Mówi: | Piotr Ceranowicz |
Funkcja: | szef kuchni |
Firma: | ekspert kulinarny współpracujący z marką Lubella |
Polacy coraz chętniej gotują w domu. Wracają do tradycyjnych przepisów babć i łączą je z egzotycznymi smakami
Śmieciowe jedzenie zaczynają zastępować potrawy przygotowywane na bazie świeżych produktów. Coraz bardziej popularne staje się gotowanie w domu – nie tylko tradycyjnych potraw, lecz także dań z innych zakątków świata. Podczas zagranicznych podróży Polacy poznają nowe smaki, a po powrocie starają się przenosić je na grunt swojej kuchni, miedzy innymi za pomocą egzotycznych ziół i przypraw. Dietetycy szacują, że w tym roku w menu stałe miejsce zajmą przeróżne zupy, a wśród składników pojawią się zapomniane warzywa takie jak topinambur, skorzonera czy żółta brukiew.
– Rok 2016 będzie na pewno okresem, w którym będziemy gotować w domu. Zarówno ze względów zdrowotnych, lecz także z wygody, byśmy mogli zabrać część produktów np. ze sobą do pracy, co będzie zapobiegać kupowaniu tzw. śmieciowego jedzenia, bardzo przetworzonego. Stawiamy w tym roku na zdrowie przede wszystkim, a także na łatwość przygotowania – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Piotr Ceranowicz, szef kuchni, ekspert kulinarny współpracujący z marką Lubella.
Choć Polacy niezwykle cenią sobie smaki z dzieciństwa, to obok tradycyjnych potraw na stołach znajdzie się też miejsce dla nowości. W kuchni kluczowe stanie się poszukiwanie nieodkrytych dotąd smaków, łączenie ze sobą różnych produktów i czerpanie z kulinarnego dorobku innych krajów.
– W tym roku zarówno w domach, jak i w restauracjach coraz częściej będziemy wracać do tradycyjnych przepisów, ale też miksować je z produktami i smakami z innych kultur. Pojęcie fusion, które było bardzo powszechne w restauracjach, teraz zagości na domowych stołach. Polacy zaczną eksperymentować, zarówno dlatego, że chcą rozwijać swój repertuar kulinarny, jak i dlatego, że część produktów jest coraz bardziej dostępna – tłumaczy Piotr Ceranowicz.
Polacy będą eksperymentować nie tylko z nowymi produktami, lecz także zaczną sięgać po egzotyczne przyprawy i zioła. Chodzi o to, by tradycyjnym potrawom nadać zupełnie inny, bardziej oryginalny smak i aromat.
– Będzie się pojawiało coraz więcej przypraw, zarówno z kuchni stricte azjatyckiej, japońskiej, jak i z kuchni indyjskiej, gdzie pojawi się garam masala czy kumin, które są bardzo intensywne w smaku, a dodatkowo całkiem dobrze współgrają z wieloma polskimi produktami – podkreśla Piotr Ceranowicz.
Coraz więcej potraw będzie przygotowywanych na bazie warzyw, także tych kiedyś niezwykle popularnych, a w ostatnich latach nieco zapomnianych.
– Zaczęto wracać do warzyw korzeniowych – topinambur czy skorzonera wracają do łask. Najpierw w restauracjach, teraz coraz częściej na domowych stołach. Te produkty docierają już do masowego konsumenta w supermarketach czy już nawet na miejscowych bazarkach – mówi Piotr Ceranowicz.
Do łask wracają także zupy. Latem mogą być w wersji orzeźwiających chłodników, a jesienią i zimą – w postaci rozgrzewających kremów. Zdaniem dietetyków są one źródłem wielu witamin i składników odżywczych, poprawiają pracę jelit i dlatego powinny mieć stałe miejsce w codziennym menu.
