Newsy

Pascal Brodnicki otwiera kolejne kanały kulinarne na YouTube. Uruchomił kanał m.in. z kuchnią wegańską i azjatycką

2017-11-03  |  06:31

Kucharz doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że w obecnych czasach dla wielu osób internet jest największym źródłem wiedzy i inspiracji, także kulinarnych. Dlatego postanowił zainwestować w YouTube. Już uruchomił sześć kanałów w ramach projektu „Tuba smaku”, a w planach są dwa kolejne. Wszystkie skierowane są do pasjonatów gotowania, bez względu gust i na poziom zaawansowania. W filmach prezentowane są różnorodne przepisy, kulinarne trendy i ciekawostki.

Pascal Brodnicki wspomina, że swój pierwszy kanał na YouTube otworzył w roku 2008. Wtedy z kolegą zrealizował kilka nagrań, jednak później nawał pracy spowodował, że nie miał już czasu, by nagrywać kolejne odcinki. Teraz postanowił nadać temu drugie życie.

Wróciłem do swojego kanału na YouTube. Zdecydowałem się, aby produkować różne filmiki, bo widziałem, że jest takie zapotrzebowanie. Dostawałem różne e-maile, w których ludzie pytali mnie o konkretne przepisy. Stwierdziłem, że YouTube jest idealną platformą, żeby odpowiadać im na pytania, pokazać im przepisy – mówi agencji Newseria Lifestyle Pascal Brodnicki.

Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. Kanał Pascala Brodnickiego szybko przyciągnął wielu fanów gotowania, którzy na bieżąco śledzą nowości i z niecierpliwością czekają na kolejne odcinki.

– Na kanale „Pascal Brodnicki” pokazuję różnorodną kuchnię. Docelowo chcę zapraszać do współpracy youtuberów, którzy już mają swój kanał i potrzebują wsparcia producenckiego albo wsparcia PR lub w komunikacji. Gdy zobaczyłem, że ten kanał zaczął żyć i że mam tyle znajomych i przyjaciół, którzy mają ze mną wspólną pasję do przygotowywania różnych potraw, to stwierdziłem, że otworzę różne kanały tematyczne, w tej chwili mamy już sześć kanałów, dwa kanały będą otwarte niebawem — zapowiada Pascal Brodnicki.

W sieci brakowało miejsca, które skupiałoby kulinarnych zapaleńców z różnych dziedzin, dlatego „Tuba Smaku” jest wyjątkowym przedsięwzięciem – podkreśla Pascal Brodnicki.

– Gdy otworzyłem kanał i szukałem tytułu, to nazwa „Tuba Smaku” wpadła mi do głowy dlatego, że jest to pojęcie bardzo szerokie. Bo smak jest ważny w kuchni, ale smak może być nie tylko w kuchni. Smak można mieć z ubieraniem, smak architektoniczny, mogę rozwijać ten kanał i platformę z każdej strony, zobaczymy, jak to pójdzie – mówi Pascal Brodnicki.

Brodnicki podkreśla, że chodzi mu przede wszystkim o to, by prezentować nie tylko ciekawe przepisy, lecz także trendy i ciekawostki związane z gotowaniem. To pierwsza w polskim internecie sieć kanałów z tak zróżnicowanym contentem, forum wymiany kulinarnych doświadczeń i przepisów.

– Mam ambitnych i kreatywnych prowadzących, daje im totalną wolność. Mamy kanał tematyczny vegeTABLE, który prowadzi Michał Gniłka, to kanał wegański. Agnieszka Milczarek prowadzi kanał wegetariański, Daniel Brzeziński prowadzi kanał UMAMI z kuchnią azjatycką. Agata Stankiewicz na kanale Sugarlady pokazuje słodkości. Mamy też kanał, który nazywa się Żywiciele, to kanał, gdzie pokazujemy producentów, którzy uprawiają bądź hodują coś z pasją. Niebawem odpalamy nowy kanał, który będzie się nazywał Kuchnia banalna, będzie to dwóch amatorów, którzy kochają gotować, ale pokażą bardzo proste przepisy – mówi Pascal Brodnicki.

Brodnicki podkreśla, że w tej kwestii nie powiedział jeszcze ostatniego słowa. Ma mnóstwo planów, które będzie starał się systematycznie realizować.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Farmacja

Konieczna większa edukacja na temat dbania o zdrowie i dostępnych leków. To kluczowe dla rozwoju samoleczenia

Osoba o niskim poziomie świadomości zdrowotnej zapłaci ostatecznie za opiekę medyczną trzy razy tyle, ile osoba, która wie na ten temat więcej – wskazuje Jonathan Workman z AESGP. Świadomość to ważny element samoleczenia, czyli samodzielnego dbania o zdrowie i zajmowania się drobnymi dolegliwościami, które pełni coraz istotniejszą funkcję w przeciążonym systemie ochrony zdrowia. Dlatego eksperci wskazują na konieczność prowadzenia szeroko zakrojonych kampanii zdrowotnych, a w działania edukacyjne powinny się włączyć zarówno firmy farmaceutyczne, personel medyczny, jak i rząd.

Moda

Anna Powierza: Nie lubię kupować nowych rzeczy. Śpię w pościeli po mojej babci i używam ręczników po mojej mamie

Aktorka wyznaje zasadę: zanim coś wyrzucisz na śmietnik, upewnij się, czy nie da się tego jeszcze w jakiś sposób wykorzystać. Jak przekonuje, ona sama nadal używa pościeli po babci czy ręczników po mamie. Anna Powierza nie zapełnia też po brzegi swojej szafy i nie musi koniecznie mieć tego, co właśnie jest modne. Preferuje ubrania ponadczasowe, które śmiało można założyć kilka razy i zawsze wygląda się w nich dobrze.