Newsy

Specjalista ds. żywienia: Lody nie muszą tuczyć. Trzeba tylko zwrócić uwagę na ich skład

2015-08-11  |  06:20

Specjaliści do spraw żywienia uspokajają: lody są deserem, który nie tuczy, tylko pomaga spalać tłuszcz. Wszystko zależy od składników użytych do ich produkcji. Najmniej kaloryczne są sorbety na bazie soków owocowych. Smakosze mogą się nimi cieszyć do woli, bez poczucia winy. Z kolei lody robione na bazie mleka zawierają wapń, który wzmacnia kości.

Lody mogą być elementem zbilansowanej diety, zarówno latem, jak i zimą. Jedzenie lodów jest szczególnie przyjemne w upalne dni, bo one są bardzo smaczne, a dodatkowo orzeźwiają i ochłodzają – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Iwonna Niegowska, specjalista ds. żywienia Unilever.

Dietetycy podkreślają, że jedna kulka lodów śmietankowych to ok. 80 kcal, rożek to ok. 180 kcal. Dla porównania pączek to co najmniej 250 kcal. Tym, którzy walczą z nadwagą, dietetycy polecają lody sorbetowe.

– Sorbety na bazie owoców i soków owocowych mają dużo poniżej 100 kalorii. Natomiast są też lody znacznie bardziej kaloryczne, które mają blisko 300 kalorii. Jeżeli zjemy ich kilka, wówczas, żeby to spalić, powinniśmy być bardziej aktywni fizycznie. Nie leżeć na leżaku przez cały czas na urlopie, tylko popływać, pograć w piłkę czy pojeździć na rowerze – podkreśla Iwonna Niegowska.

Wysoka wartość kaloryczna lodów zależy głównie od ilości śmietany, jaj i cukru. Wartość energetyczną można zmniejszyć poprzez zastępowanie tych składników odtłuszczonym mlekiem i substancjami słodzącymi. Poza tym lody mogą być zarówno źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (olej słonecznikowy, sojowy, kukurydziany), jak i tłuszczów nasyconych (olej palmowy, kokosowy).

Jeżeli chcemy obserwować i monitorować to, co jemy, to powinniśmy zwracać uwagę na to, ile jest w danym lodzie kalorii, cukru i tłuszczów, bo to są główne składniki lodów. Natomiast z punktu widzenia żywieniowego to, czy lody mają informację o tym, że są naturalne, nie ma żadnego znaczenia – mówi Iwonna Niegowska.

Specjaliści do spraw żywienia tłumaczą, że najbardziej wartościowe są lody wyprodukowane z mleka, śmietany lub jogurtu. Zawierają one bowiem wapń, który jest najważniejszym budulcem kości i zębów. Zwiększa on również produkcję enzymu, który odpowiada za spalanie tłuszczu. Jego brak powoduje, że komórki tłuszczowe powiększają swoją objętość.

Czytaj także

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Transport

Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.

Muzyka

Alicja Węgorzewska: Czuję się ambasadorką polskiej kultury. Czasami dokonuję niepopularnych wyborów, ale moje pomysły są bardzo odkrywcze

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej została uhonorowana prestiżową nagrodą ShEO Awards 2025 w kategorii „Ambasadorka polskiej kultury” i jak podkreśla, w stu procentach na nią zasłużyła. Przyznawane przez tygodnik „Wprost” wyróżnienie trafia bowiem do kobiet, które zmieniają świat, a Alicja Węgorzewska czyni to od lat, nadając polskiej kulturze operowej zupełnie nowy wymiar. Tym razem szczególne uznanie otrzymała za stworzenie i rozwijanie Festiwalu Mozart Junior. W tym roku odbywa się już jego szósta edycja.