– Zupy są w miarę proste do zrobienia, bardzo zdrowe i pożywne. Tu możemy wykorzystać zarówno cały repertuar warzyw, jak i produktów zbożowych, takich jak kasze, czy dodać do nich ziemniaki. I taki produkt, jakim jest zupa, jest dobry do zjedzenia zarówno od razu w domu, jak i w pracy – mówi Piotr Ceranowicz.
Polacy coraz bardziej zwracają uwagę na to, co jedzą i dlatego też zaczęli doceniać smak domowego chleba. Pieczywo na bazie naturalnych składników, bez polepszaczy smaku i spulchniaczy, za to z dodatkiem przeróżnych ziaren i bakalii w dużej mierze zastąpi tanie wyroby z dużych sklepów, często przygotowywane z mrożonej masy.
– Coraz więcej Polaków eksperymentuje z pieczywem na zakwasie, ale również z prostym pieczywem na drożdżach. Odchodzimy od masowej produkcji, a korzystamy z mniejszych piekarni. Pieczenie chleba także będzie bardzo ważnym elementem, który się pojawi w tym roku w domowych kuchniach – dodaje Piotr Ceranowicz.
Zdaniem Piotra Ceranowicza mimo pośpiechu i wielu porannych obowiązków Polacy będą się starali wygospodarować czas na zjedzenie pożywnego śniadanie. Nie zabraknie szybkich i prostych rozwiązań opartych o produkty zbożowe, takich jak owsianka, płatki na mleku z dodatkiem owoców czy kasza manna.
Czytaj także
- 2025-07-07: Sandra Kubicka: Najpierw kupiłam małą domową szklarnię na zioła. A teraz zamówiłam duży model do ogrodu i będę tam mieć pomidory, ogórki i truskawki
- 2025-07-09: Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego
- 2025-05-13: Senat zajmie się ustawą o jawności cen lokali na sprzedaż. W praktyce ustawa obejmie tylko 12 proc. rynku
- 2025-04-10: Na platformach sprzedażowych mogą się znajdować szkodliwe produkty. Dotyczy to całego rynku online
- 2025-03-14: Odwetowe cła z UE na amerykańskie towary mogą być kolejnym etapem wojny handlowej. Następne decyzje spowodują dalszy wzrost cen
- 2025-03-17: Na wojnie handlowej straci nie tylko Unia Europejska, ale przede wszystkim USA. Cła odwetowe na eksport USA wynoszą już 190 mld dol.
- 2025-02-24: Umowa UE–Mercosur budzi sprzeciw ze strony rolników m.in. z Francji i Polski. To może być główną przeszkodą w ratyfikacji porozumienia na forum UE
- 2025-02-07: Radosław Majdan: Jestem zniesmaczony tym, ile czasu poświęciliśmy na załatwianie pozwoleń na budowę domu. Teraz zastanawiamy się, czy nie wybrać planu B
- 2024-12-18: Co trzeci nastolatek nie rozmawia o pieniądzach z rodzicami. To ma wpływ na jego zachowania w świecie finansów
- 2025-01-07: Kobiety podchodzą ostrożne do pracowniczych planów kapitałowych. Większość z nich traktuje PPK jako poduszkę finansową
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów
Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.
Problemy społeczne
Od lipca ułatwienia w dostępie do terapii dla osób z przewlekłą chorobą nerek. Eksperci apelują o włączenie dietetyków w proces leczenia

Na przewlekłą chorobę nerek cierpi nawet ponad 4,7 mln osób. Według prognoz WHO liczba pacjentów wymagających dializ będzie szybko rosnąć. Niskobiałkowa dieta w połączeniu z leczeniem farmakologicznym obejmującym ketoanalogi aminokwasów może znacząco opóźnić konieczność rozpoczęcia dializoterapii. Od 1 lipca Ministerstwo Zdrowia ułatwia dostęp do terapii. Zmiany mają odciążyć specjalistów, dostosować program do codziennej praktyki lekarskiej i uprościć dostęp do terapii.
Żywienie
Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego

Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.