Newsy

Świąteczny catering coraz bardziej popularny wśród Polaków. Nie tylko na wigilie firmowe

2015-12-18  |  06:30

Polacy coraz chętniej decydują się na korzystanie z usług świątecznego cateringu. Powierzenie przygotowania wigilii fachowcom pozwala zaoszczędzić przede wszystkim czas i nakłady pracy, a także pieniądze. Koszt takiej usługi zaczyna się od 60 zł od osoby. W kwestii menu Polacy okazują się tradycjonalistami – najchętniej zamawiają klasyczne wigilijne dania, czyli pierogi, kapustę z grzybami, karpia i makowce.

W kwestii Bożego Narodzenia Polacy pozostają tradycjonalistami – z badań CBOS wynika, że ponad 68 proc. zachowuje także tradycję 12 dań na wigilijnym stole, choć niekoniecznie samodzielnie je przygotowuje. Coraz więcej Polaków decyduje się bowiem na zamówienie świątecznego cateringu. To dobre rozwiązanie dla osób zapracowanych oraz nielubiących gotowania. Wbrew pozorom zamówienie cateringu nie tylko nie rujnuje portfela, lecz także pozwala zaoszczędzić.

Koszt cateringu to między 60 a 100 zł na osobę, bo to jest na ogół bez gorącego dania – mówi agencji informacyjnej Newseria Misia Zielińska, restauratorka, właścicielka OSIEM I PÓŁ Bistro.

Restauratorzy i firmy cateringowe zamawiają składniki hurtowo, dlatego mogą sobie pozwolić na przystępne ceny. Z badań firmy MOSSO wynika, że na świątecznych stołach aż 87 proc. Polaków chce widzieć tradycyjne potrawy: pierogi, barszcz, smażoną rybę, sałatkę jarzynową i kapustę z grzybami. Z ryb najchętniej wybierają karpia i śledzia, choć popularność zdobywa także łosoś. Na świątecznych stołach rzadko pojawiają się zaś dania inspirowane kuchniami zagranicznymi.

Wigilia i święta są naszą tradycją, obchodzoną w tej części Europy, dlatego jesteśmy do niej przywiązani. W związku z tym trudno o wpływy z zewnątrz – mówi Misia Zielińska.

Polacy nie wyobrażają sobie wigilijnej kolacji bez deserów. Większość firm cateringowych oferuje słodkie wypieki także na bazie mąk bezglutenowych dla osób cierpiących na nietolerancje pokarmowe. Osoby dbające o linię bez problemu zamówią ciasta bez cukru. Wśród zamawianych w ramach świątecznego cateringu deserów od lat królują takie ciasta, jak makowiec, sernik i piernik, a na Podlasiu – tradycyjny sękacz.

 Kutia zrobiła się nieco mniej popularna. Z mojego dzieciństwa, to było dawno temu, pamiętam, że kutia była obowiązkowym deserem na świątecznym stole – mówi Misia Zielińska.

Przygotowanie świątecznego cateringu wymaga nieco więcej czasu – zarówno ze względu na dużą liczbę zamówień w okresie przedświątecznym, jak i specyfikę potraw. Dlatego decyzji lepiej nie zostawiać na ostatnią chwilę – zamówienie powinno się złożyć najpóźniej na 3 dni przed wigilią.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Gwiazdy

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Infrastruktura

Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.