Mówi: | Marek Zaremba |
Funkcja: | dietoterapeuta |
Marek Zaremba (dietoterapeuta): właściwa dieta jest kluczem do odzyskania zdrowia
Zdaniem dietoterapeuty Marka Zaremby największym wyzwaniem w racjonalnym odżywianiu jest umiar. Warto zrobić bilans i zastanowić się, które produkty przynoszą organizmowi więcej szkody niż pożytku, a następnie wykluczyć je z codziennego menu. Trzeba również unikać stresu i postawić na emocjonalny spokój. Korzystne jest także żywienie tzw. superfoods, czyli mieszanką składników bogatych w witaminy i substancje odżywcze.
– Dieta jak najbardziej może leczyć. Dzisiaj wracamy do przeszłości, natura pożywienia, przyprawianie, odpowiednie techniki gotowania, trochę subkultury makrobiotycznej – łączymy to w całość po to, żeby dzięki umiarkowaniu dojść do właściwego pojęcia diety leczniczej – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Marek Zaremba, dieto terapeuta.
Zdaniem Marka Zaremby największym wyzwaniem jest umiar, odnowa postu. Piramida żywienia, którą on stara się propagować, to tzw. dieta intuicyjna.
– Niejedzenie i głód są lepszą terapią niż poszukiwanie nieustannie czegoś, czym zaspokoimy nasze dolegliwości. Jest to zresztą wątek medycyny wschodniej, że nie należy patrzeć na to, co dodać do odżywiania, tylko najpierw to, co odjąć. Zachęcam wszystkich też do tego, aby wsłuchali się w intuicję, to jest nasz klucz. Miłość do gotowania, radość, kultura stołu, to są rzeczy, które dzisiaj musimy odnawiać, i tylko w ten sposób możemy odnaleźć faktycznie drogę do zdrowia – tłumaczy Marek Zaremba.
W kwietniu na półki księgarń trafiła kolejna książka Marka Zaremby „Leczenie dietą – Wygraj z candidą!”. Autor porusza w niej temat związany z leczniczą dietą przeciwgrzybiczą, dołączając blisko 50 przepisów, które zapobiegają powstawaniu drożdżycy.
– Zakwaszenie organizmu jest główną przyczyną powstawania wilgoci w organizmie, która sprzyja rozwojowi różnych patogenów. Zbawienna jest więc dla nas odpowiednio połączona dieta roślinna – wyjaśnia Marek Zaremba.
Oprócz czynników dietetycznych związanych z nadmiernym spożyciem cukru, u podstawy powstawania kandydozy jest również przewlekły stres oraz niepokój emocjonalny, który w znaczny sposób osłabia układ odpornościowy. Zdaniem Zaremby toksyczne myśli są bardziej szkodliwe niż przetworzone jedzenie. Niemniej jednak trzeba ich unikać w równym stopniu.
– Dużo lepiej jest gotować zdrowo, niż później stosować farmakologię. Profilaktyka, której dzisiaj nam brakuje, jest podstawą, a u podstawy profilaktyki zawsze będzie zdrowe odżywianie – mówi Marek Zaremba.
Marek Zaremba jest entuzjastą zdrowego stylu życia. Trendem, który promuje, jest m.in. superfoods. Na miano superżywności mogą zasłużyć jedynie produkty naturalne, nieprzetworzone, które zawierają wyjątkowo cenne dla organizmu składniki.
– Jest dużo wspaniałych produktów: natka pietruszki, jabłko, nasiona słonecznika, olej rzepakowy, czosnek, cebula, które w odpowiednio połączonym daniu dają nam tzw. superfoods. Naprawdę mamy potężne bogactwo w Polsce, to są łatwo dostępne produkty, które w połączeniu, w odpowiednim daniu dają nam tzw. superfoods – mówi Marek Zaremba.
Włączając takie produkty do codziennego menu, możemy zapobiegać cukrzycy, chorobom serca i nowotworom.
Czytaj także
- 2025-05-27: Doda: Udało mi się całkowicie zwalczyć przyczynę Hashimoto, a nie tylko skutki tej choroby. Nadal będę się dzielić moimi doświadczeniami i nie dam się zastraszyć
- 2025-05-23: Maciej Rock: Przygotowania do Polsat Hit Festiwal trwają cały rok. To olbrzymie przedsięwzięcie logistyczne
- 2025-05-06: Dla większości Polaków praca to obowiązek. Tylko niewielka część czuje satysfakcję z wykonywanych zadań
- 2025-05-13: Sylwia Bomba: Nigdy nie stosowałam ozempicu. Dla mnie zdrowie jest ważniejsze niż efekt wizualny
- 2025-04-22: Sylwia Bomba: Stosuję zasadę żywieniową 80/20. Raz w tygodniu jem z córką kebaba i organizm wybacza mi to
- 2025-03-18: Sylwia Bomba: W liceum nikt nie miał odwagi prosto w oczy nazwać mnie grubasem. Ale jak szłam korytarzem, to czułam śmiechy za moimi plecami
- 2025-03-10: Sylwia Bomba: Przez 10 lat odchudzałam się bezskutecznie. Potrafiłam codziennie biegać 15 km albo w ogóle nie jeść
- 2025-03-05: Nawet 35 proc. Polaków może się zmagać z insulinoopornością. Sygnałami alarmowymi są nagły wzrost wagi ciała, senność i napady głodu
- 2024-12-16: Na przewlekłą chorobę nerek cierpi w Polsce 4,5 mln osób. Pacjenci apelują o szerszy dostęp do leczenia, które opóźnia dializy
- 2024-12-12: Wdrażanie GenAI może oznaczać nasilenie stresu wśród pracowników. Firmy potrzebują odpowiedniej strategii komunikacyjnej
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nowe technologie

