Mówi: | Iwonna Niegowska |
Funkcja: | specjalista ds. żywienia |
Firma: | Unilever |
2/3 Polaków nie zdaje sobie sprawy z tego, że ma wysoki poziom cholesterolu. Dorośli powinni robić badania raz do roku
Połowa dorosłych Polaków ma za wysoki poziom cholesterolu we krwi. To oznacza, że są narażeni na choroby układu krążenia, a niestety nie zawsze zdają sobie z tego sprawę. Ma na to wpływ wiele czynników – dieta, ogólny stan zdrowia, siedzący tryb życia czy brak aktywności fizycznej. Lekarze podkreślają, że już osoby po trzydziestce raz w roku powinny robić badania w tym kierunku i w razie potrzeby zmieniać swoje nawyki żywieniowe.
Cholesterol to tłusta, woskowata substancja w większości wytwarzana w wątrobie, a w części pochodząca z pożywienia. Zły cholesterol (LDL) odkłada się na ścianach naczyń krwionośnych i przyczynia do rozwoju blaszek miażdżycowych. Z kolei pęknięte blaszki są główną przyczyną udaru mózgu i zawału serca. Dobry cholesterol (HDL) odwraca ten proces, odsyłając LDL z tętnic do wątroby, gdzie zostaje przetworzony na kwasy żółciowe. Ze zbyt dużą jego ilością nie jest jednak w stanie sobie poradzić.
– Przyczyną 45 proc. zgonów w naszym kraju są choroby układu krążenia. Jednym z czynników, który je powoduje, jest podwyższone stężenie cholesterolu. Niewielu Polaków jednak wie, jaki ma poziom cholesterolu, dlatego że ten podwyższony cholesterol po prostu nie boli, nic nam nie dolega, nie ma żadnych objawów – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Iwonna Niegowska, specjalista ds. żywienia Unilever.
Ze statystyk wynika, że podwyższone stężenie cholesterolu ma już co drugi dorosły Polak. To oznacza, że problem dotyczy 18 mln osób, a 2/3 z nich w ogóle nie zdaje sobie z tego sprawy. Dietetycy zachęcają więc do bezpłatnych badań w ramach programu „Proaktywnie dla serca”.
– Jeżeli wynik okaże się niekorzystny, zachęcamy do wprowadzenia drobnych zmian w stylu życia. Warto zacząć więcej się ruszać, dobrym i skutecznym sposobem na obniżenie cholesterolu jest także zmiana diety. Co warto jednak zaznaczyć, nie oznacza to wielkich poświęceń i rezygnowania ze wszystkich smacznych rzeczy – mówi Iwonna Niegowska.
Specjaliści do spraw żywienia tłumaczą, że duży wpływ na stężenie cholesterolu ma jakość tłuszczów, które znajdują się w codziennym pożywieniu.
– Wystarczy zamienić produkty pochodzenia zwierzęcego, które zawierają złe tłuszcze nasycone, czyli tłuste mięsa, tłuste wędliny, pasztety, tłusty nabiał, masło, na produkty zawierające tłuszcze nienasycone. Ich doskonałym źródłem są tłuste ryby, oleje roślinne i wszelkie produkty zrobione z ich udziałem, np. dobrej jakości margaryny – tłumaczy Iwonna Niegowska.
Innym skutecznym sposobem na walkę z nadmiarem cholesterolu jest wprowadzenie do diety produktów zawierających sterole roślinne.
– Są to składniki pochodzenia roślinnego, które naturalnie występują w olejach, warzywach czy orzechach, niestety w niewielkich ilościach. Żeby osiągnąć zamierzony efekt, potrzebna jest nam znaczna ilość, między 1,5 a 3 gramy steroli dziennie. Dlatego lekarze i żywieniowcy polecają produkty funkcjonalne wzbogacane w sterole roślinne – mówi Iwonna Niegowska.
Takim produktem jest na przykład specjalna margaryna wzbogacano w sterole. Wystarczy spożywać jej około 30 gramów dziennie.
– Wystarczy posmarować taką margaryną 3-4 kanapki pieczywa, najlepiej pełnoziarnistego. Można także dodać ją do ugotowanych ziemniaków czy warzyw. Wówczas mamy pewność, że ta ilość steroli jest odpowiednio wysoka, w związku z czym w ciągu 2-3 tygodni możemy obniżyć stężenie cholesterolu o 7-10 proc., zaledwie taką drobną, prostą zmianą, czyli zamieniając zwykłe masło na produkt wzbogacony o sterole roślinne – mówi Iwonna Niegowska.
Specjaliści do spraw żywienia podkreślają, że w menu osoby, która walczy z cholesterolem, nie może zabraknąć warzyw i owoców, a także pełnoziarnistych produktów zbożowych. Są one nie tylko źródłem witamin i składników mineralnych, lecz także błonnika.
Czytaj także
- 2024-12-16: Na przewlekłą chorobę nerek cierpi w Polsce 4,5 mln osób. Pacjenci apelują o szerszy dostęp do leczenia, które opóźnia dializy
- 2024-12-10: Polscy naukowcy poszukują innowacyjnych terapii z wykorzystaniem RNA. Na celowniku są choroby rzadkie, zakaźne i nowotwory
- 2024-11-15: Rok regularnej aktywności fizycznej wydłuża życie w zdrowiu o co najmniej rok. Zmniejsza też absencję chorobową w pracy
- 2024-11-05: Leczenie okulistyczne coraz skuteczniejsze. Pomagają w tym inwestycje w infrastrukturę i nowe technologie
- 2024-11-20: Bezpieczeństwo żywnościowe 10 mld ludzi wymaga zmian w rolnictwie. Za tym pójdą też zmiany w diecie
- 2024-11-13: Katarzyna Dowbor: Mamy z synem umowę, że nie rozmawiamy o pracy. Cieszę się, że został ciepło przyjęty przez widzów TVN i ma dobre wyniki oglądalności
- 2024-10-30: Choroby eozynofilowe śmiertelnym zagrożeniem dla pacjentów. Chorzy z HES, EGPA, astmą ciężką czy polipami nosa mają ograniczony dostęp do nowoczesnej terapii
- 2024-10-15: Trwa jesienna fala COVID-19. Według GIS jest najwięcej zachorowań od dwóch lat
- 2024-11-26: Biologicznie życie człowieka może trwać 120–150 lat. Niezbędna jest jednak praca nad własnym zdrowiem
- 2024-10-17: Krzysztof Skórzyński: Wkrótce planuję co najmniej dwa nowe single. Jeżeli moja muzyka nie znajdzie słuchaczy, to nie będę miał do nikogo pretensji
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Problemy społeczne
Przeciętny Polak spędza w sieci ponad trzy godziny dziennie. Tylko 11 proc. podejmuje próby ograniczenia tego czasu
Polacy średnio spędzają w internecie ponad trzy godziny dziennie. Jednocześnie, według badania na temat higieny cyfrowej, jedynie 14 proc. respondentów kontroluje swój czas ekranowy, a co piąty ogranicza liczbę powiadomień w telefonie czy komputerze. Nadmierne korzystanie z ekranów może wpływać na zaniedbywanie obowiązków i relacji z innymi, a także obniżenie nastroju i samooceny. Kampania Fundacji Orange „Nie przescrolluj życia” zwraca uwagę na potrzebę dbania o higienę cyfrową. Szczególnie okres świątecznego wypoczynku sprzyja takiej refleksji.