Mówi: | Barbara Kurdej-Szatan, aktorka i Rafał Szatan, wokalista zespołu Rh+ Zygmunt Chajzer, prezenter radiowy i telewizyjny Olga Borys, aktorka Karol Okrasa, kucharz, prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej |
Ulubione potrawy gwiazd: rosół, kremowe zupy i golonka z kapustą
Popisowym daniem Barbary Kurdej-Szatan są kremowe zupy, Zygmunt Chajzer uwielbia golonkę z kapustą, a Olga Borys – rosół wołowo-indyczy. Gwiazdy przyznają, że mimo nawału obowiązków zawodowych, zawsze starają wygospodarować czas na wspólne gotowanie. Swoje ulubione potrawy coraz częściej przygotowują na parze i bez użycia tłuszczu.
Barbara Kurdej-Szatan przyznaje, że dobrze czuje się w kuchni i zawsze z przyjemnością przygotowuje zdrowe obiady dla całej rodziny.
– Bardzo lubię robić przeróżne zupy kremy. Posypuje je migdałami albo innymi pysznościami – mówi Barbara Kurdej-Szatan w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.
Aktorce często w kuchni towarzyszy mąż, wokalista zespołu Rh+ Rafał Szatan. Co prawda listę jego ulubionych potraw otwiera tradycyjny schabowy, ale muzyk przyznaje, że czasem lubi też eksperymentować w poszukiwaniu nowych smaków.
– Ostatnio wykorzystałem piętrową bazę garnków i zrobiłem ryby i warzywa na parze. Ryby są bardzo dobre. Nasza córka się zajadała, zresztą ja też, zjedliśmy wszystko – mówi Rafał Szatan.
Zygmunt Chajzer przyznaje, że w kuchni zazwyczaj króluje jego żona. Prezenter zdradza, że sam nie jest dobrym kucharzem, ale zawsze chętnie oferuje swoją pomoc.
– Zwykle trzymamy się bardzo tradycyjnych metod gotowania. Niestety, jestem niewolnikiem smażonych potraw i bardzo lubię mięso i ryby smażone. Natomiast okazuje się, że można robić to też inaczej, bez użycia tłuszczu, a potrawy nadal są smaczne – mówi Zygmunt Chajzer.
Prezenter przyznaje, że żona dba o to, by podstawą domowego menu były przede wszystkim świeże i ekologiczne produkty. On sam – jak większość mężczyzn – czasem pozwala sobie na tłuste i kaloryczne potrawy.
– Uwielbiam golonkę. Od czasu do czasu dobra golonka w piwie z kapustą i ziemniaczkiem jest pyszna. Śledzie lubię pod każdą postacią: tradycyjne, w śmietanie i na słodko. Ogólnie dobra jest każda kuchnia, byle smacznie – zdradza Zygmunt Chajzer.
Olga Borys podkreśla, że w jej domu rodzinne gotowanie to okazja do szczerych rozmów i zacieśniania więzi. Aktorka stawia na tradycyjne potrawy, ale do ich przygotowywania używa specjalnych garnków.
– Moim faworytem jest szybkowar i dużo rzeczy robię przy jego pomocy. Lubię rosoły wołowo-indycze, samo gotowanie trwa 20 minut. Robię też bitki wołowe, które lekko obsmażam i przerzucałam do szybkowaru, a wtedy wychodzi piękny sos. Dania są pyszne, klarowne i wspaniałe – podkreśla Olga Borys, aktorka.
Mistrz kuchni Karol Okrasa zachęca do używania takich garnków, które umożliwiają smażenie bez użycia tłuszczu i gotowanie na parze. Nie jest to bardziej skomplikowane niż tradycyjne metody, a daje gwarancję, że produkty nie tracą swoich właściwości. W ten sposób można przygotowywać warzywa, ryby, a nawet mięso.
– Wystarczy naczynie, które może służyć do gotowania na parze, układamy tam składniki i parujemy. Z punktu widzenia estetyki dań, produkty nam się nie rozpadną, nie rozgotują, możemy zawsze mieć nad tym pełną kontrolę. Najważniejsze jest jednak to, że właściwości odżywcze produktów są o wiele większe aniżeli wtedy, kiedy przygotowujemy potrawy w inny sposób – tłumaczy Karol Okrasa.
Karol Okrasa podkreśla, że kluczem do sukcesu jest właściwa technika przygotowywania posiłków i odpowiednie wyposażenie kuchni. Ważne jest zastosowanie naczyń do gotowania na parze, naczyń żaroodpornych do pieczenia w piekarniku czy patelni teflonowych, na których można smażyć bez użycia tłuszczu.
