Newsy

Catering dietetyczny pomaga wyrabiać właściwe nawyki żywieniowe

2014-07-11  |  06:30
Osoby, które nie potrafią samodzielnie stworzyć odpowiednio zbilansowanej diety, decydują się często na modny ostatnio catering dietetyczny. Pozwala on wprowadzić nowe nawyki żywieniowe, jak posiłek o tej samej porze, który uwzględnia sezonowe warzywa i owoce czy potrawy z niewielką ilością tłuszczu. Wprowadzenie nowych zasad dietetycznych pomaga trwale zmienić styl życia. 

 – Prawidłowe zbilansowanie diety pozwala na uniknięcie niedoborów żywieniowych, a co za tym idzie wzmacnia naszą wydajność umysłową i fizyczną w ciągu dnia. U osób z chorobami układu krwionośnego czy nadciśnieniem pomoże unormować profil lipidowy i ciśnienie tętnicze. Osoby z cukrzycą zadbają w ten sposób o odpowiedni poziom cukru we krwi – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Katarzyna Borowska, dietetyk z Fit Diet.

Żywieniowiec podczas konsultacji jest w stanie określić, jakie posiłki i produkty zalecane są przy aktualnym stanie zdrowia klienta.  Wybierając firmę cateringową, warto zwrócić uwagę, czy współpracuje ona na stałe z dietetykiem i czy jest on obecny przy produkcji posiłków.

Dietetyk po przeprowadzeniu krótkiego wywiadu doradzi, jak dobrać kaloryczność diety, jaki powinien być typ diety zgodny z naszą wagą, wiekiem, w stosunku do aktywności fizycznej i stanu zdrowia. Przykładowo, jeżeli kobieta chciałaby zrzucić około 2-3 kg, ale natomiast nie ćwiczy, to spokojnie wystarczy jej dieta 1000 kalorii – wyjaśnia Borowska.

Wybierając catering dietetyczny, warto zwrócić uwagę na zakres działalności danej firmy. Lepiej wybierać te, które specjalizują się wyłącznie w przygotowywaniu dań dietetycznych. Mają one nie tylko wsparcie dietetyka, lecz także własną chłodnię i stałą współpracę z sanepidem.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Ochrona środowiska

Rośnie liczba producentów ekologicznych zarówno w Polsce, jak i innych krajach Unii. Wciąż jednak jest to ułamek produkcji rolnej

Rolnictwo i hodowla zwierząt to jedna z głównych przyczyn wycinki lasów na świecie, utraty bioróżnorodności i największy emitent metanu. Sektor ten pochłania ogromne zasoby wody i odpowiada w dużym stopniu za zanieczyszczenie gleby. Ekspansja rolnictwa przyczynia się więc do zmian klimatu, a jednocześnie sektor boleśnie odczuwa ich skutki, co odbija się na produkcji rolnej. Zdaniem naukowców transformacja ekologiczna rolnictwa jest dziś koniecznością w walce z postępującymi niekorzystnymi zmianami klimatycznymi.

Ochrona środowiska

Radykalne formy protestów klimatycznych mogą mieć wpływ na spadek poparcia społecznego dla działań na rzecz klimatu. Najmniej akceptowalne blokady dróg czy niszczenie obrazów

Aktywiści klimatyczni coraz częściej wykorzystują pokojowe nieposłuszeństwo obywatelskie, aby podnieść ekologiczną świadomość społeczeństwa. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu George’a Masona wykazały, że niektóre z ich działań, jak np. marsze i protesty okupacyjne, są postrzegane jako bardziej akceptowalne niż na przykład blokady dróg czy niszczenie obrazów. To sugeruje, że forma protestu może więc wpłynąć na to, jak bardzo ludzie popierają postulaty głoszone przez protestujących, ale wymaga to dalszych badań.