Mówi: | Michał Gąsior |
Funkcja: | dyrektor marketingu |
Firma: | SmileSPA |
Polacy chętnie wybielają zęby, bo ceny zabiegów są niższe niż kilka lat temu
Na zabieg wybielania zębów stać coraz więcej Polaków. Ceny w ostatnich latach mocno spadły. Metoda laserowa, uważana obecnie przez wielu stomatologów za najskuteczniejszą, to koszt ok. 800 zł. Najbezpieczniej zabiegi wybielające wykonywać u stomatologa, który dokładnie sprawdzi stan zdrowia uzębienia. Dobry gabinet dentystyczny powinien mieć wysokiej klasy sprzęt i posiadać pozytywne rekomendacje klientów.
Wybielanie to przywrócenie naturalnego koloru zębom, usunięcie przebarwień, kamienia nazębnego czy innego rodzaju osadów.
– Moda na wybielanie zębów najbardziej popularna była w Stanach Zjednoczonych i Europie Zachodniej. Zaczęła się od gwiazd z Hollywood i do nas przyszła właśnie stamtąd. Początkowo w Polsce wybielanie zębów w gabinecie dentystycznym było kojarzone z bardzo wysoką ceną, a przez to z usługą dla celebrytów, ale rynek i czasy zweryfikowały to. Ceny znacznie spadły, a sam zabieg stał się na tyle popularny, że dzisiaj korzystają z niego wszyscy, bez względu na status społeczny – mówi Michał Gąsior, dyrektor marketingu gabinetu dentystycznego SmileSPA.
Zabieg wybielania w gabinecie dentystycznym można wykonać za pomocą kilku metod, m.in. specjalnych nakładek, lamp lub lasera. Pierwsza metoda trwa do czterech tygodni, a jej koszt wynosi od 600 zł do 1000 zł. Zabieg wykonywany za pomocą lampy to koszt od 500 do 3000 tys. zł, w zależności od ilości zębów. Kończy się on po jednej wizycie. Z kolei za laserowe wybielanie płaci się średnio od 800 do 1500 zł. Zabieg jest także zazwyczaj jednorazowy, trwa do kilkudziesięciu minut.
– Jeżeli myślimy o wybielaniu, to dziś najskuteczniejsze jest wybielanie laserowe. Biorąc pod uwagę stosunek ceny do jakości, jest również najtańsze, a efekt utrzymuje się najdłużej – uważa Michał Gąsior.
Zęby zachowują biel do trzech lat. Zabieg laserowy może być wykonywany u osób powyżej 16. roku życia. Wybielaniu nie mogą poddać się jednak m.in. osoby uczulone na składnik wybielający, te z mocną nadwrażliwością zębów, kobiety w ciąży i karmiące oraz osoby z chorobą Parkinsona.
Zabieg wybielania zębów jest również w ofercie gabinetów kosmetycznych.
– Odkąd weszła w życie najnowsza dyrektywa Unii Europejskiej, wybielanie zębów może przeprowadzać tylko lekarz stomatolog – mówi Michał Gąsior
Nie wszyscy po zabiegu będą mieli śnieżnobiałe zęby, które często prezentują gwiazdy.
– Zęby, które widzimy na dużym ekranie, nie są zębami po wybielaniu. Taki efekt możemy osiągnąć tylko za pomocą licówek bądź innego rodzaju nakładek – podkreśla Michał Gąsior.
