News powiązane z genodieta

2017-02-09 | 06:00
Żywienie
Badania genetyczne są przełomem w dietetyce. Dzięki testom można oszacować czynniki ryzyka chorób cywilizacyjnych i nietolerancje pokarmowe News powiązane z genodieta

Badania genetyczne są przełomem w dietetyce. Dzięki testom można oszacować czynniki ryzyka chorób cywilizacyjnych i nietolerancje pokarmowe

Skutecznym narzędziem w rękach dietetyków stały się badania genetyczne. Na podstawie analizy DNA możliwe jest bowiem ustalenie indywidualnej diety, która uwzględnia zwiększone lub zmniejszone zapotrzebowanie na konkretne składniki pokarmowe i minimalizuje ryzyko niektórych zaburzeń. Takie badania są już dostępne także w Polsce. Można je przeprowadzić w każdym wieku i szybko rozpocząć skuteczną profilaktykę.
więcej
2015-03-18 | 06:15
Żywienie
Niedobory witamin powoduje nie tylko zła dieta. Mogą być efektem genetycznych zaburzeń metabolicznych

Niedobory witamin powoduje nie tylko zła dieta. Mogą być efektem genetycznych zaburzeń metabolicznych

Połowa kobiet gorzej przyswaja kwas foliowy ze względu na genetyczne zaburzenia enzymatyczne. Niedobór tego związku jest szczególnie niebezpieczny dla rozwijającego się płodu, dlatego przed planowaniem ciąży warto wykonać badanie genetyczne, które ocenia efektywność metabolizmu folianów. Za pomocą testów DNA można również sprawdzić indywidualne zapotrzebowanie na witaminy A, D, C, B6 oraz B12 i ustalić spersonalizowaną dietę zmniejszającą ryzyko chorób cywilizacyjnych.
więcej
2015-01-30 | 06:20
Żywienie
Testy DNA mogą pomóc dostosować dietę i aktywność fizyczną do predyspozycji metabolicznych

Testy DNA mogą pomóc dostosować dietę i aktywność fizyczną do predyspozycji metabolicznych

Dzięki postępom w genetyce udało się zidentyfikować warianty genów, które determinują podatność danej osoby na określoną dietę i rodzaj aktywności fizycznej. Testy DNA umożliwiają obecnie ustalenie spersonalizowanego planu żywieniowego i treningowego, który pomaga utrzymać pożądaną masę ciała i zapobiegać chorobom dietozależnym. Naukowcy sugerują, że tego typu badania mogą w przyszłości przyczynić się do ograniczenia występowania chorób cywilizacyjnych.
więcej
2015-01-23 | 06:40
Żywienie
Nutrigenetyka może znacznie ograniczyć występowanie chorób cywilizacyjnych

Nutrigenetyka może znacznie ograniczyć występowanie chorób cywilizacyjnych

Naukowcy prognozują, że dieta zależna od genotypu będzie przełomem w profilaktyce i leczeniu zaburzeń, takich jak otyłość, miażdżyca, osteoporoza, cukrzyca typu 2, niektóre odmiany nowotworów czy choroby serca. Okazuje się bowiem, że zapotrzebowanie na składniki odżywcze zależy od uwarunkowań genetycznych i może znacznie odbiegać od norm ustalonych dla całej populacji. Znajomość tych różnić umożliwia dostosowanie jadłospisu do indywidualnych predyspozycji metabolicznych.
więcej
2014-11-04 | 06:20
Żywienie
Badania genetyczne mogą być przełomem w dietetyce

Badania genetyczne mogą być przełomem w dietetyce

Naukowcy zwracają uwagę na to, że efektywność przyswajania kwasu foliowego, witaminy B12, żelaza czy witaminy D zależy od genów i ma związek z ryzykiem konkretnych chorób. Do niedawna oznaczanie markerów genetycznych predysponujących do zaburzeń metabolicznych w Polsce było zarezerwowane dla naukowców. Obecnie badania takie są dostępne dla każdego. Na podstawie wyników analizy DNA możliwe jest ustalenie indywidualnej diety, która uwzględnia zwiększone lub zmniejszone zapotrzebowanie na konkretne składniki pokarmowe i minimalizuje ryzyko zaburzeń.
więcej
2014-02-20 | 06:20
Zdrowie
Genodieta, czyli dieta dostosowana do profilu genetycznego, poprawia jakość i długość życia

