Newsy

Piotr Kucharski – zwycięzca programu „Gotuj o wszystko” – napisał książkę o rodzinnej tradycji pieczenia chleba

2014-12-17  |  06:45

Piotr Kucharski podkreśla, że pieczenie chleba to doskonały sposób na pozbycie się negatywnych emocji, uspokojenie i zwolnienie tempa. To czynność, która uczy pokory i cierpliwości, a przy tym sprawia ogromną przyjemność. Zwycięzca drugiej edycji programu „Gotuj o wszystko” w swojej książce „Chleb. Domowa piekarnia” przedstawia piękną tradycję kultywowaną w jego rodzinie od trzech pokoleń.

Piotr Kucharski wychował się w piekarni swoich dziadków i na pieczywie zna się jak mało kto. Teraz najlepsze sposoby i tajemne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie postanowił zdradzić czytelnikom.

– Wiele osób myśli, że to jest bardzo trudne, że to jest jakaś magia i że trzeba być nie wiadomo jakim fachowcem. W mojej książce staram się udowodnić, że to jest naprawdę prosta rzecz. Że nie trzeba do tego nie wiadomo jakich umiejętności i maszyn. Wystarczy kawałek blatu, ręce, piekarnik i możemy upiec przepyszny, pachnący, chrupiący bochenek chleba – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Piotr Kucharski, kucharz.

Piotr Kucharski zachęca do tego, by wygospodarować czas, zakasać rękawy i spróbować sztuki piekarskiej. W swojej książce prezentuje ponad 70 przepisów na różnego rodzaju chleby i bułki, zarówno te dobrze znane w Polsce – na zakwasie i drożdżowe, jak i na pieczywo z różnych zakątków świata.

– Są dwa rodzaje pieczywa indyjskiego, to jest naan bread i roti. To są płaskie chleby i ewidentnie w Indiach one spełniają funkcje czegoś, czym nabiera się jedzenie, ponieważ w Indiach je się właśnie rękami albo pieczywem. Na pewno ciekawe jest przepyszne gruzińskie chaczapuri, to jest taka gruzińska zamknięta pizza. Ogromne tradycje piekarskie ma Francja – mają kilkadziesiąt rodzajów pieczywa i każde ma swoją nazwę – tłumaczy Piotr Kucharski.

Książka „Chleb. Domowa piekarnia” to także pełna ciepła opowieść o fascynacji piekarnictwem oraz miłości do chleba. W rodzinie Piotra Kucharskiego tę tradycję pielęgnuje się od trzech pokoleń.

– Przygotowanie pieczywa uczy trochę pokory i cierpliwości, ponieważ te etapy powstawania czasami są dosyć długie. Jeżeli przygotowujemy pieczywo na zakwasie, to potrzebujemy co najmniej 1,5 dnia.  Ale jesteśmy nagrodzeni na końcu ciepłym, pachnącym bochenkiem rewelacyjnego chleba. Mamy szansę spróbować pieczywa ciepłego, z masłem, a w domu jeszcze długo utrzymuje się niepowtarzalny zapach – zachęca Piotr Kucharski.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Muzyka

Piotr Kupicha: Feel to jeden z ostatnich bastionów żywego rock’n’roll’owego grania. Myślę, że to jest klucz do tego, że jesteśmy na scenie już 20 lat

Lider zespołu Feel przyznaje, że 2025 rok jest szczególnym w ich karierze, świętują bowiem 20-lecie istnienia. Muzyk nie kryje wzruszenia i jest dumny z tego, że udało im się przetrwać w branży przez tyle lat i odnieść duży sukces. Swój jubileusz grupa będzie świętować w piątek, 23 maja podczas Sopot Hit Festival. Z tej okazji nie zabraknie niespodzianek. Na scenie pojawi się chociażby Zespół Pieśni i Tańca Śląsk.

Problemy społeczne

60 proc. młodych ludzi chce posiadać mieszkanie na własność. Główna bariera to brak wkładu własnego

Posiadanie własnego mieszkania jest aspiracją większości młodych Polaków – wskazują dane badaczy z SGH. Jednak ze względów finansowych jest ono dostępne dla części z nich, a na dodatek wiąże się ze zobowiązaniem na kilkadziesiąt lat. W luce czynszowej, czyli w sytuacji, gdy kogoś nie stać na zakup własnego M, ale jest zbyt bogaty na mieszkanie komunalne, jest ok. 35 proc. społeczeństwa. I to dla tej grupy potrzebna jest oferta państwa. Budownictwo społeczne mogłoby być alternatywą, ale nie odpowiada na potrzebę posiadania nieruchomości na własność.