Mówi: | dr inż. Katarzyna Okręglicka |
Funkcja: | fizjolog żywienia |
Genodieta, czyli dieta dostosowana do profilu genetycznego, poprawia jakość i długość życia
Genodieta to sposób odżywiania dostosowany do indywidualnego profilu genetycznego. Jadłospis ustalany jest na podstawie testów DNA, które wykrywają predyspozycje do określonych chorób u danego pacjenta.
– Obecnie możemy powiedzieć, że dany gen, jeśli jest w takim albo w takim wariancie w organizmie, zwiększa bądź zmniejsza ryzyko występowania nadwagi, otyłości, chorób układu krążenia czy procesów zapalnych w naszym organizmie – mówi dr Katarzyna Okręglicka agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.
Wiedza o czynnikach ryzyka konkretnych chorób dietozależnych umożliwia odpowiednią zmianę nawyków żywieniowych ograniczającą prawdopodobieństwo zachorowania na te dolegliwości.
– Jeżeli już doszło u nas do powstania danej choroby, bo jednak nasz sposób żywienia nie był najzdrowszy, zmiana stylu życia i żywienia na ten prawidłowy skutkuje tym, że minimalizujemy szkody i wydłużamy czas życia – tłumaczy dr Okręglicka.
Testy genetyczne pozwalają również stwierdzić wrodzone nietolerancje i nadwrażliwości na pewne składniki pokarmowe, np. gluten, laktozę, sól czy kofeinę. Substancje te mogą wywoływać niepożądane objawy, a w dłuższej perspektywie przyczynić się do rozwoju poważnych zaburzeń metabolicznych. Eliminacja zawierających je pokarmów poprawia samopoczucie i jakość życia zarówno doraźnie, jak i przewlekle.
Próbki DNA bada się również pod kątem metabolizmu węglowodanów, tłuszczy oraz innych substancji odżywczych, co jest szczególnie pomocne osobom, którym zależy na utracie lub przybraniu masy ciała.
– Ocena profilu genetycznego pozwala na to, żeby pokazać w najbardziej zbliżony sposób, ile indywidualnie potrzebujemy danego składnika, czy to białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin, szczególnie tych o charakterze przeciwutleniającym. Do tego zestawu genów dostosowujemy odpowiednią ilość i jakość poszczególnych składników odżywczych, którą dostarczamy z pożywieniem czy też z napojami – dodaje dr Katarzyna Okręglicka.
Testy służące ustaleniu genodiety są nieinwazyjne i bezbolesne. Z jamy ustnej pobiera się wymaz zawierający komórki nabłonkowe, których DNA służy do ustalenia profilu genetycznego danego pacjenta. Badanie te polecane są zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
Czytaj także
- 2020-12-29: Tylko niewielki odsetek alergików poddaje się odczulaniu. Może to zmienić refundacja doustnej immunoterapii, możliwej do samodzielnego stosowania w domu
- 2021-01-21: Komórki CAR-T: szansa dla chorych na nowotwory krwi. Rozmowy o refundacji w Polsce mają ruszyć w tym roku
- 2020-12-18: Zamknięcie w domach jeszcze mocniej ograniczy aktywność fizyczną Polaków. Brak ruchu już dziś generuje duże straty dla społeczeństwa i gospodarki
- 2020-12-17: Inteligentne gadżety do noszenia mogą wykryć koronawirusa nawet przy słabych objawach. Urządzenia sprawdzą się też w przypadku innych chorób zakaźnych [DEPESZA]
- 2020-12-16: Europejska komisja rozstrzygnie, czy e-papierosy można włączyć do programu walki z nowotworami. Apeluje o to grupa organizacji „Prawo dla ludzi” [DEPESZA]
- 2020-12-18: Bolesne obrzęki i ryzyko uduszenia to codzienność pacjentów z rzadką chorobą HAE. Od pierwszego ataku do diagnozy mija średnio 13 lat
- 2020-12-04: Przez pandemię pogarsza się kondycja skóry Polaków. Przyczynami rezygnacja z wizyt u dermatologa, stres i noszenie maseczek
- 2020-12-17: Stwardnienie guzowate prowadzi do zaburzeń w rozwoju dzieci. W Polsce wciąż jest utrudniony dostęp do leczenia po osiągnięciu pełnoletności
- 2020-11-20: Co czwarty dorosły Polak pali. Niewielu palaczom udaje się całkowicie porzucić nałóg
- 2020-11-09: Polacy nagminnie przegrzewają mieszkania. To odbija się nie tylko na rachunkach, lecz przede wszystkim na ich zdrowiu
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Tenorzy z zespołu Tre Voci: Dla kultury ten czas jest wyjątkowo trudny. Trzeba zacisnąć pasa i wierzyć, że będzie dobrze
Przed wybuchem pandemii polskie trio muzyczne występowało na całym świecie – od Tajlandii, przez USA i Kanadę, po największe sale koncertowe w Polsce. Członkowie grupy tłumaczą, że tęsknią za regularnym kontaktem z publicznością. Mikołaj Adamczak zaznacza, że brakuje mu przede wszystkim emocji, jakie publiczność dawała podczas występów na żywo. Z kolei Wojciech Sokolnicki chciałby powrócić do podróży, ponieważ zwiedzanie mobilizuje go do działania i pobudza jego kreatywność.
Problemy społeczne
Prawie 450 tys. seniorów 80+ zarejestrowanych na szczepienia przeciw COVID-19. Wciąż duża grupa społeczeństwa jest nastawiona sceptycznie

– Szczepionka przeciwko COVID-19 jest bezpieczna i skuteczna. Dowiodły tego badania prowadzone przed wejściem szczepionki do użytku. Wszelkie dywagacje na temat różnych działań niepożądanych, które można znaleźć w internecie, są bezpodstawne – mówi lekarz Michał Sutkowski. Liczba zaszczepionych do tej pory pacjentów z grupy zero to prawie pół miliona. Jak wskazują dane resortu zdrowia, w tej grupie odnotowano 133 niepożądane odczyny poszczepienne. Chętnych na szczepienia przybywa, ale wciąż duża grupa społeczeństwa pozostaje sceptyczna.
Handel
Polacy nie doceniają ryb z Bałtyku. Częściej trafiają one na stoły w Skandynawii i Europie Zachodniej

Statystyczny Polak zjada rocznie ok. 14,5 kg ryb, czyli nawet trzykrotnie mniej niż mieszkańcy krajów śródziemnomorskich. Co istotne, rzadko też sięgamy po ryby z Bałtyku. Rodzime gatunki, takie jak śledź, szprot, flądra, łosoś, turbot czy sandacz, częściej trafiają na stoły w Skandynawii czy Europie Zachodniej, gdzie są lubiane i cenione przez konsumentów ze względu na swoje prozdrowotne właściwości: dużą zawartość białka, witamin A i D czy kwasów omega-3. Z kolei w Polsce wciąż jeszcze pokutuje mit dotyczący zanieczyszczenia chemikaliami bałtyckich ryb. Badania wykazują jednak, że ryby odławiane w Bałtyku spełniają rygorystyczne normy unijne.