Mówi: | dr n. med. Grzegorz Południewski (specjalista ginekologii i położnictwa, ekspert NUTRICIA Profutura Program) prof. dr hab. n. med. Wanda Furmaga-Jabłońska (pediatra) Anna Laskowska (przedstawiciel NUTRICIA Profutura Program) |
Odpowiednia dieta może wpłynąć pozytywnie na programowanie żywieniowe we wczesnym okresie życia
Ryzyko wystąpienia otyłości, chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2 i alergii u dziecka w dużej mierze zależy od diety matki przed ciążą i w trakcie jej trwania oraz żywienia najmłodszych w okresie niemowlęcym. Specjaliści zwracają uwagę, aby planowanie ciąży zacząć od analizy jadłospisu przyszłej mamy. Okazuje się, że dieta w okresie prenatalnym i postnatalnym może wpłynąć na kształtowanie sposobu, w jaki organizm dziecka będzie reagował na czynniki środowiskowe.
Badania z ostatnich kilku dekad wskazują, że dieta matki przed ciążą oraz w trakcie jej trwania wpływa nie tylko na masę urodzeniową dziecka. Dostarczenie odpowiednich składników odżywczych we właściwych proporcjach znacząco wpływa prawidłowy rozwój narządów płodu, który ma ścisły związek z ryzykiem chorób cywilizacyjnych w wieku dorosłym. Z tego względu specjaliści apelują, aby planowanie ciąży zacząć od analizy jadłospisu przyszłej mamy.
– Przygotowanie do ciąży to przede wszystkim kwestia zgromadzenia tych składników, które będą potrzebne w okresie ciąży i których tak szybko nie da się uzupełnić w trakcie jej trwania. Wtedy możemy uzupełnić to, co wpływa bezpośrednio na rozwój dziecka. Niedobory, które mogą w międzyczasie się pojawić, a które są związane z brakiem zapasów w organizmie rzeczywiście bardzo szybko narastają i mogą prowadzić do różnego typu zaburzeń. – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle dr n. med. Grzegorz Południewski, specjalista ginekologii i położnictwa.
Ginekolog dodaje, że kobiety ciężarne powinny zwrócić uwagę przede wszystkim na jakość, ale również na ilość spożywanych produktów. Zbyt duża podaż kalorii w ciąży sprzyja nadwadze matki, a ta z kolei zwiększa ryzyko makrosomii płodu, czyli nadmiernej masy ciała dziecka. Duże rozmiary noworodka mogą być np. przyczyną powikłań w trakcie porodu.
Okazuje się również, że dieta w trakcie ciąży oraz odżywianie dziecka w okresie niemowlęcym może wpłynąć na programowanie żywieniowe we wczesnym okresie życia.
– Odbywa się to poprzez drobne zmiany w strukturach DNA, mianowicie przez metylację, transkrypcję i translację genową. To powoduje ukształtowanie metabolizmu na długie lata. Na przykład kształtuje na stałe produkcję enzymów, hormonów, cytokin i innych ciał biologicznie czynnych, które wywierają istotny wspływ na rozwój – tłumaczy prof. dr. hab. n. med. Wanda Furmaga-Jabłońska, ekspert pediatrii.
Odżywianie w okresach krytycznych, czyli na etapie płodowym oraz niemowlęcym, wpływa na prawdopodobieństwo rozwoju otyłości, chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2 oraz alergii w życiu dorosłym.
Aby ułatwić rodzicom dostęp do najnowszych informacji naukowych na temat programowania żywieniowego we wczesnym okresie życia, powstała nowa platforma internetowa NUTRICIA Profutura Program.
– Mamy znajdą tam bardzo przydatne narzędzia np. kalendarz ciąży, który towarzyszy mamie od pierwszych dni ciąży aż do momentu porodu tydzień po tygodniu informując ją, co się dzieje z jej organizmem na danym etapie, a także jak rozwija się jej dziecko. Mamy też filmy instruktażowe związane z karmieniem piersią, wywiady z psychologiem, jak również animacje 3D, które powstały specjalnie na potrzeby Internetowej Szkoły Rodzenia. Mama zobaczy jak doszło do zapłodnienia i jak się rozwija płód w jej łonie – mówi Anna Laskowska przedstawiciel NUTRICIA Profutura Program.
Przydatnym narzędziem jest również Asystent Prawidłowego Odżywiania, który dostępny będzie niebawem zarówno przez stronę internetową w przeglądarce komputera, jak i na urządzenia mobilne. Aplikacja umożliwia szczegółową analizę diety pod względem zawartości kalorii oraz składników odżywczych, niezbędnych w poszczególnych trymestrach ciąży.
Czytaj także
- 2025-05-30: Konsumenci doceniają działania firm na rzecz środowiska i społeczeństwa. Dla przedsiębiorstw to szansa na rozwój
- 2025-05-29: Lekarz: Karol Nawrocki zapewne sporo papierosów w swoim życiu wypalił. Stwierdził, że w kampanii lepiej będzie je zastąpić woreczkami nikotynowymi
- 2025-05-23: Gminne komisje szacują już straty w uprawach spowodowane przez majowe przymrozki. Najbardziej poszkodowani są sadownicy
- 2025-06-06: Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność
- 2025-05-27: Doda: Udało mi się całkowicie zwalczyć przyczynę Hashimoto, a nie tylko skutki tej choroby. Nadal będę się dzielić moimi doświadczeniami i nie dam się zastraszyć
- 2025-05-21: Duży udział własności państwowej negatywnie wyróżnia Polskę na tle Europy. Większość Polaków za ograniczeniem wpływu polityków na gospodarkę
- 2025-04-30: Zielona transformacja wiąże się z dodatkowymi kosztami. Mimo to firmy traktują ją jako szansę dla siebie i Europy
- 2025-04-29: Rozwój sztucznej inteligencji drastycznie zwiększa zapotrzebowanie na energię. Rozwiązaniem są zrównoważone centra danych
- 2025-04-22: Rynek agencji PR staje się coraz bardziej rozproszony. Zdecydowanie rośnie liczba jednoosobowych działalności gospodarczych
- 2025-04-15: 1 mln zł na innowacyjne rozwiązania dla miast. Granty mogą otrzymać naukowcy i start-upy
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.