Mówi: | Piotr Kucharski |
Funkcja: | kucharz |
Piotr Kucharski – zwycięzca programu „Gotuj o wszystko” – napisał książkę o rodzinnej tradycji pieczenia chleba
Piotr Kucharski podkreśla, że pieczenie chleba to doskonały sposób na pozbycie się negatywnych emocji, uspokojenie i zwolnienie tempa. To czynność, która uczy pokory i cierpliwości, a przy tym sprawia ogromną przyjemność. Zwycięzca drugiej edycji programu „Gotuj o wszystko” w swojej książce „Chleb. Domowa piekarnia” przedstawia piękną tradycję kultywowaną w jego rodzinie od trzech pokoleń.
Piotr Kucharski wychował się w piekarni swoich dziadków i na pieczywie zna się jak mało kto. Teraz najlepsze sposoby i tajemne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie postanowił zdradzić czytelnikom.
– Wiele osób myśli, że to jest bardzo trudne, że to jest jakaś magia i że trzeba być nie wiadomo jakim fachowcem. W mojej książce staram się udowodnić, że to jest naprawdę prosta rzecz. Że nie trzeba do tego nie wiadomo jakich umiejętności i maszyn. Wystarczy kawałek blatu, ręce, piekarnik i możemy upiec przepyszny, pachnący, chrupiący bochenek chleba – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Piotr Kucharski, kucharz.
Piotr Kucharski zachęca do tego, by wygospodarować czas, zakasać rękawy i spróbować sztuki piekarskiej. W swojej książce prezentuje ponad 70 przepisów na różnego rodzaju chleby i bułki, zarówno te dobrze znane w Polsce – na zakwasie i drożdżowe, jak i na pieczywo z różnych zakątków świata.
– Są dwa rodzaje pieczywa indyjskiego, to jest naan bread i roti. To są płaskie chleby i ewidentnie w Indiach one spełniają funkcje czegoś, czym nabiera się jedzenie, ponieważ w Indiach je się właśnie rękami albo pieczywem. Na pewno ciekawe jest przepyszne gruzińskie chaczapuri, to jest taka gruzińska zamknięta pizza. Ogromne tradycje piekarskie ma Francja – mają kilkadziesiąt rodzajów pieczywa i każde ma swoją nazwę – tłumaczy Piotr Kucharski.
Książka „Chleb. Domowa piekarnia” to także pełna ciepła opowieść o fascynacji piekarnictwem oraz miłości do chleba. W rodzinie Piotra Kucharskiego tę tradycję pielęgnuje się od trzech pokoleń.
– Przygotowanie pieczywa uczy trochę pokory i cierpliwości, ponieważ te etapy powstawania czasami są dosyć długie. Jeżeli przygotowujemy pieczywo na zakwasie, to potrzebujemy co najmniej 1,5 dnia. Ale jesteśmy nagrodzeni na końcu ciepłym, pachnącym bochenkiem rewelacyjnego chleba. Mamy szansę spróbować pieczywa ciepłego, z masłem, a w domu jeszcze długo utrzymuje się niepowtarzalny zapach – zachęca Piotr Kucharski.
Czytaj także
- 2025-05-19: Piotr Kupicha: Feel to jeden z ostatnich bastionów żywego rock’n’roll’owego grania. Myślę, że to jest klucz do tego, że jesteśmy na scenie już 20 lat
- 2025-04-17: Dramatyczna sytuacja w opiece długoterminowej. Kolejki oczekujących są coraz dłuższe [DEPESZA]
- 2025-04-18: Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
- 2025-03-20: Piotr Zelt: Planuję wziąć udział w wyścigach kolarskich Gran Fondo. Trenuję cztery razy w tygodniu
- 2025-05-08: Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę
- 2025-04-15: Piotr Zelt: Na Święta Wielkanocne zamierzam wyjechać na narty w Alpy. Jak mam czas, to pracuję jako instruktor narciarski
- 2025-03-12: Coraz lepsze perspektywy dla branży fitness. Sieć Xtreme Fitness Gyms zapowiada rozwój również poza Polską
- 2025-02-28: Dziennie policjanci zatrzymują średnio 69 osób z zakazem prowadzenia pojazdów. Trwają prace nad zaostrzeniem przepisów dla kierowców
- 2024-12-24: Alicja Węgorzewska: Święta Bożego Narodzenia nie są o Mikołajku, prezentach czy światełkach. W tym czasie trzeba wracać myślami do Betlejem
- 2024-11-28: P. Serafin: Potrzebujemy bardziej elastycznego unijnego budżetu. UE musi ponownie stać się synonimem innowacyjności i konkurencyjności
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Doda: Zostawiłam po sobie niesamowite dzieło filmowe, ale nie myślę o powrocie do branży. Mam za dużą traumę
Trwa 78. Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Cannes, a plejada gwiazd z całego świata obiera kierunek Lazurowe Wybrzeże. Doda, która trzykrotnie uczestniczyła w tym wydarzeniu, przyznaje, że niektóre zasady obowiązujące na gali i na czerwonym dywanie były dla niej wręcz nie do zaakceptowania. Dorota Rabczewska podkreśla, że tym razem nie wybiera się do Cannes. Nie planuje też współpracy z branżą filmową.
Muzyka
Piotr Kupicha: Feel to jeden z ostatnich bastionów żywego rock’n’roll’owego grania. Myślę, że to jest klucz do tego, że jesteśmy na scenie już 20 lat

Lider zespołu Feel przyznaje, że 2025 rok jest szczególnym w ich karierze, świętują bowiem 20-lecie istnienia. Muzyk nie kryje wzruszenia i jest dumny z tego, że udało im się przetrwać w branży przez tyle lat i odnieść duży sukces. Swój jubileusz grupa będzie świętować w piątek, 23 maja podczas Sopot Hit Festival. Z tej okazji nie zabraknie niespodzianek. Na scenie pojawi się chociażby Zespół Pieśni i Tańca Śląsk.
Problemy społeczne
60 proc. młodych ludzi chce posiadać mieszkanie na własność. Główna bariera to brak wkładu własnego

Posiadanie własnego mieszkania jest aspiracją większości młodych Polaków – wskazują dane badaczy z SGH. Jednak ze względów finansowych jest ono dostępne dla części z nich, a na dodatek wiąże się ze zobowiązaniem na kilkadziesiąt lat. W luce czynszowej, czyli w sytuacji, gdy kogoś nie stać na zakup własnego M, ale jest zbyt bogaty na mieszkanie komunalne, jest ok. 35 proc. społeczeństwa. I to dla tej grupy potrzebna jest oferta państwa. Budownictwo społeczne mogłoby być alternatywą, ale nie odpowiada na potrzebę posiadania nieruchomości na własność.