Newsy

Kuchnia kompaktowa to nowy trend w polskiej gastronomii

2014-07-16  |  06:15
Kompaktowość w kuchni ma wiele odsłon. Można o niej mówić zarówno w kontekście wykorzystania jednego składnika do wielu potraw, niekonwencjonalnego łączenia przypraw i aromatów, jak i przygotowywania dań jednogarnkowych czy maksymalnego wykorzystania wielofunkcyjnych robotów kuchennych. Dzięki temu można poeksperymentować i zaoszczędzić czas. To nowy trend w gastronomii, który w Polsce rozwija się bardzo dynamicznie.
 
Kompaktowość w kuchni polega na tym, że dany składnik można zastosować w wielu różnych odsłonach. Przykładowo herbatę wykorzystujemy do marynat, różnego rodzaju naparów, w których można gotować mięso i dodatkowo je aromatyzować. Jest dużo delikatniejsza niż przyprawy. Na pewno zielona herbata byłaby bardzo ciekawym dodatkiem do białego mięsa, zarówno kurczaka, jak i indyka. Tu można rzeczywiście się trochę pobawić smakiem – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Magdalena Bartoszewicz z McCormick Polska, właściciela marki Kamis. 

Ważne jest, by eksperymentować i łączyć ze sobą składniki, które na pozór zupełnie do siebie nie pasują. Warto inspirować się smakami kuchni z różnych zakątków świata.

Są przyprawy, które w różnych mieszankach i w różnych konfiguracjach różnie smakują. Kolendra jest taką bardzo uniwersalną przyprawą. Smak, który wydobywa się z kolendry,  jest bardzo uzależniony i od temperatur, w jakich robi się dane danie, i od połączenia różnych składników – tłumaczy Magdalena Bartoszewicz.

Mniejsza liczba składników zachęca do większej kreatywności. Duże możliwości daje np. makaron z całym swoim bogactwem kształtów i rozmiarów. Kreatywni kucharze wykorzystują go do przygotowania coraz bardziej wyrafinowanych potraw.

Makaron ma wielorakie zastosowanie, np. w sałatkach i różnych innych potrawach. Bardzo szeroko można też myśleć o alkoholach. Teraz w kulinariach stosuje się je również do marynat, grillowania, to staje się coraz bardziej popularne – wyjaśnia Magdalena Bartoszewicz.

Kompaktowość przejawia się również w używaniu jak najmniejszej liczby garnków, talerzy i akcesoriów kuchennych. Małe pomieszczenia wymagają bardziej funkcjonalnych urządzeń, stąd moda na szybkowary oraz nowoczesne wielofunkcyjne roboty kuchenne, które siekają, mieszają, gotują i smażą.

Mamy coraz mniejsze kuchnie, ale to wcale nie oznacza, że w takich warunkach nie wyczarujemy pysznych potraw. Nie musimy mieć 50 różnych urządzeń, wystarczy jedno. Bardzo dobrym przykładem potraw kompaktowych są dania jednogarnkowe, do których wrzucamy po prostu wszystko:  mięso, makaron, warzywa, oszczędzając przy tym miejsce i czas – dodaje Magdalena Bartoszewicz.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Muzyka

Farmacja

Właściciele psów i kotów szczególnie narażeni na choroby odkleszczowe. Nie decydują się jednak na profilaktyczne szczepienia

Eksperci ostrzegają, że Polska znajduje się w czołówce krajów Europy Środkowej pod względem liczby zachorowań na kleszczowe zapalenie mózgu, a mimo to poziom zaszczepienia przeciwko tej chorobie pozostaje dramatycznie niski. Tymczasem zmiany klimatyczne, coraz wyższe temperatury, migracje kleszczy i zanik sezonowości ich aktywności powodują, że ryzyko zakażenia jest coraz większe – nie tylko w lesie, ale i w mieście, parku czy ogrodzie, a nawet w domu, szczególnie tam, gdzie mieszkają zwierzęta.

Dom i ogród

Eliza Gwiazda: Bez chemii naprawdę można wysprzątać mieszkanie na błysk. Wiele rzeczy da się doczyścić na przykład sodą

Influencerka lubi, gdy w jej domu wszystko lśni, i ma swoje sprawdzone metody sprzątania bez używania chemii. Popularne składniki, które można znaleźć w każdej kuchni, takie jak soda, ocet czy kwasek cytrynowy, okazują się bowiem równie skuteczne i wydajne jak detergenty. Eliza Gwiazda zaznacza, że naturalne metody sprzątania i czyszczenia różnych powierzchni są przyjazne dla środowiska oraz bezpieczne dla domowników i zwierząt.