Jeśli nie można przeznaczyć większej powierzchni na kuchnię, to warto się zdecydować na wielofunkcyjny sprzęt gospodarstwa domowego, taki jak piekarnik z kuchnią mikrofalową, kuchnia mikrofalowa z urządzeniem do gotowania na parze lub urządzenie do gotowania na parze z piekarnikiem.

– Urządzenia wielofunkcyjne zazwyczaj występują w rozmiarze kompakt, czyli o wysokości 45 cm. Ale dla tych, dla których pojemność takich urządzeń wydaje się zbyt mała, znajdą na rynku również urządzenia w rozmiarze klasycznym, czyli 60x60 – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Ksenia Grzywacka, szkoleniowiec Miele.

Piekarnik kompaktowy z mikrofalą łączy w sobie zalety piekarnika i kuchni mikrofalowej. Funkcje piekarnika to takie programy, jak termonawiew, czyli program do pieczenia na trzech poziomach jednocześnie, oraz grzanie górne/dolne funkcja ta jest stworzona do długiego przyrządzania potraw lub końcowego opiekania. Połączenie funkcji termonawiewu i grzania góra/dół idealnie sprawdza się natomiast przy pieczeniu ciast. Funkcje mikrofali to możliwość podgrzewania, rozmrażania i podtrzymywania potraw w cieple. Urządzenie to daje także trzecią możliwość, czyli pieczenia i mikrofali w jednym procesie, co skraca czas przygotowania potraw o około 30 proc.

– To, co było jeszcze do niedawna dostępne tylko dla profesjonalistów, dzisiaj możemy odnaleźć w domowej kuchni. Traktowanie potraw zarówno suchym, jak i wilgotnym powietrzem daje nam perfekcyjne rezultaty, np. pieczenia mięsa lub pieczywa – mówi Ksenia Grzywacka.

Miłośnicy zdrowego stylu życia powinni zainteresować się natomiast piekarnikiem parowym do zabudowy. Urządzenie to pozwala zachować wszystkie wartości odżywcze przygotowywanych w nich potraw. Daje możliwość rozmrażania, szybkiego pieczenia na wszystkich poziomach bez mieszania się zapachów i smaków potraw, podgrzewania gotowych potraw i utrzymywania ich w cieple, suszenia owoców, wyparzania naczyń oraz grillowania. Większość piekarników parowych wyposażona jest także w funkcję samoczyszczenia wszelkie nieczystości pozostałe po gotowaniu lub grillowaniu zostają zamienione w popiół, który można łatwo usunąć.

– Ciekawym rozwiązaniem jest także urządzenie, które jest idealne dla współczesnego człowieka, czyli połączenie urządzenia do gotowania na parze oraz mikrofali. Dzisiaj żyjemy szybko, ale z drugiej strony chcemy żyć zdrowo. Chcemy podgrzewać nasze potrawy szybko, co daje nam mikrofala, zachowywać naturalny smak potraw, lepszą konsystencję i lepsze walory smakowe dzięki gotowaniu na parze – mówi Ksenia Grzywacka.

Przygotowywanie potraw w urządzeniu do gotowania na parze z mikrofalą jest półtora raza krótsze niż w przypadku tradycyjnego gotowania na parze lub w mikrofalówce. Przyrządzone w ten sposób potrawy zachowują wszystkie wartości odżywcze i naturalny smak.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Luna: Moda jest fajnym sposobem na wyrażenie siebie. Ja albo się za nią chowam, albo coś manifestuję swoim ubiorem

Wokalistka zaznacza, że ma słabość do oryginalnych ubrań i lubi komponować stylizacje, które odzwierciedlają jej charakter i osobowość. W jej garderobie nie ma rzeczy przypadkowych, zawsze bowiem starannie dobiera to, co na siebie zakłada. Ostatnio szukała inspiracji modowych podczas Paris Fashion Week. Z Francji wróciła pełna wrażeń, z nowymi znajomościami i głową pełną pomysłów. Luna podkreśla, że choć szczególnie ceni sobie projekty młodych polskich, nieznanych jeszcze szerokiemu gronu twórców, to niewykluczone również, że za jakiś czas nawiąże współpracę z kultowym domem mody Schiaparelli.

Transport

Sztuczna inteligencja pomaga identyfikować czynniki ryzyka wypadków samochodowych. Naukowcy za pomocą Google Street View analizują pod tym kątem infrastrukturę drogową

Każdego roku 1,2 mln ludzi na świecie ginie w wypadkach drogowych. Chociaż w ostatnich latach bezpieczeństwo na drogach się stopniowo poprawia, to wciąż daleko nam do wizji zero, która zakłada ograniczenie do minimum liczby ofiar śmiertelnych. Specjaliści z dziedziny epidemiologii ze Szkoły Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Maryland badają miejsca tragicznych zdarzeń drogowych, analizując za pomocą sztucznej inteligencji miliony zdjęć z usługi Google Street View. Wskazują w ten sposób, które elementy infrastruktury można poprawić, by obniżyć ryzyko wypadku.

Media

Klaudia Carlos: Propozycja Kingi Dobrzyńskiej dotycząca „Pytania na śniadanie” sprawiła mi wielką radość i przyjemność. To dla mnie duży awans zawodowy

Gospodyni „Pytania na Śniadania” nie ukrywa, że angaż do tego formatu to dla niej duży zaszczyt i szansa na zawodowy rozwój. Jest więc ogromnie wdzięczna szefowej Kindze Dobrzyńskiej, że to właśnie ją wzięła pod uwagę i powierzyła to zadanie. Klaudia Carlos ma wieloletnie doświadczenie zawodowe i nie bierze sobie do serca krytyki widzów, którzy byli przyzwyczajeni do poprzedniej ekipy porannego programu. Nie chce także komentować zarzutów, które pojawiają się w sieci pod adresem nowych prowadzących.