Mówi: | Patrycja Zaczyńska |
Funkcja: | architekt |
Stroik bożonarodzeniowy można w prosty sposób wykonać samodzielnie. Jest doskonałą alternatywą dla komercyjnych ozdób
Stroik zazwyczaj nie zajmuje wiele miejsca, a wnosi do wnętrza świąteczny klimat, dlatego nie powinno się z niego rezygnować. Wykorzystując swoją kreatywność, można stworzyć ciekawą kompozycję, która będzie idealnie współgrała z charakterem wnętrza i innych bożonarodzeniowych ozdób. Jej podstawę powinny stanowić naturalne materiały, np. gałązki świerka, jodły bądź sosny. Dodatkiem mogą być szyszki, orzechy włoskie pomalowane złotą lub srebrną farbą, żołędzie, rajskie jabłuszka, ostrokrzew, bombki, wstążki, owoce czy mech. Całość muszą dopełniać gustownie wyeksponowane świece.
– Stroiki są bardzo ciekawym rozwiązaniem, bo pozwalają wprowadzić klimat świąt do mieszkania czy domu bez zajmowanie dużej przestrzeni. Ja stawiam na świece w połączeniu z gałązkami świerkowymi i bombkami. Można to wszystko również oprószyć sztucznym śniegiem – mówi agencji Newseria Lifestyle Patrycja Zaczyńska, architekt.
Oferta dekoracji świątecznych jest bardzo bogata i bez problemu można znaleźć elementy odpowiadające konkretnym oczekiwaniom. Styliści radzą, by w tym sezonie postawić na styl glamour. Świetnym pomysłem na prosty, ale oryginalny stroik świąteczny jest wypełnienie ozdobnej, najlepiej błyszczącej misy maleńkimi bombkami i sztucznymi kryształkami, które będą pięknie odbijały światło.
– Warto zwrócić uwagę na to, jak eksponujemy świece w tych stroikach. Na rynku występuje bardzo dużo szklanych naczyń różnego rozmiaru, różnej wielkości i wysokości. Można to bardzo fajnie zaaranżować, np. wykorzystać elementy kryształowe, wówczas światło pięknie migocze i odbija refleksy. Lustrzane naczynia dodatkowo potęgują ten efekt – mówi Patrycja Zaczyńska.
Można kupić gotowe stroiki, ale dekoratorzy wnętrz zachęcają, by samemu przygotować gustowną i stylową kompozycję. Jej wykonanie sprawi wiele satysfakcji, a poza tym sporo pozwoli nieco zaoszczędzić.
– Możemy tak naprawdę wykorzystać te same elementy, które wykorzystujemy podczas strojenia naszej choinki. Proponuję jednak zachować umiar, postawić na 2–3 elementy. Można też kupić w kwiaciarniach takie specjalne podkłady, na których się to mocuje, żeby nam kompozycja się nie rozpadła i była trwała – mówi Patrycja Zaczyńska.
Świątecznymi stroikami można udekorować stoły, kominki, parapety, a także drzwi. Dekoracyjne wieńce najlepiej wykonać na bazie wiklinowych wianków lub konstrukcji z gałązek. Stroik bożonarodzeniowy w formie wieńca nadaje się nie tylko na drzwi. Powiesić go można również nad kominkiem.
– Taki stroik można też wykonać samemu, wystarczy połączyć kilka gałązek, powiązać ze sobą i ozdobić np. kilkoma bombkami srebrnymi bądź dużymi kokardami z weluru. To jest prosty sposób i na pewno nikt tutaj nie będzie miał złych efektów – mówi Patrycja Zaczyńska.
Styliści radzą, by przy robieniu stroików stawiać również na oryginalność i niebanalne pomysły. W tym celu można na przykład wykorzystać elementy z odzysku.
