Mówi: | Bartek Szemraj |
Funkcja: | dietetyk, trener |
Firma: | Strefa Przemian |
Coraz częstszym problemem staje się insulinooporność. W walce z nią niezbędna jest zmiana stylu życia i diety
Insulinooporność to poważne zaburzenie metaboliczne. Określa się ją jako stan nieprawidłowej odpowiedzi tkanek organizmu na działanie insuliny. Dotyczy przede wszystkim mięśni oraz tkanki tłuszczowej. Jest częstą przyczyną kłopotów z utrzymaniem stałej wagi. Dietetyk Bartek Szemraj zaznacza, że aby przezwyciężyć insulinooporność, należy zmienić dotychczasowy tryb życia. Ważna jest modyfikacja przyzwyczajeń żywieniowych, a także regularna aktywność fizyczna.
– Z insulinoopornością najczęściej zmagają się osoby, które nie dbają o dietę, bardzo mało śpią, często się stresują i prowadzą siedzący tryb życia. Im ktoś jest starszy, tym łatwiej nabawić się insulinooporności oraz trudniej z niej wyjść – mówi w rozmowie z agencją Newseria Lifestyle dietetyk i trener Strefy Przemian Bartek Szemraj.
Przyczyny insulinooporności mogą być zróżnicowane. Najczęściej jednak objawiają się w podobny sposób. Wiele osób bagatelizuje objawy i uznaje je za chwilowe. Należy jednak pamiętać, że jeśli brak energii, ciągłe zmęczenie, senność, obniżenie nastroju czy też rozdrażnienie utrzymuje się przez dłuższy czas, niezbędna jest konsultacja z lekarzem. Szczególnie narażone na insulinooporność są osoby spokrewnione z chorymi na cukrzycę typu 2 oraz kobiety, które w przeszłości chorowały na cukrzycę ciążową.
– Insulinooporność najłatwiej wykryć przez zrobienie badań glukozy oraz insuliny z próbami po jednej i dwóch godzinach. Wyniki to dla nas jednoznaczna wiadomość. Natomiast jeżeli jesteśmy bardzo senni po posiłku, nic nam się nie chce, odczuwamy brak energii i częsty głód, powinniśmy nabrać podejrzeń – zaznacza.
Insulinooporność w pierwszej kolejności leczy się niefarmakologicznie. Ważne jest wczesne jej wykrycie oraz szybka reakcja. W walce mogą pomóc nawet drobne zmiany codziennych nawyków, takie jak: spożywanie śniadania, unikanie smażonych potraw i wyeliminowanie z diety cukru.
– Osobom, które cierpią na insulinooporność, zdecydowanie trudniej jest zachować stałą wagę – szybciej tyją i wolniej tracą na wadze. Dlatego bardzo ważne jest zdiagnozowanie problemu i zmiana nawyków żywieniowych, wprowadzenie aktywności fizycznej oraz zadbanie o jakość snu. Kluczowa jest także praca nad stresem – wyjaśnia Bartek Szemraj.
Specjalista zaznacza, że w społeczeństwie rośnie liczba osób, które rezygnują z aktywności fizycznej. Siedzący tryb życia często doprowadza do powikłań zdrowotnych. Regularny ruch jest bowiem potrzebny nie tylko po to, by zachować szczupłą sylwetkę. W trakcie wysiłku nasz organizm dotlenia się, poprawia się również krążenie.
– Jeżeli ktoś jadł bardzo często, to zmniejszenie liczby posiłków w ciągu dnia może dać pozytywne efekty. Bardzo ważne jest, żeby zaplanować cały proces zmiany nawyków. Coraz więcej mówi się również o zwiększaniu czasu ekspozycji na słońcu, bo witamina D działa odstresowująco i pomaga walczyć z insulinoopornością – zwraca uwagę dietetyk.
Podstawą osiągnięcia celu jest motywacja. Jedynie systematyczność jest w stanie pomóc w walce z insulinoopornością. Bartek Szemraj zaznacza, że jest to choroba, która nie pojawia się nagle. Zazwyczaj jest bowiem wynikiem długoletnich zaniedbań.
– Osoby, które borykają się z insulinoopornością, najczęściej nie chcą zmienić swojego stylu życia. Wprowadzają modyfikacje na zaledwie dwa tygodnie lub ewentualnie dwa miesiące. Niestety jest to zbyt krótko. Bardzo ważne jest, żeby zrobić podsumowanie ostatnich lat i odpowiedzieć sobie na pytanie, czy wystarczająco dbaliśmy o zdrowie. Jeżeli chcemy pozbyć się insulinooporności, proces będzie trwał minimum kilka miesięcy – tłumaczy.
Czytaj także
- 2025-04-14: Trwa kontrola szczepień dzieci. Rodzice uchylający się od tego obowiązku muszą się liczyć z karami
- 2025-03-27: Powstanie europejska strategia dotycząca zdrowia psychicznego młodych. Kraje łączą siły, by chronić ich przed cyberzagrożeniami
- 2025-04-02: Julia Kamińska: Bardzo niepokoi mnie trend odwrotu od sprawdzonych szczepionek ratujących życie. Chciałabym, żeby ludzie ufali naukowcom i nie bali się
- 2025-03-18: Sylwia Bomba: W liceum nikt nie miał odwagi prosto w oczy nazwać mnie grubasem. Ale jak szłam korytarzem, to czułam śmiechy za moimi plecami
- 2025-03-10: Sylwia Bomba: Przez 10 lat odchudzałam się bezskutecznie. Potrafiłam codziennie biegać 15 km albo w ogóle nie jeść
- 2025-03-05: Nawet 35 proc. Polaków może się zmagać z insulinoopornością. Sygnałami alarmowymi są nagły wzrost wagi ciała, senność i napady głodu
- 2025-03-14: Przybywa osób biorących leki dla chorych na cukrzycę, aby szybciej schudnąć. To rozwiązanie niekorzystne dla zdrowia
- 2025-02-12: Polska z wydatkami na zdrowie zbliża się do średniej krajów OECD. Wyzwaniem jest efektywne wykorzystywanie tych funduszy
- 2025-02-04: Rząd planuje podwójnie opodatkować e-papierosy. To zmusi palaczy do powrotu do tradycyjnych papierosów
- 2025-02-05: Młodzież w Polsce sięga po alkohol rzadziej niż 20 lat temu. Obniża się zwłaszcza spożycie piwa
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.