Newsy

Gwiazdy stawiają na zdrowy styl życia. Dobrze zbilansowaną dietę łączą z aktywnością fizyczną

2016-05-18  |  07:10
Mówi:Agata Młynarska, prezenterka i dziennikarka telewizyjna

Mariola Bojarska-Ferenc, instruktorka fitness, dziennikarka

Zygmunt Chajzer, prezenter radiowy i telewizyjny

  • MP4
  • Zdaniem polskich gwiazd tylko połączenie dobrze zbilansowanej diety z aktywnością fizyczną zapewni zdrowie i szczupłą sylwetkę na długie lata. Mariola Bojarska-Ferenc i Agata Młynarska od lat stosują się do zaleceń zawartych w nowej piramidzie żywieniowej – intensywnie uprawiają sport oraz stosują zdrową dietę. Zygmunt Chajzer także je dużo warzyw i owoców, ma jednak problemy z regularnym spożywaniem posiłków.

    Filarem zdrowego stylu życia powinna być nowa Piramida Żywienia i Aktywności Fizycznej opublikowana przez Światową Organizację Zdrowia na początku tego roku. U jej podstawy zamiast produktów spożywczych znalazła się aktywność fizyczna. WHO zaleca, aby na uprawianie jakiejkolwiek formy ruchu poświęcać co najmniej 30–45 minut każdego dnia. Z zaleceniami tymi zgadza się Mariola Bojarska-Ferenc, która od blisko 30 lat przekonuje Polaków do aktywnego trybu życia. Jej zdaniem tylko połączenie ruchu z dobrze zbilansowaną diety pozwala zachować zdrowie i smukłą sylwetkę na lata.

    – Sama dieta jest ważna, ale jeśli się nikt nie rusza, to następuje zanik mięśni, poza tym sylwetka jest brzydka, brak jest energii. Te nadmierne kilogramy odkładają się na boczkach, biodrach czy na nogach, w zależności od tego, gdzie, kto ma najwięcej komórek tłuszczowych – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Mariola Bojarska-Ferenc.

    Podobnego zdania jest Agata Młynarska. Dziennikarka twierdzi, że zamiłowanie do aktywności fizycznej i przekonanie o jej dobroczynnym wpływie na zdrowie człowieka wyniosła z rodzinnego domu. Jej rodzice byli bowiem przekonani, że obowiązująca wówczas piramida żywieniowa nie jest skonstruowana prawidłowo, brakowało im w niej bowiem wytycznych odnośnie do aktywności fizycznej.

    – Opierałam swoje podejście do życia na mądrości wyniesionej z domu, w którym zawsze mówione, że trzeba być aktywnym, uprawiać sport, jeść rzeczy najzwyklejsze, bardziej zwracać uwagę na to, jakie jest źródło pochodzenia tych rzeczy, skąd one są i przede wszystkim cieszyć się tym jedzeniem – mówi Agata Młynarska.

    W nowej Piramidzie Żywienia i Aktywności Fizycznej zmieniła się także pozycja warzyw obecnie zajmują one pierwszą pozycję wśród produktów spożywczych. Według WHO dorosły człowiek powinien spożywać minimum 400 g warzyw dziennie, najlepiej w pięciu porcjach. Najzdrowszą formą przygotowania warzyw jest podawanie ich w stanie surowym, ewentualnie stosowanie form obróbki termicznej pozwalających zachować walory odżywcze produktów. Należy do nich m.in. gotowanie na parze oraz pieczenie na patelni groszkowej. Do wytycznych odnośnie warzyw stosuje się Zygmunt Chajzer, ma on jednak problemy z regularnym spożywaniem posiłków.

    – Zaleca się 4–5 razy dziennie, nie zawsze mi się to udaje.  Zwykle wychodzą mi trzy posiłki dziennie i wiem o tym, że to jest za mało, że jeden albo dwa więcej byłoby znakomicie – mówi Zygmunt Chajzer.

    Na trzecim miejscu nowej Piramidy Żywienia i Aktywności Fizycznej znalazły się produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste, a na czwartym mleko i nabiał według WHO codziennie należy wypijać dwie szklanki mleka, które można zastąpić jogurtem lub kefirem. Dopiero na końcu uplasowały się produkty mięsne. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca ograniczenie zwłaszcza mięsa czerwonego oraz przetworzonych produktów mięsnych.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

    Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

    Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

    Gwiazdy

    Handel

    Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

    Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

    Infrastruktura

    Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

    Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.