Newsy

Catering dietetyczny pomaga wyrabiać właściwe nawyki żywieniowe

2014-07-11  |  06:30
Osoby, które nie potrafią samodzielnie stworzyć odpowiednio zbilansowanej diety, decydują się często na modny ostatnio catering dietetyczny. Pozwala on wprowadzić nowe nawyki żywieniowe, jak posiłek o tej samej porze, który uwzględnia sezonowe warzywa i owoce czy potrawy z niewielką ilością tłuszczu. Wprowadzenie nowych zasad dietetycznych pomaga trwale zmienić styl życia. 

 – Prawidłowe zbilansowanie diety pozwala na uniknięcie niedoborów żywieniowych, a co za tym idzie wzmacnia naszą wydajność umysłową i fizyczną w ciągu dnia. U osób z chorobami układu krwionośnego czy nadciśnieniem pomoże unormować profil lipidowy i ciśnienie tętnicze. Osoby z cukrzycą zadbają w ten sposób o odpowiedni poziom cukru we krwi – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Katarzyna Borowska, dietetyk z Fit Diet.

Żywieniowiec podczas konsultacji jest w stanie określić, jakie posiłki i produkty zalecane są przy aktualnym stanie zdrowia klienta.  Wybierając firmę cateringową, warto zwrócić uwagę, czy współpracuje ona na stałe z dietetykiem i czy jest on obecny przy produkcji posiłków.

Dietetyk po przeprowadzeniu krótkiego wywiadu doradzi, jak dobrać kaloryczność diety, jaki powinien być typ diety zgodny z naszą wagą, wiekiem, w stosunku do aktywności fizycznej i stanu zdrowia. Przykładowo, jeżeli kobieta chciałaby zrzucić około 2-3 kg, ale natomiast nie ćwiczy, to spokojnie wystarczy jej dieta 1000 kalorii – wyjaśnia Borowska.

Wybierając catering dietetyczny, warto zwrócić uwagę na zakres działalności danej firmy. Lepiej wybierać te, które specjalizują się wyłącznie w przygotowywaniu dań dietetycznych. Mają one nie tylko wsparcie dietetyka, lecz także własną chłodnię i stałą współpracę z sanepidem.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Gwiazdy

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Infrastruktura

Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.