Mówi: | Stefano Terrazzino |
Funkcja: | tancerz, wokalista |
Stefano Terrazzino: Udało mi się w mojej lodziarni stworzyć atmosferę, którą znam z domu. W połączeniu ze szkołą tańca powstał klimatyczny lokal niczym na Sycylii
Tancerz podkreśla, że otwierając w Warszawie autorską szkołę tańca połączoną z włoską lodziarnią, chciał jak najbardziej nawiązać do klimatu jego ukochanej Sycylii. Udało się i koncept z powodzeniem łączy tamtejsze smaki z jego największą pasją. Obok takiego wyjątkowego miejsca nie da się więc przejść obojętnie. Stefano Terrazzino zapewnia, że dołoży wszelkich starań, by duże zainteresowanie klientów, jakim lokal cieszy się od samego otwarcia, z czasem nie osłabło.
Mała Sicilia Di Stefano Terrazzino mieści się przy ul. Kinowej 19 w Warszawie. Artysta stworzył to miejsce z myślą o tych, którzy chcą postawić pierwsze kroki na parkiecie, posmakować sycylijskich specjałów i poczuć klimat śródziemnomorskiej wyspy. Kluczem do sukcesu miała być tradycyjna receptura lodów.
– Otworzyłem studio tańca, lodziarnię sycylijską i są tu też takie cukiernicze rzeczy, jak na przykład cannoli. Wszystko jest pod hasłem Sycylia, bo ona mi jest bardzo bliska, tęsknię za nią, kocham to miejsce i całą tę kulturę jedzenia. Chciałem więc przynieść namiastkę tego tutaj. Ta lodziarnia jest z mojego miasteczka, ma 60 lat, mają tam najlepsze lody z całego południa Sycylii. Jak oni proponowali mi te przepisy, to nie miałem wątpliwości, że muszę to pokazać Polakom – mówi agencji Newseria Lifestyle Stefano Terrazzino.
Pomysł na otwarcie takiego wyjątkowego lokalu zrodził się w czasie pandemii. Kultura i rozrywka były wtedy zamrożone, więc tancerz zaczął szukać innych sposobów na życie i zarabianie.
– W trakcie COVID-u, jak ta artystyczna część trochę spadła, to człowiek myślał: dobra, może trzeba też jeszcze coś innego. Jak oni proponowali mi to 15 lat temu, to wtedy jeszcze nie miałem na to głowy, a teraz w trakcie pandemii powiedziałem: o, teraz jestem gotowy – mówi.
Efekt przerósł jego oczekiwania. Stefano Terrazzino nie spodziewał się bowiem, że uda mu się stworzyć taki klimatyczny lokal, który będzie się cieszył dużą popularnością klientów. Odwiedzają go bowiem nie tylko osoby, które chcą posmakować oryginalnych lodów, ale także miłośnicy włoskiej kultury i mentalności.
– Wyszło coś pięknego: miejsce spotkań, które trochę oddaje naszą kulturę, naszą kwintesencję, nasze bycie. Są spotkania, tu ktoś śpiewa, ktoś tańczy, ktoś je lody i ogląda tańczących ludzi, jest taki luz. Najlepszy komplement, który mi ludzie teraz mówią, to: czuję się jak w domu. Ani to jest lodziarnia, ani to jest szkoła tańca, to jest taki twój dom. I to jest dla mnie najlepszy komplement, bo to znaczy, że udało mi się stworzyć taki klimat i atmosferę, które znam z domu, i to jest dla mnie ważne – mówi tancerz.
Mimo że jesień i zima to nie jest sezon na lody, to jednak mimo wszystko ten specyficzny lokal cieszył się w tym czasie dużym zainteresowaniem.
– W październiku otwieraliśmy część taneczną, od listopada lody i choć jesteśmy poza sezonem, to jest spory ruch, pewnie również przez to, że ludzie idą tańczyć, spotykać się, a przy okazji jedzą lody. Poza tym na razie jest to nowość, nie wiem, jak będzie za parę miesięcy, ale jak już jest trochę promieni słońca, to od razu lokal się wypełnia i to jest bardzo miłe. Przychodzą fajni ludzie, lubię z nimi rozmawiać, zresztą wyniosłem to z domu. My jesteśmy mocnymi gospodarzami, moi rodzice mają gastronomię, zawsze są u nas otwarte drzwi, więc mam tutaj takie poczucie domu – dodaje Stefano Terrazzino.