Genodieta, czyli dieta dostosowana do profilu genetycznego, poprawia jakość i długość życia

Czynniki ryzyka chorób cywilizacyjnych, nietolerancje pewnych składników pokarmowych oraz zdolności metabolizowania substancji odżywczych są zapisane w DNA. Ustalenie indywidualnego profilu genów pozwala skomponować dietę, która minimalizuje prawdopodobieństwo rozwoju wielu zaburzeń, umożliwia zachowanie pożądanej masy ciała oraz poprawia jakość i długość życia. Testy służące ustaleniu genodiety są proste, nieinwazyjne i bezbolesne.
więcej

Więcej ważnych informacji

Gwiazdy

Karolina Gilon: Widzę się w roli jurorki. Może zagram w filmie i poprowadzę festiwal muzyczny

Modelka nie kryje satysfakcji z tego, że jej kariera w Polsacie nabrała szybkiego tempa. W przyszłości chciałaby jeszcze sprawdzić się w roli gospodyni dużego festiwalu muzycznego i jurorki w talent show. Karolina Gilon ma w zanadrzu jeszcze wiele umiejętności, niewykluczone więc, że kiedyś zaprezentuje się na parkiecie „Tańca z gwiazdami” bądź w innym popularnym programie.

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Komunikat

Ważne informacje dla dziennikarzy radiowych

Dziennikarze radiowi mają możliwość pobierania oryginalnego klipu dźwiękowego oraz  z lektorem w przypadku materiałów, w których ekspertami są obcokrajowcy.

Zapraszamy do kontaktu media|newseria.pl?subject=Kontakt%20dla%20medi%C3%B3w| style="background-color: rgb(255, 255, 255);"|media|newseria.pl 

Jak korzystać z materiałów Newserii?

Ważne informacje dla dziennikarzy i mediów

Wszystkie materiały publikowane w serwisach agencji informacyjnej Newseria przeznaczone są do bezpłatnej dystrybucji poprzez serwisy internetowe, stacje radiowe i telewizje, wydawców prasy oraz aplikacje pełniące funkcję agregatorów newsów. 

Szczegóły dotyczące warunków współpracy znajdują się tutaj.

Seriale

Wiktoria Gąsiewska: Moja buzia dosyć mocno się zmieniła od czasu początków „Rodzinki.pl”. Fajnie zobaczyć coś, co się nagrywało 5–10 lat temu

„Rodzinka.pl” to serial telewizyjny, który przez wiele lat cieszył się ogromną popularnością. Niedawno media obiegła wiadomość, że projekt został zakończony. W konsekwencji 15. sezon serialu okazał się ostatnim. Aktorzy otwarcie przyznają, że nie spodziewali się takiego obrotu spraw. Wiktoria Gąsiewska, która przez lata wcielała się w rolę Agaty, tłumaczy, że dla wszystkich była to zarówno niespodziewana, jak i bardzo przykra wiadomość.

Żywienie

Magda Gessler: W tych trudnych czasach należy zachować dietę bardzo bogatą w witaminę C. Uodparniają kiszonki, kwaśnica, żurek, sok z malin

Restauratorka tłumaczy, że jednym ze sposobów ograniczenia ryzyka zachorowania na COVID-19 jest włączenie do diety bardzo dużej ilości witaminy C, która podnosi odporność. Są w nią bogate między innymi wszelkiego rodzaju kiszonki, konfitury i soki. Ostatnio zdecydowała się na otwarcie sklepu internetowego Schronisko Smaków, w którego ofercie są przetwory i dania takie jak żurek czy kwaśnica.