Newsy

Kuchnia włoska polecana przez dietetyków. Ważny jest jednak sposób przygotowania dań

2016-02-24  |  06:40
Mówi:Giancarlo Russo, szef kuchni

dr hab. lek. med. Dariusz Włodarek, członek Rady Naukowej Twoja Klinika

Tomasz Lis, rzecznik prasowy Philipiak Milano

  • MP4
  • Włoska kuchnia jest najpopularniejsza wśród Polaków. Najczęściej kojarzona jest z pizzą i makaronami, ale kryje w sobie również dużo warzyw i ryb – podkreślają dietetycy i włoscy kucharze, którzy propagują zdrowy sposób przygotowywania włoskich dań. Polecają przede wszystkim smażenie bez tłuszczu, gotowanie na parze oraz pieczenie.

    Poza pizzą i pastą Włosi jedzą także dużo warzyw, ryb, mięsa, nawet dziczyzny. To, co wyróżnia włoską kuchnię, to jej prostota.

    Kuchnia włoska to maksymalnie trzy składniki. Nie dajemy bazylii, rozmarynu, majeranku, tymianku, nie gotujemy długo. Ma być szybko i dlatego jest smaczne. A jak dodamy jeszcze parmezan, to w ogóle jest fantastyczne – mówi Giancarlo Russo, szef kuchni i organizator konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej. – Moje ulubione danie to spaghetti aglio olio peperoncino, bardzo proste i zdrowe.

    Kuchnia włoska należy do kuchni z basenu Morza Śródziemnego i jest to rodzaj kuchni bardzo korzystny dla zdrowia. Zarówno wybór produktów, jak i sposoby przygotowania potraw są jak najbardziej wskazane dla utrzymania dobrego stanu zdrowia – mówi dr hab. lek. med. Dariusz Włodarek, członek Rady Naukowej Twoja Klinika.

    Te składniki to przede wszystkim warzywa i owoce. Włoska kuchnia wygrywa również tym, że produkty nie są bardzo przetworzone.

    Fakt, że potrawy są łatwe w wykonaniu, wcale nie znaczy, że są w jakiś sposób prymitywne. Ta łatwość sprawia, że wydobywają te najlepsze wartości ze składników, które są w potrawie – mówi dietetyk. – Dużo świeżych ryb i innych owoców morza, niewielka ilość mięsa, bardzo dobry rodzaj tłuszczu, bo oliwa z oliwek jest bazą wielu potraw, i słodycze, których w tradycyjnej diecie nie jest za dużo.

    Jak podkreśla, to najważniejsze elementy, które Polacy mogliby na stałe włączyć do swojej diety. Eksperci wyjaśniają, że kluczem do sukcesu jest odpowiedni sposób przygotowywania potraw.

    Chodzi o to, żeby nic z tych wartości odżywczych nie stracić w trakcie przygotowywania. A więc smażenie bez tłuszczu, gotowanie na parze i pieczenie to są takie sposoby przetwarzania żywności, które my preferujemy i nagradzamy – mówi Tomasz Lis, rzecznik prasowy Philipiak Milano.

    Propagowaniu zdrowych włoskich dań miał służyć XI Konkurs Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”, który odbył się w Pabianicach pod Łodzią.

    To była 11. edycja konkursu, mieliśmy pięcioletnią przerwę, więc teraz mieliśmy do czynienia z nową generacją młodych kucharzy – mówi Giancarlo Russo, organizator konkursu.

    W miniony weekend w hotelu Fabryka Wełny w Pabianicach znani kucharze, m.in. Kurt Scheller, Robert Sowa i Giancarlo Russo, oceniali kulinarne zmagania profesjonalistów, czyli ekip z restauracji i hoteli z całej Polski, oraz amatorów. W kategorii profesjonalistów spośród 12 ekip wygrała warszawska restauracja Amber Room. W kategorii amatorów 8 finalistów rywalizowało ze sobą, przygotowując włoskie danie z wykorzystaniem makaronu bezglutenowego.

    Jestem w Polsce 18 lat i promuję włoską kuchnię. Ponieważ współpracuję z firmą Philipiak Milano, organizujemy konkurs na włoską, ale zdrową kuchnię – mówi Russo.

    W tym roku chcieliśmy wręczyć coś wyjątkowego. Nagrodą dla najlepszych szefów kuchni w Polsce były naczynia pokryte 24-karatowym złotem. To są naczynia, które do tej pory sprzedawaliśmy tylko w Stanach, Arabii Saudyjskiej i w Rosji. W Polsce nie były one dostępne – mówi Tomasz Lis. – Chcieliśmy w szczególny sposób nagrodzić tych, którzy wpływają na nasze gusta kulinarne i mają nas edukować w zakresie zdrowego gotowania.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Żywienie

    Prawie 60 proc. Polaków podejmowało próby odchudzania. U większości efekty były krótkotrwałe i powodowały problemy zdrowotne

    Trzech na pięciu Polaków ma za sobą próby odchudzania, a w tej grupie więcej jest kobiet – wynika z raportu Centrum Respo. Odchudzamy się z różnym skutkiem, najczęściej osiągamy efekty, ale okazują się one krótkotrwałe. Może o tym świadczyć informacja, że 54 proc. odchudzających się Polaków w ostatnich pięciu latach podchodziło do diety między dwa a pięć razy, a co 10. nawet częściej. Jak podkreślają autorzy raportu, to, że wielu Polaków się odchudza, nie jest niczym niepokojącym, ale jest kilka czynników, które czynią kulturę dietetyczną toksyczną. Jednym z nich jest wczesny wiek rozpoczynania odchudzania, ale też negatywne skutki diet, również dla zdrowia psychicznego.

    Edukacja

    Polacy mało wiedzą o instytucji rodzicielstwa zastępczego. Dwie trzecie społeczeństwa nigdy nie spotkało się z tym pojęciem

    Aż 64 proc. Polaków nigdy nie spotkało się z pojęciem rodzicielstwa zastępczego zawodowego – wynika z badania przeprowadzonego w marcu br. na zlecenie Fundacji Happy Kids. Najliczniejszą grupą, która nie zna tego pojęcia, stanowią respondenci między 18. a 22. rokiem życia. Co 10. badany nie wie, jaka jest różnica między rodzicem zastępczym a rodzicem adopcyjnym. Zdaniem ekspertów brak świadomości ma konsekwencje dla rozwoju instytucji pieczy zastępczej w Polsce.

    Muzyka

    Luna: Trochę podupadłam na zdrowiu i mój głos nie działa tak, jak bym chciała. Czuję się bezradna i bezsilna

    Przed wyjazdem na Konkurs Eurowizji reprezentantka Polski nie ukrywa, że boryka się z problemami zdrowotnymi, a bezradność i zwątpienie mieszają się z nadzieją i chęcią pokonania swoich słabości. By jak najlepiej zadbać o swoje struny głosowe, na jakiś czas zrezygnowała z koncertów. Teraz robi wszystko, by jej głos wrócił do formy i by mogła godnie się zaprezentować na scenie w Malmö.