Mówi: | Paweł Zaborowski |
Funkcja: | konsultant medyczny GSK |
Co najmniej 8 milionów Polaków cierpi na nadwrażliwość zębów
Ostry ból podczas picia herbaty, jedzenia lodów czy oddychania zimnym powietrzem to typowy objaw nadwrażliwości zębów. Dolegliwość ta dotyczy aż 35 proc. Polaków i może być wynikiem jedzenia nadmiernej ilości produktów kwaśnych, nawykowego zaciskania zębów czy zbyt mocnego szczotkowania, które niszczy szkliwo. Aby zapobiegać nadwrażliwości, należy stosować specjalistyczne pasty i myć zęby wyłącznie miękką szczoteczką.
– Problem wrażliwości zębów dotyka przeważnie osób w wieku od 20 do 50 lat, przy czym częściej występuje u kobiet. Przeprowadzone w Polsce badania mówią o około 35 proc. pacjentów. W grupie dorosłych jest to co najmniej 8 mln osób – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Paweł Zaborowski, konsultant medyczny GSK.
Nadwrażliwość zębów jest efektem kwasowej erozji szkliwa, w wyniku której dochodzi do odsłonięcia kanalików zębinowych. Bodźce działające na zębinę doprowadzają do przemieszczenia się płynu wewnątrzkanalikowego, który drażni czuciowe zakończenia nerwowe wewnątrz zęba. Ból pojawia się w trakcie spożywania zimnych lub gorących pokarmów, wdychania mroźnego powietrza, a także podczas szczotkowania.
Do odsłonięcia zębiny dochodzi najczęściej na skutek mycia zębów zbyt twardą szczoteczką lub pastą o wysokim wskaźniku ścieralności, częstego spożywania pokarmów kwaśnych (w tym soków owocowych, kwaśnych owoców, wina oraz jogurtów), a także niekontrolowanego zaciskania zębów i tarcia nimi.
– W przypadku tej dolegliwości musimy udać się na konsultację stomatologiczną, omówić temat i zastosować odpowiednią technikę szczotkowania. Ważne jest także stosowanie pasta z odpowiednimi składnikami znoszącymi nadwrażliwość zębiny oraz odpowiedni dobór smakowy, który spowoduje, że pacjent chętnie będzie stosował tę pastę po każdym posiłku, co najmniej dwa razy dziennie – tłumaczy Paweł Zaborowski.
Po jedzeniu kwaśnych pokarmów wskazane jest również przepłukanie jamy ustnej wodą w celu zneutralizowania kwaśnego pH. W przypadku nawykowego zaciskania zębów, warto zastosować specjalną nakładkę zgryzową.
Ważnym elementem profilaktyki nadwrażliwości zębów jest też odpowiednia higiena jamy ustnej od najmłodszych lat.
– Pasta do zębów dla dorosłych powinna być stosowana już u dzieci w wieku 12 lat. Wtedy mamy komplet dorosłych zębów. Powinniśmy również zwrócić uwagę na to, że pierwszy ząb stały wyżyna się już u sześciolatków, mowa tu oczywiście o szóstce, która jest zębem na całe życie. Dlatego tak ważnej jest to, by rodzice pamiętali, że najmłodsi także muszą stosować pastę do zębów, oczywiście w odpowiedniej ilości – dodaje Zaborowski.
