Mówi: | dr n. med. Agnieszka Rudzka-Kocjan |
Funkcja: | pediatra, ekspert bebiprogram.pl |
Sposób żywienia w czasie 1000 pierwszych dni życia dziecka decyduje o rozwoju jego odporności i mózgu. Kluczowa jest konsultacja diety z pediatrą
1000 pierwszych dni życia dziecka to najważniejszy okres dla rozwoju młodego organizmu, zwłaszcza układu odpornościowego i mózgu. Aby wspierać ten proces, rodzice powinni kierować się wytycznymi i rekomendacjami lekarza pediatry. Dzięki temu wyeliminują potencjalne błędy w odżywianiu swoich dzieci. Z badań wynika, że rekomendacja lekarza dla co trzeciego Polaka stanowi czynnik, dzięki któremu wprowadza zmiany do diety i trybu życia1.
Mózg oraz ośrodkowy układ nerwowy rozwija się od momentu poczęcia do ok. 12 roku życia dziecka, kluczowe znaczenie ma jednak 1000 pierwszych dni jego życia. Matka może stymulować ten rozwój już w okresie prenatalnym, dostarczając poprzez swoją dietę rozwijającemu się organizmowi niezbędnych substancji odżywczych. W prawidłowo skomponowanym jadłospisie ciężarnej kobiety powinny znaleźć się m.in. witaminy z grupy B, kwas foliowy, żelazo oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Po narodzinach dziecka prawidłowy rozwój odporności i mózgu wspierać należy poprzez odpowiedni sposób żywienia, jakim jest karmienie piersią – mleko mamy jest pokarmem bogatym w mikroelementy, witaminy i kwasy tłuszczowe – zwłaszcza cenny kwas DHA oraz białko.
– Lekarz pediatra zaleca rodzicom właściwą pielęgnację i właściwe żywienie dziecka już od pierwszych dni jego życia. W ten sposób rodzic może wpływać na właściwe kształtowanie odporności oraz właściwy rozwój ośrodkowego układu nerwowego dziecka – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle dr n.med. "Agnieszka Rudzka-Kocjan, specjalista pediatra, ekspert BebiProgram.pl.
Zdaniem lekarzy najlepszym pokarmem dla dziecka w ciągu pierwszych sześciu miesięcy życia jest mleko matki. Dostarcza ono bowiem wszystkich niezbędnych substancji odżywczych m.in. żelaza, jodu, witamin z grupy B, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3. Z tego powodu Światowa Organizacja Zdrowia zaleca wyłączne karmienie dziecka piersią przez pierwsze pół roku życia oraz utrzymanie tego sposobu karmienia przy równoczesnym rozszerzaniu diety dziecka o produkty pozamleczne przynajmniej do 2. roku życia.
– Jeżeli mama nie może karmić dziecka swoim mlekiem, powinna wspólnie z pediatrą dobierać takie mieszanki mleka modyfikowanego, które są swoim składem jak najbardziej zbliżone do mleka mamy – mówi dr n.med. Agnieszka Rudzka-Kocjan.
Niezwykle ważne jest, by produkt ten zawierał witaminy A, C oraz D dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, a także kwas α -linolenowy z grupy omega 3, ważny dla prawidłowego rozwoju mózgu i tkanek nerwowych. Wybierając mleko modyfikowane, rodzice powinni skonsultować się z lekarzem pediatrą.
– Rekomendacje lekarskie dla rodziców, dotyczące rozwoju dziecka, są ważne głównie z tego powodu, że zalecenia ulegają zmianie. Medycyna się rozwija – to, co było aktualne kilka lat temu, gdy nasze mamy i babcie karmiły dzieci, absolutnie nie znajduje zastosowania w dzisiejszych czasach – mówi dr n.med. Agnieszka Rudzka-Kocjan.
Odpowiednie odżywienie dziecka zapewnia prawidłowy rozwój, wtedy najmłodsi nie mają problemów z koncentracją, szybciej czynią postępy w rozwoju psychoruchowym. Prawidłowe odżywianie w czasie 1000 pierwszych dni życia dziecka ma również niebagatelny wpływ na kształtowanie się systemu immunologicznego. Pierwsze mechanizmy odpornościowe wykształcają się bowiem już w okresie życia płodowego.
Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.
1Headlines Porter Novelli, TNS Polska, badanie „Polacy o zdrowym stylu życia”, 2012;
Czytaj także
- 2024-09-30: Mężczyźni w Polsce żyją średnio siedem lat krócej niż kobiety. Różnica ta należy do najwyższych w UE
- 2024-09-16: Duoport Lotniczy w Białymstoku ma być szansą na rozwój ściany wschodniej. Inicjatorzy rozmawiają z potencjalnymi inwestorami zagranicznymi
- 2024-09-18: Część kosmetyków może być groźna dla kobiet w ciąży. Zwiększają ryzyko nadciśnienia
- 2024-09-26: Jacek Jelonek i Oliwer Kubiak: Nasza kolejna podróż będzie znowu do Azji. Ale tym razem będziemy mieli gdzie spać i nie będziemy łapać stopa
- 2024-09-02: Firmy produkcyjne w Polsce przechodzą zieloną transformację. Działania te są kluczowe dla ograniczenia śladu środowiskowego i rozwoju biznesu
- 2024-09-06: Bajkoterapia może być skutecznym narzędziem edukacyjnym. Wspiera rozwój emocjonalny u dziecka i pomaga mu radzić sobie z codziennymi problemami
- 2024-08-23: Maja Sablewska: Musieliśmy przeformatować mój program, bo zmienia się moda i społeczeństwo. Jest więcej tolerancji, a kobiety są bardziej odważne
- 2024-09-06: Rafał Zawierucha: Kocham remonty i nadzorowanie wszystkiego. Wspaniale sprawdzam się w dyrygowaniu i rozdzielaniu obowiązków
- 2024-08-26: Polska nie może się uwolnić od węgla. Wszystko przez brak inwestycji w modernizację sieci elektroenergetycznych
- 2024-08-14: Długie korzystanie ze smoczka jest związane z ograniczonym zasobem słownictwa u dzieci. Logopedzi zwracają też uwagę na inne problemy
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Żywienie
Jan Błachowicz: Podczas wyprawy do Azji czasami byliśmy głodni. Próbowaliśmy jajka z płodem rozwiniętym w środku
Uczestnicy „Azja Express” przyznają, że jeśli chodzi o kulinarną stronę wyprawy, to mają różne doznania i spostrzeżenia. Jedne smaki przypadły im do gustu, inne – w ogóle, a czasami nawet nie było kiedy się zatrzymać i zjeść coś konkretnego. Jan Błachowicz docenia, że mieszkańcy tamtych terenów dzielili się z nimi jedzeniem i częstowali ich, czym tylko mogli, bo za jednego dolara, podobnie jak w Polsce, można tam kupić jedynie drożdżówkę.
Konsument
Z roku na rok rośnie odsetek Polaków segregujących odpady. Nie zawsze jednak robią to prawidłowo [DEPESZA]
Już 97 proc. Polaków deklaruje, że segreguje odpady – wynika z badania SW Research na zlecenie Fundacji ProKarton. To o 5 pkt proc. więcej niż w 2023 roku. Rośnie również świadomość dotycząca recyklingu kartonów do płynnej żywności, a 58 proc. osób deklaruje, że prawidłowo wyrzuca je do żółtego pojemnika. Wciąż jednak pojawiają się wątpliwości co do tego, jak segregować poszczególne odpady do konkretnych pojemników. – Frakcje z poszczególnych pojemników są niekiedy zanieczyszczone innymi odpadami, co utrudnia proces sortowania i obniża jakość surowca do recyklingu – ocenia Łukasz Sosnowski, prezes Fundacji ProKarton.
Konsument
Polacy na bakier z higieną cyfrową. To przekłada się na zdrowie fizyczne i psychiczne, szczególnie młodych
Smartfony, monitory komputera, telewizory podłączone do sieci lub konsoli do gier mogą negatywnie wpływać na zdrowie zarówno fizyczne, jak i psychiczne – twierdzą lekarze. Dodatkowo nadużywanie elektronicznych gadżetów może niekorzystnie wpływać na nawyki żywieniowe. Między innymi z tego powodu coraz więcej mówi się o potrzebie higieny cyfrowej. Jej brak może prowadzić do poważnych konsekwencji.