Mówi: | Robert Sowa |
Funkcja: | restaurator, szef kuchni |
Robert Sowa: w nowej książce chciałem pokazać, że szefowie kuchni mogą gotować także dla normalnych ludzi
Znany restaurator napisał nową książkę kucharską. „Krok po kroku z Robertem Sową” zawiera ponad 100 przepisów, które bez trudu przygotuje także początkujący kucharz. Ich bazą są produkty sezonowe, łatwe do dostania na lokalnym bazarze lub w supermarkecie. Restaurator chciał pokazać, że wykwintne danie można przyrządzić nawet w warunkach domowych.
Robert Sowa jest autorem kilku książek kulinarnych, m.in. „Cztery pory roku”, „Życie kocha jeść”, oraz „Esencja smaku”. Najnowsza, zatytułowana „Krok po kroku z Robertem Sową”, jest podsumowaniem trzyletniej współpracy szefa kuchni z portalem kulinarnym Doradca Smaku. Zawiera ona 120 przepisów na zupy, przystawki, dania rybne, mięsne i wegetariańskie, a także ciasta i desery. Znalazły się wśród nich takie dania, jak pierogi z kaszą gryczaną czy grillowana kiełbasa z hiszpańską tapenadą z czarnych oliwek, z anchois i suszonymi pomidorami. Inspiracją do napisania książki były podróże po Polsce, podczas których Robert Sowa poznał nie tylko wiele ciekawych przepisów, lecz także kulinarnych trików.
– Czasami podczas gotowania z gospodyniami wiejskimi można podejrzeć więcej trików kulinarnych niż od moich kolegów, którzy gotują podobnie lub trochę inaczej, ale to nie są wielkie różnice – mówi Robert Sowa agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.
Restaurator wielokrotnie spotykał się z opiniami, że proponowane przez znanych szefów kuchni przepisy są zbyt skomplikowane i niemożliwe do odtworzenia w warunkach domowych. Dlatego zależało mu na tym, aby nowa książka zawierała propozycje dań możliwych do przyrządzenia nawet przez kucharzy amatorów. Są to nieskomplikowane przepisy, których składniki można kupić na lokalnym bazarku lub w supermarkecie. Wykorzystują przede wszystkim produkty sezonowe, np. szparagi, truskawki, kurki, grzyby leśne.
– Zależało mi na tym, żeby pokazać, że my, szefowie wielcy, nie gotujemy tylko owoców morza, dziczyzny, bardzo drogich produktów, lecz także jesteśmy w stanie przygotować i zaproponować coś normalnym ludziom tak jak dla mojej mamy, dla mojego taty, dla moich braci, którzy w tygodniu chcą ugotować sobie żeberka, ale może inaczej – z suszonymi śliwkami – mówi Robert Sowa.
Każdy przepis w książce opatrzony jest symbolami, które informują o poziomie trudności oraz czasie potrzebnym na przygotowanie dania, zdjęciami przedstawiającymi kolejne etapy przygotowania potraw oraz zawierającymi propozycje ich podania.
Restaurator już myśli o napisaniu kolejnej książki. Nie wyklucza, że w grudniu ukaże się publikacja podsumowująca sto odcinków jego programu „Mój przepis na…” emitowanego na antenie telewizji Polsat. Rober Sowa ma też wiele innych plan na najbliższe miesiące.
– Restauracja się rozwija, wszystkie imprezy bankietowo-rozrywkowe, które robiłem w swoim życiu, robię nadal. Przygotowuję się do trasy Lata z Radiem, 18 największych eventów, gdzie będę miał przyjemność gotować dla wielu osób i smakoszy mojej kuchni. Nadal trwa program „Mój przepis na…” z Polsatem. Cały czas się coś dzieje, jest co robić – mówi Robert Sowa.
Restaurator nie wyklucza, że jesienią przygotuje także coś specjalnego z okazji swoich urodzin. 26 października skończy bowiem 50 lat.
