Mówi: | Agata Młynarska, prezenterka i dziennikarka telewizyjna Mariola Bojarska-Ferenc, instruktorka fitness, dziennikarka Zygmunt Chajzer, prezenter radiowy i telewizyjny |
Gwiazdy stawiają na zdrowy styl życia. Dobrze zbilansowaną dietę łączą z aktywnością fizyczną
Zdaniem polskich gwiazd tylko połączenie dobrze zbilansowanej diety z aktywnością fizyczną zapewni zdrowie i szczupłą sylwetkę na długie lata. Mariola Bojarska-Ferenc i Agata Młynarska od lat stosują się do zaleceń zawartych w nowej piramidzie żywieniowej – intensywnie uprawiają sport oraz stosują zdrową dietę. Zygmunt Chajzer także je dużo warzyw i owoców, ma jednak problemy z regularnym spożywaniem posiłków.
Filarem zdrowego stylu życia powinna być nowa Piramida Żywienia i Aktywności Fizycznej opublikowana przez Światową Organizację Zdrowia na początku tego roku. U jej podstawy zamiast produktów spożywczych znalazła się aktywność fizyczna. WHO zaleca, aby na uprawianie jakiejkolwiek formy ruchu poświęcać co najmniej 30–45 minut każdego dnia. Z zaleceniami tymi zgadza się Mariola Bojarska-Ferenc, która od blisko 30 lat przekonuje Polaków do aktywnego trybu życia. Jej zdaniem tylko połączenie ruchu z dobrze zbilansowaną diety pozwala zachować zdrowie i smukłą sylwetkę na lata.
– Sama dieta jest ważna, ale jeśli się nikt nie rusza, to następuje zanik mięśni, poza tym sylwetka jest brzydka, brak jest energii. Te nadmierne kilogramy odkładają się na boczkach, biodrach czy na nogach, w zależności od tego, gdzie, kto ma najwięcej komórek tłuszczowych – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Mariola Bojarska-Ferenc.
Podobnego zdania jest Agata Młynarska. Dziennikarka twierdzi, że zamiłowanie do aktywności fizycznej i przekonanie o jej dobroczynnym wpływie na zdrowie człowieka wyniosła z rodzinnego domu. Jej rodzice byli bowiem przekonani, że obowiązująca wówczas piramida żywieniowa nie jest skonstruowana prawidłowo, brakowało im w niej bowiem wytycznych odnośnie do aktywności fizycznej.
– Opierałam swoje podejście do życia na mądrości wyniesionej z domu, w którym zawsze mówione, że trzeba być aktywnym, uprawiać sport, jeść rzeczy najzwyklejsze, bardziej zwracać uwagę na to, jakie jest źródło pochodzenia tych rzeczy, skąd one są i przede wszystkim cieszyć się tym jedzeniem – mówi Agata Młynarska.
W nowej Piramidzie Żywienia i Aktywności Fizycznej zmieniła się także pozycja warzyw – obecnie zajmują one pierwszą pozycję wśród produktów spożywczych. Według WHO dorosły człowiek powinien spożywać minimum 400 g warzyw dziennie, najlepiej w pięciu porcjach. Najzdrowszą formą przygotowania warzyw jest podawanie ich w stanie surowym, ewentualnie stosowanie form obróbki termicznej pozwalających zachować walory odżywcze produktów. Należy do nich m.in. gotowanie na parze oraz pieczenie na patelni groszkowej. Do wytycznych odnośnie warzyw stosuje się Zygmunt Chajzer, ma on jednak problemy z regularnym spożywaniem posiłków.
– Zaleca się 4–5 razy dziennie, nie zawsze mi się to udaje. Zwykle wychodzą mi trzy posiłki dziennie i wiem o tym, że to jest za mało, że jeden albo dwa więcej byłoby znakomicie – mówi Zygmunt Chajzer.
Na trzecim miejscu nowej Piramidy Żywienia i Aktywności Fizycznej znalazły się produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste, a na czwartym mleko i nabiał – według WHO codziennie należy wypijać dwie szklanki mleka, które można zastąpić jogurtem lub kefirem. Dopiero na końcu uplasowały się produkty mięsne. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca ograniczenie zwłaszcza mięsa czerwonego oraz przetworzonych produktów mięsnych.
Czytaj także
- 2025-04-09: Jeszcze większe wsparcie dla konkurencyjności i rozwoju polskiej gospodarki. BGK prezentuje nową strategię
- 2025-03-28: Enea zapowiada kolejne zielone inwestycje. Do 2035 roku chce mieć prawie 5 GW mocy zainstalowanej w OZE
- 2025-03-13: Patricia Kazadi: Maciek Rock jest dla mnie ogromną inspiracją. Uczę się od mistrza
- 2025-03-12: Coraz lepsze perspektywy dla branży fitness. Sieć Xtreme Fitness Gyms zapowiada rozwój również poza Polską
- 2025-03-07: Malwina Wędzikowska: Luksusowe marki bardzo podupadły. Miliarderzy noszą się bez logo, a influencerzy przebodźcowali odbiorców towarami z górnej półki
- 2025-03-14: Przybywa osób biorących leki dla chorych na cukrzycę, aby szybciej schudnąć. To rozwiązanie niekorzystne dla zdrowia
- 2025-02-17: K. Śmiszek: Działania USA to atak na sądownictwo międzynarodowe. To zagrożenie dla praw ofiar zbrodni wojennych
- 2025-02-11: Daniel Olbrychski: Praca mnie konserwuje, gdybym nie grał, tobym się błyskawicznie zestarzał. Walczę, żeby widzowie nie dostrzegali na scenie mojej osiemdziesiątki
- 2025-01-22: T. Bocheński: Współpraca z Donaldem Trumpem może być bardzo trudna. Interes amerykański będzie stawiany na pierwszym miejscu
- 2025-01-21: Przyszłość relacji transatlantyckich wśród głównych tematów posiedzenia PE. Europa jest gotowa do współpracy
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.