Czytaj także
- 2024-04-17: Skutki zbyt długich sesji gier wideo mogą być bolesne. Naukowcy rekomendują, aby nie przekraczać 3 godz. dziennie [DEPESZA]
- 2024-04-29: Paweł Małaszyński: Po odejściu z Teatru Kwadrat musiałem wziąć w garść, zostawić przeszłość za sobą i iść dalej. Teraz od początku wytaczam sobie ścieżkę kariery
- 2024-05-07: Paweł Małaszyński: Pierwszy raz gram w spektaklu ewidentnie przeznaczonym dla dorosłych. Ale w teatrze właściwie nie ma tematów tabu
- 2024-02-23: Prognozy bólu powiązanego z pogodą byłyby pożyteczną innowacją. Osoby wrażliwe na zmiany aury mogłyby się lepiej do nich przygotować
- 2023-11-27: Zuzanna Grabowska: Podczas zdjęć do serialu „Rafi” musiałam przez pół roku chodzić w różowych włosach. Dało mi to pewien rodzaj pewności siebie i zachęciło do kolejnych zmian
- 2023-10-19: Zuzanna Grabowska: Serial „Rafi” powstał z inicjatywy mojej i mojego męża Pawła Domagały. Dzięki temu mogliśmy pisać i produkować, a nie tylko grać w cudzych pomysłach
- 2024-01-05: Zuzanna Grabowska: Punktami zwrotnymi w moim życiu było urodzenie dzieci. Stałam się za kogoś odpowiedzialna i to całkowicie zmieniło moje postrzeganie świata
- 2023-11-23: Anna Cieślak: Potrzebujemy w serialach jasnych opowieści i dobrych ludzi. Oni nie boją się pokazać swoich prawdziwych emocji i popełniać błędów
- 2023-11-30: Anna Cieślak: Zuza Grabowska ma w sobie godność, ciepło, szlachetność i spokój. Na planie „Rafiego” opiekowała się ludźmi, zawsze miała czas dla innych
- 2023-08-16: W wyniku ekspozycji na słońce bez odpowiedniej ochrony może dojść do oparzenia słonecznego. By złagodzić jego efekty, należy unikać domowych metod jak kefir czy śmietana
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Żywienie
Filip Chajzer: Jestem samozwańczym królem kebaba. Miałem już ponad 700 zapytań o franczyzę i za dwa–trzy lata będzie to bardzo poważny biznes
Dziennikarz zamienił studio telewizyjne na budkę z kebabami i jak przekonuje, była to jedna z najlepszych decyzji w jego życiu zawodowym. Nie przejmuje się więc drwinami kolegi po fachu z TVN-u, za nic ma jakiekolwiek głosy krytyki i nie ogląda się na innych, tylko robi swoje. Wierzy bowiem, że ten biznes ma sens i szybko odniesie sukces w branży fast food. Filip Chajzer zdradza, że jego pomysł natychmiast odbił się szerokim echem. Po wyjątkowy przysmak do food trucka ustawiają się długie kolejki klientów i już teraz ma siedemset zapytań o franczyzę.
Zdrowie
Mikołaj Roznerski: W wieku 40 lat zrozumiałem, że powinienem regularnie się badać. Mam dziecko i chcę jak najdłużej żyć w zdrowiu
Aktor wspomina, że jakiś czas temu ani myślał o profilaktyce. Regularne badania spychał na margines, bo był przekonany, że jeśli dobrze się czuje i jest aktywny, to nie ma powodu do obaw. W końcu zrozumiał jednak, że nie tędy droga. Aby zachować dobre zdrowie, a w przypadku choroby móc błyskawicznie zareagować i rozpocząć leczenie, trzeba się badać. Teraz Mikołaj Roznerski zachęca też innych nieprzekonanych do tego, by zmienili podejście i nie zapominali o kontroli swojego organizmu.
Konsument
Polacy coraz częściej rezygnują z mięsa na rzecz roślinnych zamienników. Blisko połowa próbowała już produktów tego rodzaju
Już 24 proc. polskich konsumentów identyfikuje się jako fleksitarianie, a 6 proc. stosuje dietę roślinną – wynika z raportu ProVeg „Plant-Based Food in Poland”. Choć pod względem spożywanego mięsa wciąż plasujemy się w europejskiej czołówce, to ponad 40 proc. Polaków je go mniej niż rok wcześniej. – Potencjał rozwoju rynku roślinnych alternatyw w Polsce jest bardzo duży, zwłaszcza że rośnie świadomość o potrzebie ograniczenia mięsa – ocenia Marcin Tischner, public affairs coordinator w ProVeg.