Newsy

Kosmetyki z ekstraktem z pereł są antidotum na zmarszczki i wiotczenie skóry

2014-10-07  |  06:35
Mówi:Justyna Żerańska
Funkcja:specjalista ds. informacji technologiczno-naukowej
Firma:Laboratorium Kosmetyczne Dr Irena Eris
  • MP4
  • Ekstrakt z naturalnych pereł w znacznym stopniu hamuje procesy starzenia skóry. Przywraca jej jędrność i elastyczność oraz rozświetla i wygładza zmarszczki. Ekstrakt z pereł dostrzegły firmy kosmetyczne, które umieszczają go w składzie kosmetyków dla kobiet po 45. roku życia.

    Ekstrakt z pereł dostarcza skórze białek niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania, do odbudowy macierzy kolagenowo-elastynowej, dlatego ma bardzo dobroczynne działanie. Perłowe efekty pigmentów są też często wykorzystywane do retuszu optycznego, ponieważ odbijają promienie słoneczne, dając złudzenie optyczne w postaci ukrycia zmarszczek – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Justyna Żerańska z Laboratorium Kosmetyczne Dr Irena Eris.

    Ekstrakt z pereł został dodany do serii kosmetyków stworzonej dla kobiet powyżej 45. roku życia, które wkraczają w okres menopauzy. W tym momencie w ich organizmie zachodzą duże zmiany hormonalne.

    – Dochodzi do redukcji ilości włókien kolagenowych, elastynowych oraz spadku ilości glikozaminoglikanów. Te wszystkie składniki są niezwykle ważne, ponieważ to dzięki nim skóra jest odpowiednio napięta i elastyczna. W momencie, kiedy zaczyna ich ubywać, rusztowanie, które tworzą, zaczyna się chwiać, powoli zapadać, a wtedy powstają zagłębienia w skórze, czyli zmarszczki – tłumaczy Justyna Żerańska.

    Justyna Żerańska z Laboratorium Kosmetyczne Dr Irena Eris podkreśla, że najważniejszym zadaniem nowej serii kosmetyków jest odżywienie skóry i przywrócenie jej odpowiedniego poziomu nawilżenia. Składniki zostały dobrane tak, by kompleksowo przeciwdziałać procesom starzenia.

     – Oprócz ekstraktu z pereł zostały zawarte w niej inne innowacyjne składniki aktywne: fitohormony, fitoestrogeny, czyli hormony, które działają identycznie, jak te występujące w organizmie kobiety, ale są pochodzenia roślinnego. W tych produktach znajduje się również unikalne połączenie tioproliny i kwasu rozmarynowego, wykazujące synergistyczne działanie antyoksydacyjne, zgłoszone przez Laboratorium Naukowe Lirene do opatentowania – wyjaśnia Justyna Żerańska.

     

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Film

    Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

    Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

    Gwiazdy

    Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

    Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.

    Konsument

    Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie

    Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.