– Warto rozglądać się za starymi elementami, np. z drewna, które możemy przytwierdzić do zielonej gałązki, razem z bombką nadadzą one taki rustykalny klimat całej kompozycji. Można się też pokusić o sprawdzenie takich miejsc jak składy starego złomu i tam naprawdę można znaleźć skarby z metalu. Takie metalowe elementy można wykorzystać do stworzenia np. gwiazdy, którą wkomponujemy w zielone gałązki – radzi Patrycja Zaczyńska.
Czytaj także
- 2024-02-15: Włoska żywność wśród najczęściej podrabianych na świecie. Producenci walczą z tym zjawiskiem za pomocą certyfikacji
- 2023-12-04: Polacy w święta generują o 1/4 więcej odpadów niż zwykle. Większość z nich nie jest odpowiednio segregowana [DEPESZA]
- 2022-12-22: Tegoroczne święta mogą się okazać najskromniejsze od lat. Polacy szukają promocji i rezygnują z droższych produktów
- 2022-12-15: W tym roku catering świąteczny wyjątkowo popularny. Koszty samodzielnego gotowania mogą być wyższe niż zamówienie gotowych potraw
- 2022-04-22: Ponad połowa Polaków wybiera w restauracjach kuchnię włoską. Produkty spożywcze z Włoch na stałe weszły także do domowego menu
- 2022-04-13: Tegoroczne święta upłyną pod znakiem drożejącej żywności. Różnice cen niektórych produktów wyniosą nawet ponad 20 proc.
- 2022-04-27: Stefano Terrazzino: Udało mi się w mojej lodziarni stworzyć atmosferę, którą znam z domu. W połączeniu ze szkołą tańca powstał klimatyczny lokal niczym na Sycylii
- 2021-12-27: Piotr Zelt: W naszej rodzinie często samodzielnie robiliśmy ozdoby choinkowe. To miało dużo większą wartość sentymentalną niż coś kupionego w sklepie
- 2021-12-14: Anna Powierza: Kupuję za dużo prezentów. Ciężko jest mi się powstrzymać
- 2021-12-20: Anna Powierza: Samodzielnie robimy z moją córką ozdoby świąteczne i przechowujemy na kolejny rok. Mam bogatą kolekcję bombek i łańcuchów z dzieciństwa
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Partner Serwisu Zdrowie
Gwiazdy
Monika Richardson: Co roku na święta organizujemy zjazd rodzinny w pięknym dworku w Wielkopolsce. Do śniadania wielkanocnego siada 40 osób
Była prezenterka podkreśla, że spędzanie świąt z dala od domu to duży komfort. Wtedy bowiem zamiast robić wielkie zakupy i stać godzinami w kuchni, przygotowując tradycyjne menu, można naprawdę odpocząć i nacieszyć się spotkaniem z bliskimi. Monika Richardson z ekscytacją czeka więc na wyjazd do Wielkopolski, gdzie od lat celebruje Wielkanoc w dużym, rodzinnym gronie.
Gwiazdy
Marcin Bosak: Mam to szczęście, że nie dostaję nietrafionych prezentów. Sam bardzo lubię je dawać
Aktor zaznacza, że lubi wręczać prezenty i obserwować reakcję osób, którym je wręcza. Raczej nie zdarzyło mu się w tej kwestii nieprzyjemnie kogoś zaskoczyć. On sam również nie dostał czegoś, co szybko wylądowało w koszu.
Gwiazdy
Enej: Wielkanoc musi być w rodzinnym gronie. Nie jesteśmy fanami wyjazdów do hoteli, żeby spędzać święta z obcymi ludźmi
Muzycy zespołu Enej przyznają, że lubią i celebrują święta, dlatego cieszą się na nadchodzącą Wielkanoc. Zamierzają wtedy zwolnić tempo, odłożyć na bok pracę i poświęcić czas rodzinie. Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha zdradzają, że ich popisowym, a jednocześnie ulubionym świątecznym przysmakiem jest sałatka jarzynowa. Sami też z przyjemnością ją przygotowują.