Newsy

Co najmniej 8 milionów Polaków cierpi na nadwrażliwość zębów

2015-02-24  |  05:55

Ostry ból podczas picia herbaty, jedzenia lodów czy oddychania zimnym powietrzem to typowy objaw nadwrażliwości zębów. Dolegliwość ta dotyczy aż 35 proc. Polaków i może być wynikiem jedzenia nadmiernej ilości produktów kwaśnych, nawykowego zaciskania zębów czy zbyt mocnego szczotkowania, które niszczy szkliwo. Aby zapobiegać nadwrażliwości, należy stosować specjalistyczne pasty i myć zęby wyłącznie miękką szczoteczką.

– Problem wrażliwości zębów dotyka przeważnie osób w wieku od 20 do 50 lat, przy czym częściej występuje u kobiet. Przeprowadzone w Polsce badania mówią o około 35 proc. pacjentów. W grupie dorosłych jest to co najmniej 8 mln osób – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Paweł Zaborowski, konsultant medyczny GSK.

Nadwrażliwość zębów jest efektem kwasowej erozji szkliwa, w wyniku której dochodzi do odsłonięcia kanalików zębinowych. Bodźce działające na zębinę doprowadzają do przemieszczenia się płynu wewnątrzkanalikowego, który drażni czuciowe zakończenia nerwowe wewnątrz zęba. Ból pojawia się w trakcie spożywania zimnych lub gorących pokarmów, wdychania mroźnego powietrza, a także podczas szczotkowania.

Do odsłonięcia zębiny dochodzi najczęściej na skutek mycia zębów zbyt twardą szczoteczką lub pastą o wysokim wskaźniku ścieralności, częstego spożywania pokarmów kwaśnych (w tym soków owocowych, kwaśnych owoców, wina oraz jogurtów), a także niekontrolowanego zaciskania zębów i tarcia nimi.

– W przypadku tej dolegliwości musimy udać się na konsultację stomatologiczną, omówić temat i zastosować odpowiednią technikę szczotkowania. Ważne jest także stosowanie pasta z odpowiednimi składnikami znoszącymi nadwrażliwość zębiny oraz odpowiedni dobór smakowy, który spowoduje, że pacjent chętnie będzie stosował tę pastę po każdym posiłku, co najmniej dwa razy dziennie – tłumaczy Paweł Zaborowski.

Po jedzeniu kwaśnych pokarmów wskazane jest również przepłukanie jamy ustnej wodą w celu zneutralizowania kwaśnego pH. W przypadku nawykowego zaciskania zębów, warto zastosować specjalną nakładkę zgryzową.

Ważnym elementem profilaktyki nadwrażliwości zębów jest też odpowiednia higiena jamy ustnej od najmłodszych lat.

– Pasta do zębów dla dorosłych powinna być stosowana już u dzieci w wieku 12 lat. Wtedy mamy komplet dorosłych zębów. Powinniśmy również zwrócić uwagę na to, że pierwszy ząb stały wyżyna się już u sześciolatków, mowa tu oczywiście o szóstce, która jest zębem na całe życie. Dlatego tak ważnej jest to, by rodzice pamiętali, że najmłodsi także muszą stosować pastę do zębów, oczywiście w odpowiedniej ilości – dodaje Zaborowski.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Filip Chajzer: Jestem samozwańczym królem kebaba. Miałem już ponad 700 zapytań o franczyzę i za dwa–trzy lata będzie to bardzo poważny biznes

Dziennikarz zamienił studio telewizyjne na budkę z kebabami i jak przekonuje, była to jedna z najlepszych decyzji w jego życiu zawodowym. Nie przejmuje się więc drwinami kolegi po fachu z TVN-u, za nic ma jakiekolwiek głosy krytyki i nie ogląda się na innych, tylko robi swoje. Wierzy bowiem, że ten biznes ma sens i szybko odniesie sukces w branży fast food. Filip Chajzer zdradza, że jego pomysł natychmiast odbił się szerokim echem. Po wyjątkowy przysmak do food trucka ustawiają się długie kolejki klientów i już teraz ma siedemset zapytań o franczyzę.

Zdrowie

Mikołaj Roznerski: W wieku 40 lat zrozumiałem, że powinienem regularnie się badać. Mam dziecko i chcę jak najdłużej żyć w zdrowiu

Aktor wspomina, że jakiś czas temu ani myślał o profilaktyce. Regularne badania spychał na margines, bo był przekonany, że jeśli dobrze się czuje i jest aktywny, to nie ma powodu do obaw. W końcu zrozumiał jednak, że nie tędy droga. Aby zachować dobre zdrowie, a w przypadku choroby móc błyskawicznie zareagować i rozpocząć leczenie, trzeba się badać. Teraz Mikołaj Roznerski zachęca też innych nieprzekonanych do tego, by zmienili podejście i nie zapominali o kontroli swojego organizmu.

Konsument

Polacy coraz częściej rezygnują z mięsa na rzecz roślinnych zamienników. Blisko połowa próbowała już produktów tego rodzaju

Już 24 proc. polskich konsumentów identyfikuje się jako fleksitarianie, a 6 proc. stosuje dietę roślinną – wynika z raportu ProVeg „Plant-Based Food in Poland”. Choć pod względem spożywanego mięsa wciąż plasujemy się w europejskiej czołówce, to ponad 40 proc. Polaków je go mniej niż rok wcześniej. – Potencjał rozwoju rynku roślinnych alternatyw w Polsce jest bardzo duży, zwłaszcza że rośnie świadomość o potrzebie ograniczenia mięsa – ocenia Marcin Tischner, public affairs coordinator w ProVeg.