Czytaj także
- 2024-06-11: Pola elektromagnetyczne nie stwarzają ryzyka dla ludzi. Poziomy promieniowania są znacznie poniżej limitów
- 2024-06-03: Filip Chajzer: Ciągły hejt i to, że non stop musiałem z kimś walczyć, przestało mi się spinać ze sobą. Moje 40. urodziny to jest rozpoczęcie gry już na moich zasadach
- 2024-05-24: Filip Chajzer: Jestem samozwańczym królem kebaba. Miałem już ponad 700 zapytań o franczyzę i za dwa–trzy lata będzie to bardzo poważny biznes
- 2024-06-18: Filip Chajzer: Bardzo długo nie widziałem sensu życia. Napisałem biografię dla ludzi, którzy tak jak ja przeszli przez depresję
- 2024-06-11: Filip Chajzer: Przyszłości nie chciałbym wiązać z mediami, ale z biznesem. W telewizji chcę być tylko hobbystycznie, bo jestem urodzonym reporterem
- 2024-06-04: Używki i zły styl życia rujnują zdrowie Polaków. Brak profilaktyki gwarantuje miejsce na podium w wyścigu do choroby
- 2024-06-26: Polacy pokochali diety pudełkowe. Inspekcja handlowa sprawdza jakość dań, ich składy i oznakowanie
- 2024-05-20: Rafał Zawierucha: Remontuję teraz nowe, wreszcie duże mieszkanie. Do tego trzeba mieć anielską cierpliwość
- 2024-05-10: Rafał Zawierucha: Nie ma nic piękniejszego w życiu niż posiadanie dziecka. Uwielbiam wracać do domu do moich cudownych dziewczyn i spędzać z nimi czas
- 2024-05-02: Rafał Zawierucha: Dostrzegam upadek zawodu dziennikarza. Dzisiaj dziennikarstwo opiera się na tym, żeby się dobrze klikało
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Edukacja
Dorośli nie umieją rozmawiać o dojrzewaniu ze swoimi dziećmi. Młodzi czerpią wiedzę głównie z internetu
Dojrzewanie i to, co w tym okresie dzieje się z ciałem i emocjami, to w wielu polskich domach wciąż temat tabu. Nawet jeśli rodzice i opiekunowie podejmują temat, to często się okazuje, że nie za bardzo wiedzą, jak mają o tym rozmawiać ze swoimi dziećmi. Młodzi najczęściej szukają odpowiedzi na swoje pytania i wątpliwości w internecie, jednak nie zawsze są to jakościowe treści, zgodne z aktualną wiedzą i pochodzące od wykwalifikowanych ekspertów. – Chcieliśmy stworzyć miejsce, gdzie znajdą bezpieczną wiedzę na temat wszystkiego, co się dzieje w ich ciele, głowie i duszy w tak ważnym momencie w ich życiu – mówi Olga Kwiecińska, założycielka i pomysłodawczyni Cześć Ciało.
Media
Robert El Gendy: Z Klaudią Carlos jesteśmy różni charakterologicznie, ale doskonale się uzupełniamy. Jak mam słabszy dzień, to ona przejmuje kontrolę nad rozmową lub odwrotnie
Nowi gospodarze TVP2 nie mogą się nachwalić zarówno atmosfery, jaka panuje w TVP, jak i siebie nawzajem. Robert El Gendy bardzo się cieszy z tego, że może prowadzić „Pytanie na śniadanie” z Klaudią Carlos i przekonuje, że ich duet ma duży potencjał. Na wizji doskonale się dogadują i uzupełniają, a poza kamerami mają wiele wspólnych tematów do rozmów.
Prawo
Świadomość społeczna na temat ryzyka publikowania wizerunków dzieci w internecie nadal bardzo niska. UODO apeluje o ostrożność
Kilkaset milionów zdjęć codziennie jest publikowanych w internecie, wśród nich wiele z udziałem dzieci. Zdjęcia i wideo zamieszczają zarówno rodzice, jak i placówki oświatowe, do których dzieci uczęszczają. Materiały te, bez względu na to, z jaką intencją są publikowane, mogą trafić w niepowołane ręce i posłużyć do ataku hejterskiego na dzieci, kradzieży ich cyfrowej tożsamości, a nawet zostać wykorzystane przez osoby o skłonnościach pedofilskich. Podkreślają to eksperci UODO i Fundacji Orange w poradniku skierowanym do osób pracujących w placówkach i organizacjach działających na rzecz dzieci.