Newsy

Michalina Sosna: W Wielkanoc w kuchni rządzi babcia z tatą. My z mamą zajmiemy się sprzątaniem i dekorowaniem

2019-04-19  |  06:45

Aktorka nie wyobraża sobie, by Wielkanoc spędzić w innym miejscu niż rodzinny dom. Lubi ten wyjątkowy przedświąteczny klimat, gruntowne porządki, przygotowywanie dekoracji i święconki. Kuchnia natomiast to królestwo babci i taty, którzy raczej nie lubią nowości. Przede wszystkim stawiają na sprawdzone przepisy i tradycyjne potrawy.

– Na szczęście mam tak pracę ułożoną, że na Wielkanoc mogę pojechać w rodzinne strony, czyli na Górny Śląsk. Będę ogarniać dom, mam nadzieję, że będę też pomagać w wypiekach, choć w kuchni zazwyczaj rządzi babcia z tatą, więc czasem nie warto wtrącać im się między pieczenie a dekorowanie i przygotowywanie potraw, bo oni to wiedzą najlepiej. Nie można też wprowadzać żadnych nowinek. My z mamą staramy się coś przemycić, ale z tym jest trudno. Moja babcia ma już swój wiek, ma też swoje tradycje i to musi być tak, jak zawsze na święta bywało – mówi agencji Newseria Michalina Sosna, aktorka.

Na razie aktorka nie ma więc szansy, by przygotować i zaprezentować jakieś świąteczne danie według własnego pomysłu. Nie ukrywa jednak, że jest to jej na rękę, bo po pierwsze – potrawy babci są bardzo smaczne, a po drugie – ona sama nie ma zbyt dużo cierpliwości do garnków.

Dużo osób twierdzi, że to, co gotuję czy jak już się skuszę na jakieś wypieki, to one są bardzo smaczne, aczkolwiek w kuchni to działam tak szybko, jednogarnkowo. Jak już muszę się wysilić, żeby zrobić jakąś wytrawną i taką lepszą potrawę, to mi to trochę zajmuje i trochę mi tego czasu szkoda. Wolę sprzątać – mówi Michalina Sosna.

Podział obowiązków w rodzinie jest więc bardzo wyraźny, każdy ma określoną rolę do spełnienia i dzięki temu wszyscy wiedzą, co mają robić.

My z mamą staramy się wysprzątać i przygotować dom na tę okazję. Dekorujemy i zajmujemy się wszystkim właśnie od tej strony – mówi Michalina Sosna.

Michalina Sosna przyznaje, że bardzo lubi też przygotowywać okolicznościowe dekoracje i malować pisanki. Jest dumna z tego, że w jej domu rodzinnym kultywuje się wielowiekowe tradycje.

– Od wielu, wielu lat u nas w rodzinie jest taka tradycja, że robimy palmy na Niedzielę Palmową. Nieco różnią się one od tych w stolicy, nie są kolorowe, natomiast są zielone, mają sosnę turecką i inne rośliny, które dają niesamowity aromat i niesamowicie pachną potem w domu. Taka palma fantastycznie wygląda i mieszkańcy naszego miasteczka je uwielbiają, to jest taka tradycja kultywowana już od wielu lat w naszej rodzinie – mówi Michalina Sosna.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Ekonomiczna dostępność alkoholu rośnie. To zwiększa jego konsumpcję i prowadzi do uzależnień

Spożycie alkoholu w Polsce systematycznie wzrasta, co pociąga za sobą dziesiątki tysięcy przedwczesnych zgonów i koszty społeczno-ekonomiczne liczone w miliardach złotych rocznie. – W Polsce alkohol tanieje w stosunku do naszych zarobków, jego cena nie nadąża za wzrostem gospodarczym. A im wyższa dostępność ekonomiczna, tym wyższa konsumpcja. Alkohol jest według mnie absurdalnie tani – mówi dr hab. n. med. Łukasz Balwicki, krajowy konsultant ds. zdrowia publicznego. Jak ocenia, konieczna jest kompleksowa zmiana polityki podatkowej, dzięki której alkohol stałby się mniej dostępną ekonomicznie używką.

Transport

Co trzeci wypadek na kolei powoduje kierowca samochodu. Wciąż za mało skrzyżowań bezkolizyjnych

Ze statystyk Urzędu Transportu Kolejowego wynika, że w systemie kolejowym w Polsce co trzeci wypadek powodują kierowcy samochodów. Zdaniem eksperta najsłabszymi punktami w bezpieczeństwie na kolei są miejsca, w których tory przecinają się z drogami. Kierowcy zapominają, że droga hamowania pociągu jest bardzo długa, a samochód w starciu z lokomotywą jest bez szans.