Czytaj także
- 2025-06-20: Trwający Festiwal Mozartowski przyciąga tłumy melomanów. To jedno z najważniejszych wydarzeń w stolicy
- 2025-04-09: Jeszcze większe wsparcie dla konkurencyjności i rozwoju polskiej gospodarki. BGK prezentuje nową strategię
- 2025-03-28: Enea zapowiada kolejne zielone inwestycje. Do 2035 roku chce mieć prawie 5 GW mocy zainstalowanej w OZE
- 2025-03-13: Patricia Kazadi: Maciek Rock jest dla mnie ogromną inspiracją. Uczę się od mistrza
- 2025-04-01: Małgorzata Potocka: Jestem absolutnie oddana mojemu teatrowi. Jak się robi teatr z pasji, to nie trzeba odpoczywać
- 2025-03-18: Sylwia Bomba: W liceum nikt nie miał odwagi prosto w oczy nazwać mnie grubasem. Ale jak szłam korytarzem, to czułam śmiechy za moimi plecami
- 2025-03-03: Sylwia Bomba: „Królowa przetrwania” to nie jest mój format. Nie lubię być blisko dram, nie lubię rywalizować na takim poziomie
- 2025-02-17: K. Śmiszek: Działania USA to atak na sądownictwo międzynarodowe. To zagrożenie dla praw ofiar zbrodni wojennych
- 2025-01-22: T. Bocheński: Współpraca z Donaldem Trumpem może być bardzo trudna. Interes amerykański będzie stawiany na pierwszym miejscu
- 2025-01-21: Przyszłość relacji transatlantyckich wśród głównych tematów posiedzenia PE. Europa jest gotowa do współpracy
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Maciej Pertkiewicz: Darek „Stolarz” szukał swojej drogi zawodowej i znalazł ją w Polsacie. Jest on dla programu bardzo cenną postacią
Architekt zaznacza, że praca przy realizacji programu „Nasz nowy dom” to dla niego nie tylko ciekawe doświadczenie zawodowe, ale także możliwość spotkania na swojej drodze różnych fachowców. Jedną z takich niezwykle zdolnych i kreatywnych osób jest niewątpliwie Darek „Stolarz”, który niedawno dołączył do popularnego formatu Polsatu. Maciej Pertkiewicz już dostrzega plusy tej współpracy i wierzy, że przed nimi jeszcze wiele nietuzinkowych projektów.
Handel
Polski e-commerce rośnie w siłę. Konsumentów przyciągają przede wszystkim promocje

Rynek e-commerce w Polsce jest już wart ok. 152 mld zł. Rośnie zarówno częstotliwość zakupów, jak i średnia wartość koszyka – wynika z raportu Strategy&. Polacy doceniają wygodę zakupów przez internet, szybką dostawę i łatwy zwrot. Coraz częściej zwracają też uwagę na cenę i chętnie korzystają z promocji. To właśnie ten trend wykorzystuje Amazon.pl, organizując co roku festiwal z okazji Prime Day. W tym roku zaplanowano go po raz pierwszy aż na cztery dni: 8–11 lipca, a nie dwa jak w poprzednich latach.
Problemy społeczne
Do 2029 roku rynek pracy skurczy się o milion pracowników. Przedsiębiorcy wskazują, jak zaktywizować cztery wykluczone dotąd zawodowo grupy [DEPESZA]

W latach 2020–2029 zmiana struktury społecznej doprowadzi do skurczenia się rynku pracy aż o milion pracowników. Trend ten wymusi na pracodawcach konieczność podejmowania konkretnych działań zmierzających do aktywizacji pomijanych dotąd grup społecznych. – Inkluzywność to nie tylko kwestia etyczna, to strategiczna odpowiedź na kryzys demograficzny i niedobór siły roboczej – wskazuje Związek Przedsiębiorców i Pracodawców.