Mówi: | Magdalena Bartoszewicz |
Firma: | McCormick Polska |
Kuchnia kompaktowa to nowy trend w polskiej gastronomii
– Kompaktowość w kuchni polega na tym, że dany składnik można zastosować w wielu różnych odsłonach. Przykładowo herbatę wykorzystujemy do marynat, różnego rodzaju naparów, w których można gotować mięso i dodatkowo je aromatyzować. Jest dużo delikatniejsza niż przyprawy. Na pewno zielona herbata byłaby bardzo ciekawym dodatkiem do białego mięsa, zarówno kurczaka, jak i indyka. Tu można rzeczywiście się trochę pobawić smakiem – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Magdalena Bartoszewicz z McCormick Polska, właściciela marki Kamis.
Ważne jest, by eksperymentować i łączyć ze sobą składniki, które na pozór zupełnie do siebie nie pasują. Warto inspirować się smakami kuchni z różnych zakątków świata.
– Są przyprawy, które w różnych mieszankach i w różnych konfiguracjach różnie smakują. Kolendra jest taką bardzo uniwersalną przyprawą. Smak, który wydobywa się z kolendry, jest bardzo uzależniony i od temperatur, w jakich robi się dane danie, i od połączenia różnych składników – tłumaczy Magdalena Bartoszewicz.
Mniejsza liczba składników zachęca do większej kreatywności. Duże możliwości daje np. makaron z całym swoim bogactwem kształtów i rozmiarów. Kreatywni kucharze wykorzystują go do przygotowania coraz bardziej wyrafinowanych potraw.
– Makaron ma wielorakie zastosowanie, np. w sałatkach i różnych innych potrawach. Bardzo szeroko można też myśleć o alkoholach. Teraz w kulinariach stosuje się je również do marynat, grillowania, to staje się coraz bardziej popularne – wyjaśnia Magdalena Bartoszewicz.
Kompaktowość przejawia się również w używaniu jak najmniejszej liczby garnków, talerzy i akcesoriów kuchennych. Małe pomieszczenia wymagają bardziej funkcjonalnych urządzeń, stąd moda na szybkowary oraz nowoczesne wielofunkcyjne roboty kuchenne, które siekają, mieszają, gotują i smażą.
– Mamy coraz mniejsze kuchnie, ale to wcale nie oznacza, że w takich warunkach nie wyczarujemy pysznych potraw. Nie musimy mieć 50 różnych urządzeń, wystarczy jedno. Bardzo dobrym przykładem potraw kompaktowych są dania jednogarnkowe, do których wrzucamy po prostu wszystko: mięso, makaron, warzywa, oszczędzając przy tym miejsce i czas – dodaje Magdalena Bartoszewicz.
Czytaj także
- 2025-03-03: Drony coraz częściej wykorzystywane w akcjach ratowniczych. Państwowa Straż Pożarna tworzy grupy dronowe w całej Polsce
- 2025-02-19: Biomimetyczny dron z nogami sprawdzi się w dostawach i misjach ratunkowych. Technologia inspirowana jest wronami
- 2024-11-22: Trwają prace nad ostatecznym kształtem ustawy o związkach partnerskich. Kluczowe są kwestie tzw. małej pieczy
- 2024-10-29: David Gaboriaud: Według przewodnika Michelina poziom kulinarny polskich restauracji jest coraz wyższy. Polacy są w rozwoju gastronomii krok przed Francuzami
- 2024-10-03: David Gaboriaud: Żabie udka i ślimaki są dla turystów. Francuzi nie jedzą ich codziennie, sam jadłem je trzy razy w życiu
- 2024-10-11: David Gaboriaud: Polscy kucharze uwielbiają kuchnię znad Loary. Francuskimi technikami mocno inspirował się Modest Amaro
- 2024-10-25: Ruch robotów coraz bardziej podobny do człowieka i zwierząt. Sztuczne mięśnie mogą zmienić sposób ich projektowania
- 2024-08-30: Branża logistyki coraz bardziej zautomatyzowana. Rozładunkiem towaru zajmują się autonomiczne wózki, a inwentaryzacją roboty stukrotnie szybsze niż człowiek
- 2024-05-21: Lara Gessler: Moje aktualne mieszkanie jest już szesnastym. Połowy kuchni jeszcze nie pokazuję, bo nie mam blatu kuchennego
- 2024-04-15: Rynek dań gotowych z silnym potencjałem wzrostu. Producent makaronów przyspiesza rozwój w tym obszarze
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Muzyka

Wiktor Dyduła: Produkcja płyt i nagrywanie teledysków są niezwykle kosztowne. Jeśli nie ma pomocy wytwórni fonograficznej, można założyć zbiórkę na ten cel
Wokalista przyznaje, że często na barkach artystów jest nie tylko przygotowanie materiału na płytę, ale także zebranie pieniędzy na jej nagranie, produkcję i wszelkie działania promocyjne. To wszystko sporo kosztuje. On sam może w tej kwestii liczyć na wsparcie wytwórni fonograficznej, więc jest mu łatwiej, natomiast ci, którzy są zdani sami na siebie, mają twardy orzech do zgryzienia. Dlatego też Wiktor Duduła pochwala chociażby zakładanie publicznych zbiórek na taki cel.
Farmacja
Właściciele psów i kotów szczególnie narażeni na choroby odkleszczowe. Nie decydują się jednak na profilaktyczne szczepienia

Eksperci ostrzegają, że Polska znajduje się w czołówce krajów Europy Środkowej pod względem liczby zachorowań na kleszczowe zapalenie mózgu, a mimo to poziom zaszczepienia przeciwko tej chorobie pozostaje dramatycznie niski. Tymczasem zmiany klimatyczne, coraz wyższe temperatury, migracje kleszczy i zanik sezonowości ich aktywności powodują, że ryzyko zakażenia jest coraz większe – nie tylko w lesie, ale i w mieście, parku czy ogrodzie, a nawet w domu, szczególnie tam, gdzie mieszkają zwierzęta.
Dom i ogród
Eliza Gwiazda: Bez chemii naprawdę można wysprzątać mieszkanie na błysk. Wiele rzeczy da się doczyścić na przykład sodą

Influencerka lubi, gdy w jej domu wszystko lśni, i ma swoje sprawdzone metody sprzątania bez używania chemii. Popularne składniki, które można znaleźć w każdej kuchni, takie jak soda, ocet czy kwasek cytrynowy, okazują się bowiem równie skuteczne i wydajne jak detergenty. Eliza Gwiazda zaznacza, że naturalne metody sprzątania i czyszczenia różnych powierzchni są przyjazne dla środowiska oraz bezpieczne dla domowników i zwierząt.