Newsy

O tej porze roku zamiast sięgać po słodycze, powinniśmy wybierać suszone owoce, ryby i aromatyczne herbaty

2014-12-01  |  06:30

Dietetycy radzą, by jesienią i zimą włączyć do swojego menu kremowe zupy, tłuste ryby, które zawierają kwasy omega-3, aromatyczne herbaty z miodem i suszone owoce. Nie tylko rozgrzeją podczas chłodów i ochronią przed przeziębieniem, lecz przede wszystkim pomogą walczyć z depresją. Z badań wynika, że ponad połowa Polaków jesienią ma chandrę.

– Obecnie mamy znacznie mniejszy dostęp do promieni słonecznych, jest coraz zimniej. W związku z tym częściej dopada nas depresja czy chandra. Często w takich sytuacjach sięgamy po słodycze i słodkie przekąski, ponieważ one szybko podnoszą poziom serotoniny, która nazywana jest hormonem szczęścia – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Agnieszka Piskała, specjalista ds. żywienia Nestlé Polska.

Specjaliści do spraw żywienia alarmują jednak, że podjadanie słodyczy i mała aktywność fizyczna, spowodują szybki przyrost wagi. Dlatego trzeba wybierać przekąski, które są zarówno smaczne, jak i zdrowe, czyli te, które zawierają witaminy i składniki odżywcze.

Powinniśmy sięgać po bakalie i orzechy. Zawarte są w nich zarówno cukry proste, które podniosą poziom glukozy, jak i kwasy omega-3, które będą zapobiegać depresji. Jesienią na naszym stole powinny zagościć także sezonowe warzywa i owoce. Zawarta w nich witamina C poprawia humor, a jednocześnie zapobiega grypom i przeziębieniom, które w tym okresie często nas dopadają – radzi Agnieszka Piskała.

Codzienne menu powinno być urozmaicone. Nie może w nim zabraknąć ciepłych posiłków – najlepiej sprawdzają się rozgrzewające kremowe zupy z dyni z marchwią i imbirem czy z selera z prażonym słonecznikiem.

Ciepłe napoje, które powinniśmy spożywać jesienią, to nie tylko ciepłe i aromatyczne herbaty z imbirem i cynamonem, lecz także napary ziołowe. Bardzo dobrze sprawdza się dziurawiec, który ma silne działanie antydepresyjne. Jeżeli jesienią i zimą będziemy spożywali takie produkty, jak lody czy jogurty, to będziemy doprowadzali do wychłodzenia organizmu, a w związku z tym większej podatności na chandrę – tłumaczy Agnieszka Piskała.

Jeżeli jednak humor są w stanie poprawić tylko słodkości, to dietetycy zalecają, by sięgać po suszone owoce, np. żurawinę, śliwki, morele.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Dom i ogród

Handel

Piwo bezalkoholowe stanowi już 6,5 proc. sprzedaży browarów. Konsumenci świadomie ograniczają spożycie alkoholu

W 2024 roku polscy konsumenci kupowali ponad 1 mln butelek i puszek piwa 0,0% dziennie. Przez ostatnią dekadę rynek tych piw urósł pod względem wolumenu 10-krotnie. Branża inwestuje w innowacje w segmencie piw bezalkoholowych, wzmacniając nie tylko smak, ale również ich wartości odżywcze. Piwa 0,0% wpisują się w coraz popularniejszy, zwłaszcza wśród młodszego pokolenia, trend NoLo (no alcohol low alcohol), co może okazać się furtką do ograniczenia konsumpcji alkoholu.

Moda

Krzysztof Skórzyński: Lubimy mówić, że dbamy o środowisko i dajemy rzeczom drugie życie. A potem idziemy do galerii i kupujemy nowe ubrania

Z obserwacji dziennikarza wynika, że choć niektóre firmy promują swoje działania i produkty jako ekologiczne, to zdarza się, że rzeczywistość jest zgoła inna. Podobnie jest z  osobami z naszego otoczenia. Bywa, że głośno mówią o recyklingu, a jednocześnie ślepo gonią za modą i wciąż kupują nowe ubrania, dodatki czy elementy wyposażenia wnętrz. Krzysztof Skórzyński i Kajra zapewniają jednak, że zależy im na tym, by nie zanieczyszczać środowiska kolejnymi odpadami, dlatego są zwolennikami ponownego wykorzystywania różnych rzeczy.