Gwiazdy: Stresują nas galerie, więc wolimy zakupy online. W sieci łatwiej też znaleźć dobre promocje
Gwiazdy obecne podczas Domówki Amazon Prime zgodnie przyznają, że zakupy online bardzo ułatwiają życie i pozwalają zaoszczędzić sporo czasu i pieniędzy. Z powodu licznych obowiązków zawodowych czy też opieki nad dziećmi nie zawsze mają bowiem czas na wielogodzinne buszowanie po galeriach, natomiast oferta sklepów internetowych jest dostępna 24 godziny na dobę, co umożliwia dokonanie wyboru o każdej porze
Konsument
Konsumenci rynku telekomunikacyjnego narzekają na nieprzejrzyste oferty. Jeden z operatorów chce je wyeliminować

Co piąty Polak dostrzega pozytywne zmiany na rynku usług telekomunikacyjnych, głównie jego rozwój, zarówno pod kątem liczby ofert, jak i rozwoju technologii. Gorzej jednak wypada przejrzystość ofert – wynika z badania Urzędu Komunikacji Elektronicznej. Konsumenci są zmęczeni skomplikowanymi taryfami i ukrytymi kosztami, dlatego coraz większym zainteresowaniem cieszą się proste pakiety. Dlatego też T-Mobile startuje z nową ofertą „Po prostu", z jednym, prostym abonamentem bez żadnych limitów.
Handel
Rynek piwa kurczy się w I półroczu 2025 roku. Zła pogoda w maju przyniosła 12-proc. spadek sprzedaży

Pierwsze półrocze br. to kolejny okres spadku rynku piwa w Polsce. I to mimo dynamicznego wzrostu produkcji i sprzedaży piwa bezalkoholowego. Zdaniem przedstawicieli Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie miały na to wpływ m.in. niesprzyjająca pogoda i negatywna narracja wokół branży piwnej. Ponadto wśród wyzwań, z jakimi musi się mierzyć rynek, są rosnące koszty prowadzenia działalności oraz przygotowania do systemu kaucyjnego, który zacznie obowiązywać już za trzy miesiące – wskazuje Mieszko Musiał, nowy prezes zarządu związku.