Czytaj także
- 2024-06-18: Chińskie regulacje ograniczyły czas dzieci przed ekranami i nad pracami domowymi. W pozycji siedzącej spędzają one dziennie 46 minut krócej
- 2024-04-02: Marta Wiśniewska: Otwieram kolejne filie mojej szkoły tańca. Cieszę się, że pomagają mi w tym moje dzieci
- 2024-03-25: Jan Wieczorkowski: Trema jest zawsze przed spektaklem. Kiedyś proponowałem innym aktorom medytację, ale każdy ma swoje sposoby
- 2024-02-23: Coraz gorsza kondycja psychiczna polskich nastolatków. Szkoły potrzebują narzędzi, żeby reagować na depresję i kryzysowe sytuacje
- 2024-03-19: Szkoły potrzebują procedur związanych z próbami samobójczymi uczniów. Niezbędne są także szkolenia dla nauczycieli i rodziców
- 2024-03-13: Niski poziom wiedzy finansowej powstrzymuje Polaków przed inwestowaniem na giełdzie. Ruszają zapisy na bezpłatne szkolenia dla tysiąca chętnych
- 2024-02-15: Włoska żywność wśród najczęściej podrabianych na świecie. Producenci walczą z tym zjawiskiem za pomocą certyfikacji
- 2024-02-22: Ewa Wachowicz: Mam burzę pomysłów na nowy sezon „Ewa gotuje”. Po podróży do Kambodży jestem zafascynowana smakami azjatyckimi
- 2024-02-29: Dagmara Kaźmierska: Zawsze miałam inne marzenia niż udział w „Tańcu z Gwiazdami”, ale zdecydowałam się w końcu spełnić prośby producentów. Już kilka lat temu mi to proponowano
- 2024-03-04: Wpływ robotyzacji na rynek pracy będzie bardziej widoczny w ciągu dekady. To dobry czas na zaplanowanie zmian w systemie edukacji i zabezpieczenia społecznego
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Teatr
![](/files/1922771799/436913832-banasiuk-zonglerka-2,w_274,r_png,_small.png)
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.
Ochrona środowiska
Rośnie liczba producentów ekologicznych zarówno w Polsce, jak i innych krajach Unii. Wciąż jednak jest to ułamek produkcji rolnej
![](/files/1922771799/rolnictwo-transformacja-foto,w_133,r_png,_small.png)
Rolnictwo i hodowla zwierząt to jedna z głównych przyczyn wycinki lasów na świecie, utraty bioróżnorodności i największy emitent metanu. Sektor ten pochłania ogromne zasoby wody i odpowiada w dużym stopniu za zanieczyszczenie gleby. Ekspansja rolnictwa przyczynia się więc do zmian klimatu, a jednocześnie sektor boleśnie odczuwa ich skutki, co odbija się na produkcji rolnej. Zdaniem naukowców transformacja ekologiczna rolnictwa jest dziś koniecznością w walce z postępującymi niekorzystnymi zmianami klimatycznymi.
Ochrona środowiska
Radykalne formy protestów klimatycznych mogą mieć wpływ na spadek poparcia społecznego dla działań na rzecz klimatu. Najmniej akceptowalne blokady dróg czy niszczenie obrazów
![](/files/1922771799/badullovich-protesty-klimat-foto1,w_133,r_png,_small.png)
Aktywiści klimatyczni coraz częściej wykorzystują pokojowe nieposłuszeństwo obywatelskie, aby podnieść ekologiczną świadomość społeczeństwa. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu George’a Masona wykazały, że niektóre z ich działań, jak np. marsze i protesty okupacyjne, są postrzegane jako bardziej akceptowalne niż na przykład blokady dróg czy niszczenie obrazów. To sugeruje, że forma protestu może więc wpłynąć na to, jak bardzo ludzie popierają postulaty głoszone przez protestujących, ale wymaga to dalszych badań.