Newsy

Genodieta, czyli dieta dostosowana do profilu genetycznego, poprawia jakość i długość życia

2014-02-20  |  06:20
Czynniki ryzyka chorób cywilizacyjnych, nietolerancje pewnych składników pokarmowych oraz zdolności metabolizowania substancji odżywczych są zapisane w DNA. Ustalenie indywidualnego profilu genów pozwala skomponować dietę, która minimalizuje prawdopodobieństwo rozwoju wielu zaburzeń, umożliwia zachowanie pożądanej masy ciała oraz poprawia jakość i długość życia. Testy służące ustaleniu genodiety są proste, nieinwazyjne i bezbolesne.

Genodieta to sposób odżywiania dostosowany do indywidualnego profilu genetycznego. Jadłospis ustalany jest na podstawie testów DNA, które wykrywają predyspozycje do określonych chorób u danego pacjenta.  

Obecnie możemy powiedzieć, że dany gen, jeśli jest w takim albo w takim wariancie w organizmie, zwiększa bądź zmniejsza ryzyko występowania nadwagi, otyłości, chorób układu krążenia czy procesów zapalnych w naszym organizmie – mówi dr Katarzyna Okręglicka agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.

Wiedza o czynnikach ryzyka konkretnych chorób dietozależnych umożliwia odpowiednią zmianę nawyków żywieniowych ograniczającą prawdopodobieństwo zachorowania na te dolegliwości.  

Jeżeli już doszło u nas do powstania danej choroby, bo jednak nasz sposób żywienia nie był najzdrowszy, zmiana stylu życia i żywienia na ten prawidłowy skutkuje tym, że minimalizujemy szkody i wydłużamy czas życia – tłumaczy dr Okręglicka.

Testy genetyczne pozwalają również stwierdzić wrodzone nietolerancje i nadwrażliwości na pewne składniki pokarmowe, np. gluten, laktozę, sól czy kofeinę. Substancje te mogą wywoływać niepożądane objawy, a w dłuższej perspektywie przyczynić się do rozwoju poważnych zaburzeń metabolicznych. Eliminacja zawierających je pokarmów poprawia samopoczucie i jakość życia zarówno doraźnie, jak i przewlekle.

Próbki DNA bada się również pod kątem metabolizmu węglowodanów, tłuszczy oraz innych substancji odżywczych, co jest szczególnie pomocne osobom, którym zależy na utracie lub przybraniu masy ciała.

Ocena profilu genetycznego pozwala na to, żeby pokazać w najbardziej zbliżony sposób, ile indywidualnie potrzebujemy danego składnika, czy to białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin, szczególnie tych o charakterze przeciwutleniającym. Do tego zestawu genów dostosowujemy odpowiednią ilość i jakość poszczególnych składników odżywczych, którą dostarczamy z pożywieniem czy też z napojami – dodaje dr Katarzyna Okręglicka.

Testy służące ustaleniu genodiety są nieinwazyjne i bezbolesne. Z jamy ustnej pobiera się wymaz zawierający komórki nabłonkowe, których DNA służy do ustalenia profilu genetycznego danego pacjenta. Badanie te polecane są zarówno dorosłym, jak i dzieciom. 

Czytaj także

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Polski e-commerce rośnie w siłę. Konsumentów przyciągają przede wszystkim promocje

Rynek e-commerce w Polsce jest już wart ok. 152 mld zł. Rośnie zarówno częstotliwość zakupów, jak i średnia wartość koszyka – wynika z raportu Strategy&. Polacy doceniają wygodę zakupów przez internet, szybką dostawę i łatwy zwrot. Coraz częściej zwracają też uwagę na cenę i chętnie korzystają z promocji. To właśnie ten trend wykorzystuje Amazon.pl, organizując co roku festiwal z okazji Prime Day. W tym roku zaplanowano go po raz pierwszy aż na cztery dni: 8–11 lipca, a nie dwa jak w poprzednich latach.

Problemy społeczne

Do 2029 roku rynek pracy skurczy się o milion pracowników. Przedsiębiorcy wskazują, jak zaktywizować cztery wykluczone dotąd zawodowo grupy [DEPESZA]

W latach 2020–2029 zmiana struktury społecznej doprowadzi do skurczenia się rynku pracy aż o milion pracowników. Trend ten wymusi na pracodawcach konieczność podejmowania konkretnych działań zmierzających do aktywizacji pomijanych dotąd grup społecznych. – Inkluzywność to nie tylko kwestia etyczna, to strategiczna odpowiedź na kryzys demograficzny i niedobór siły roboczej – wskazuje Związek Przedsiębiorców i Pracodawców.