Newsy

Terapia sokami warzywnymi wspomaga konwencjonalne leczenie chorób cywilizacyjnych

2014-02-11  |  06:20
Mówi:dr Jacek Radwański
Funkcja:specjalista medycyny żywienia, psychodietetyk, autor książki „Sokoterapia”
  • MP4
  • Codzienne spożywanie pięciu porcji owoców i warzyw to podstawa profilaktyki zdrowotnej. Odpowiednio przygotowane soki warzywne zawierają wysokie dawki łatwo przyswajalnych składników odżywczych i mogą być wartościowym dodatkiem do diety. Sokoterapia jest niekonwencjonalną metodą wspomagającą leczenie chorób cywilizacyjnych oraz skuteczną i naturalną formą suplementacji.      

    Naukowcy są zgodni co do tego, że wysoko przetworzona dieta uboga w owoce i warzywa jest jedną z głównych przyczyn współczesnej epidemii chorób cywilizacyjnych, w tym chorób serca, cukrzycy oraz niektórych nowotworów. Wszystkie organizacje, które zajmują się zdrowiem publicznym, apelują, że podstawą profilaktyki zdrowotnej jest spożywanie co najmniej pięciu porcji owoców i warzyw dziennie.

    Owoce powinny być spożywane w całości, ponieważ soki owocowe mają znacznie wyższy ładunek glikemiczny, przez co powodują gwałtowny wzrost stężenia cukru we krwi po spożyciu. Takiego działania nie wykazują soki warzywne, które mają naturalnie niższą zawartość węglowodanów oraz są źródłem wysokich dawek łatwo przyswajalnych składników odżywczych. Ostatnio dużą popularność zyskuje metoda wspomagania konwencjonalnego leczenia chorób za pomocą soków, tzw. sokoterapia.   

    Główną rolę w sokoterapii odgrywają warzywa. Wśród nich znajdują się typowo polskie warzywa, szczególnie korzeniowe, które są dostępne w każdym punkcie sprzedaży, oraz warzywa liściaste. W tym wypadku możemy wyciskać sok na przykład z natki pietruszki, sezonowych ziół czy również z pokrzyw. Może to być również hodowana w domu trawa z pszenicy, owsa czy żyta  mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle dr Jacek Radwański, autor książki „Sokoterapia”.

    Wartość odżywcza soków zależy od metody ich pozyskiwania. Działanie wysokiej temperatury oraz długi czas przechowywania doprowadzają do utraty cennych składników pokarmowych. Soki warto wyciskać domowymi metodami i spożywać zaraz po przygotowaniu.

    Sokoterapia spełnia doskonałą rolę przy rekonwalescencjach. Na przykład po chemioterapiach czy przy leczeniu nowotworów pomaga odbudować siły witalne organizmu. Jest skuteczną formą suplementacji niezbędnych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów, których we współczesnej, przetworzonej żywności po prostu brakuje – dodaje Jacek Radwański.

    Należy pamiętać, że soki nie mogą być podstawowym elementem jadłospisu przez dłuższy czas ze względu na niską zawartość kalorii, białka oraz tłuszczu. Nie powinny być również jedynym źródłem warzyw w diecie. 

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Gwiazdy

    Problemy społeczne

    Otyłość i insulinooporność zwiększają ryzyko rozwoju alzheimera. Do 2050 roku liczba chorych może się podwoić

    Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) liczba pacjentów chorujących na chorobę Alzheimera będzie wzrastać. Eksperci szacują, że do 2030 roku na całym świecie będzie ich 50–65 mln, a do 2050 roku – nawet dwa razy więcej. Prognozy są alarmujące, dlatego specjaliści zwracają uwagę na konieczność profilaktyki, w tym leczenia otyłości, cukrzycy typu 2 i insulinooporności. Liczne badania potwierdzają, że znacznie zwiększają one ryzyko zachorowania na choroby neurodegeneracyjne.

    Media

    Doda: Realizacja filmu o moim życiu obudziła wielu ludzi, którzy mi bardzo źle życzą. Wśród moich byłych też są jakieś nerwowe ruchy

    Wokalistka czuje się zaszczycona tym, że pojawił się pomysł na realizację filmu dokumentalnego, w którym będzie mogła ujawnić szczegóły swojego życia prywatnego i zawodowego. Jak zauważa, nie każdy artysta jest w ten sposób doceniony. Dlatego też ona postanowiła wykorzystać tę szansę i chce jak najlepiej zaprezentować się w tej produkcji. Doda przyznaje również, że ten projekt wywołał wiele negatywnych emocji.