Czytaj także
- 2023-11-16: Polacy inwestują z myślą o spokojnej emeryturze. Wciąż niewielu z nich korzysta przy tym z dobrowolnych programów emerytalnych
- 2023-11-14: Michał Szczygieł: Na nowej płycie pokazuję swoje nowe twarze. Może to być zaskoczenie dla tych odbiorców, którzy do tej pory uwielbiali moje wesołe, radiowe utwory
- 2024-01-05: Michał Szczygieł: Czynnie uczestniczyłem we wszystkich pracach nad moją nową płytą. Pisałem teksty i muzykę, pełniłem rolę recenzenta, podsuwałem różne pomysły
- 2023-12-08: Michał Czernecki: Nie mam marzeń aktorskich. Chciałbym po prostu grać w dobrych filmach z dobrymi partnerami
- 2023-11-17: Michał Czernecki: Czuję się dobrze w swoim wieku. Nie cofnąłbym się ani o rok
- 2023-11-15: Katarzyna Warnke: My Polacy skrzętnie chowamy naszą seksualność w jakiś ciemny kąt i trochę się jej wstydzimy. A przecież już nawet sama rozmowa na ten temat może być podniecająca
- 2023-08-09: Adam Woronowicz: Rolę Lampo w filmie „O psie, który jeździł koleją” zagrały trzy identyczne owczarki. Nawet najbardziej skomplikowane sceny były realizowane bardzo płynnie
- 2023-07-18: Michał Szczygieł: Gramy w tym roku festiwale telewizyjne. Będzie to dla nas spory sprawdzian, bo przecież oglądają je miliony widzów
- 2023-08-18: Michał Szczygieł: To, że gram na imprezach z dużymi nazwiskami, napawa mnie dumą. Najlepsi muzycy w kraju często doceniają naszą pracę
- 2023-07-10: Michał Szczygieł: Lubię grać w piłkę nożną i kiedyś miałem w planach pójść w tym kierunku. Po drodze okazało się jednak, że ładnie śpiewam
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Żywienie
Filip Chajzer: Jestem samozwańczym królem kebaba. Miałem już ponad 700 zapytań o franczyzę i za dwa–trzy lata będzie to bardzo poważny biznes
Dziennikarz zamienił studio telewizyjne na budkę z kebabami i jak przekonuje, była to jedna z najlepszych decyzji w jego życiu zawodowym. Nie przejmuje się więc drwinami kolegi po fachu z TVN-u, za nic ma jakiekolwiek głosy krytyki i nie ogląda się na innych, tylko robi swoje. Wierzy bowiem, że ten biznes ma sens i szybko odniesie sukces w branży fast food. Filip Chajzer zdradza, że jego pomysł natychmiast odbił się szerokim echem. Po wyjątkowy przysmak do food trucka ustawiają się długie kolejki klientów i już teraz ma siedemset zapytań o franczyzę.
Zdrowie
Mikołaj Roznerski: W wieku 40 lat zrozumiałem, że powinienem regularnie się badać. Mam dziecko i chcę jak najdłużej żyć w zdrowiu
Aktor wspomina, że jakiś czas temu ani myślał o profilaktyce. Regularne badania spychał na margines, bo był przekonany, że jeśli dobrze się czuje i jest aktywny, to nie ma powodu do obaw. W końcu zrozumiał jednak, że nie tędy droga. Aby zachować dobre zdrowie, a w przypadku choroby móc błyskawicznie zareagować i rozpocząć leczenie, trzeba się badać. Teraz Mikołaj Roznerski zachęca też innych nieprzekonanych do tego, by zmienili podejście i nie zapominali o kontroli swojego organizmu.
Konsument
Polacy coraz częściej rezygnują z mięsa na rzecz roślinnych zamienników. Blisko połowa próbowała już produktów tego rodzaju
Już 24 proc. polskich konsumentów identyfikuje się jako fleksitarianie, a 6 proc. stosuje dietę roślinną – wynika z raportu ProVeg „Plant-Based Food in Poland”. Choć pod względem spożywanego mięsa wciąż plasujemy się w europejskiej czołówce, to ponad 40 proc. Polaków je go mniej niż rok wcześniej. – Potencjał rozwoju rynku roślinnych alternatyw w Polsce jest bardzo duży, zwłaszcza że rośnie świadomość o potrzebie ograniczenia mięsa – ocenia Marcin Tischner, public affairs coordinator w ProVeg.